Borenović upozorava: Za tačno 150 dana odredit će se sudbina BiH.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovina jučer je raspisala Opšte izbore za 2. oktobor ove godine.
Hoće li se situacija u BiH promijeniti? Budžet BiH još uvijek nije usvojen, a kao glavni krivac se imenuje HDZ i njihov ministara finansija Vjekoslav Bevanda.
Međutim, izbora će sigurno biti i pripreme su uveliko krenule. Kazao je ovo za Raport Branislav Borenović, lider Partije demokratskog progresa (PDP).
Za naš portal govorio je o predstojećim izborima, ali i o skandoloznim istupima lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika. Osvrnuo se i na zajednički dogovor opozicije u Republici Srpskoj o kandidatima za izbore u ovoj godini.
Kaže da je jučerašnja odluka Centralne izborne komisije BiH (CIK-a) sasvim logična i opravdan, te da je donesena u skladu sa zakonom.
“Opozicija ide na izbore 2. oktobra. Tačno je 150 dana do tog vrlo važnog datuma, kada će se odrediti sudbina i ove zemlje. Da li će ovo ići i dalje u sunovrat ili će ići putem oporavka, obnove i naravno napretka u skladu sa svim važećim normama, Ustavom i zakonima ove zemlje. Što se tiče nas mi smo potpuno spremni za izbore, idemo sa našim kandidatima i u skladu sa tim u finišu smo priprema i vrlo brzo će biti sjednica glavnog odbora na kojoj će se odrediti nosioci lista, završiti sve te procedure i procese. Mada, moram da kažem, da je je vrlo bitno biti u direktnom kontaktu sa ljudima, objasnit im koliko je važno da se izabere mnogo bolja, savjesnija, prospiretnija budućnost u ovoj zemlji”, kazao je Borenović.
Odmah nakon što je CIK raspisao izbore, burno je reagirao lider HDZ-a Dragan Čović, ali i lider SNSD-a Milorad Dodik. Podsjetimo, Dodik je rekao da je CIK podređen određenim interesima “muslimana u Sarajevu, te kazao kako “RS treba da jednog dana ovlada izbornim procesom, da izbore u RS provodi republička, a ne Centralna izborna komisija”.
Koalicija SNSD-SDA-HDZ nosi najveću odgovornost Milorad Dodik smatra opravdanim pismo i stav Dragana Čovića koji je kritikovao preglasavanje Hrvata.
Kako kaže Borenović zbog ovakvih i sličnih postupaka Milorada Dodika, naša zemlja i jeste u velikom problemu.

“Mislim da su Dodik i njegova najbolja dva politička prijatelja, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, najodgovorniji što je ova zemlja u ozbiljnom zastoju. Čitav ovaj mandatni period je proveden u sukobima, konfliktima, zveckanjem nekim političkim oružjem i zato odgovornost snosi vladajuća koalicija SNSD-SDA-HDZ, koja je apsolutna vlast na skoro svim nivoima. Nose najveću odgovornost za stanje u kojem se trenutno BiH nalazi. Stoga sam ubijeđen da će poslije izbora biti prilika da se formira jedna normalna narodna vlast koja će poštovati vladavinu zakona i koja će biti rukovođena isključivo interesima ljudi”, kazao je Borenović.
Osvrnuo se na odnos opozicije u FBiH i RS, te kazao da postoje pojedini stavovi u kojima se odlično slažu. Smatra da svima prije svega treba biti proces evropskih integracija.
Najbolji mogući rezultat “Ne bih ulazio u odnose unutar Federacije i zajedničkog kandidata opozicije. Normalno svako od nas vodi računa da u svojoj izbornoj bazi da ostvari pobjednički rezultat. Za nas je prioritet da u izbornoj jedinici RS, pobjedimo za predsjednika RS i da za člana Predsjedništva BiH, ostvarimo najbolji mogući rezultat. Svakako da je jako bitna i Narodna skupština RS, ali i Parlamentarna skupština BiH. Što se tiče PDP, znate da smo mi svoj dio posla uradili. Izašli smo sa Jelenom Trivić, voljeli bi da bude kandidat za predsjednika RS. Naravno, čekamo odluku naših kolega iz SDS-a vezano za kandidata koji bi došao iz tog njihovog okvira. Onda bi to bilo kompletirano, a onda da zajedno sa SDS-om i kolegom Nebojšom Vukanovićem i ljudima koji smatraju da daju podršku opoziciji da ostvari što bolje rezultate. To može dobiti zamajac RS i BiH”, kazao je Borenović za Raport.
(Bolja Bosna)

Related Posts

Oglasio se Christian Schmidt i poslao poruku onima koji pozivaju na nove reforme: Političari moraju…

Kao što sam više puta rekao, jedina svrha mojih odluka od 2. oktobra je učiniti institucije FBiH funkcionalnijima, kategoričan je Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt oglasio…

BRAVO: Ugostitelj tokom cijelog ramazana nudi besplatan iftar ljudima u potrebi

Jedna lijepa priča dolazi iz sarajevskog naselja Hrasnica, gdje je vlasnik ugostiteljskog objekta “Lalo” odlučio tokom cijelog ramazana ponuditi besplatan iftar i besplatnu kućnu dostavu iftara za…

SKANDAL U MOSTARU: Sporazum Čovića i Osmorke potpisan pod zastavom zločinačke Herceg-Bosne!

Kako javlja portal Istraga, sporazum je potpisan pod zastavom tzv. Hrvatske republike Herceg Bosne, što se i vidi na fotografijama koje su zabilježene u Mostaru   Predsjednici…

NERMIN NIKŠIĆ: SLUČAJ MAGODA NE POSTOJI! TO NEČIJA AMBICIJA DA DOĐE NA MJESTO MINISTRA

U Sarajevu su za danas najavljeni protesti nakon vijesti da je Kenan Magoda, inače kadar SDP-a BiH, kandidat za ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo. Ovaj slučaj…

MILORAD Dodiku zasmetala Murphyjeva čestitka za Dan nezavisnosti BiH: Ima poruku za njega

Predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik oglasio se na Twitteru gdje prokomentirao čestitku ambasadora SAD u BiH Michaela Murphyja povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i…

Salih Aličić bio je imam džamije u selu Rabrani od 1937. do 1939. godine.

    Jedna džamija, tačnije izgradnja njene munare u hercegovačkom kršu, nije postala samo pitanje za lokalnu građevinsku inspekciju, nego se na njoj lome koplja o historiji,…

This Post Has One Comment

  1. Nijedna od susjednih država nije garant mira zato što ga intezivno narušavaju. One su samo potpisnice UZP-a za koji su presuđene u Hagu. Svi koji imaju ,, DVOJNO DRŽAVLJANSTVO” JEDNO MORAJU VRATITI da nemogu bježati u drugu državu kada im se prohtije i kada se krene sa hapšenjima protivnika građanskih prava i društvenog poretka. KONSTITUTIVNOST ,,NIKADA”, jednaka prava ,,Uvijek” i na svakom pedlju BH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)