Rusija progovorila o Zapadnom Balkanu: Zemlje su primorane podržati antiruske sankcije zbog ucjena iz Brisela

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije ponovo se oglasilo povodom situacije u Ukrajini kao i na navode o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja u Ukrajini ili nekoj drugoj državi u Evropi.

Tokom razgovora s novinarima, zamjenik direktora Odjeljenja za informisanje Ministarstva vanjskih poslova Rusije Aleksej Zajcev izjavio je kako će Rusija za nekoliko dana proslaviti Dan pobjede Crvene armije protiv nacističke Njemačke, a da se Rusija danas suočava sa sličnom prijetnjom u Ukrajini.

“Danas ukrajinski nacionalisti i plaćenici vode rat protiv civilnog stanovništva Ukrajine i Donbasa. Svakodnevno vrše neselektivna granatiranja u Donjecku i Lugansku. Ukrajinska vojna oprema nalazi se u stambenim područjima, bolnicama, školama i vrtićima”, rekao je Zajcev.

On je naglasio kako dvolična politika zemalja EU i NATO-a izaziva ogorčenje u Rusiji.

“Dok verbalno pozivaju na rani prekid neprijateljstava, oni čine sve da to spriječe. U porastu su isporuke oružja Ukrajini i obim isporuke procjenjuje se na milijarde dolara. Samo je Washington poslao vojne proizvode u iznosu od 3,8 milijardi dolara”, rekao je zvaničnik Ruske Federacije.

Naveo je kako su rusko-ukrajinski pregovori u fazi stagnacije.

“Izjave ukrajinskih političara govore o tome da nisu spremni da ih nastave”, poručio je.

Nakon toga, osvrnuo se i na ruski propagandni video koji je objavljen na državnoj televiziji, a u kojem se simulira nuklearni napad na Veliku Britaniju.

“Ne znam o čemu se radi. U svakom slučaju, jasno je da to nisu citati ruskih zvaničnika. Sergej Lavrov je nekoliko puta govorio o potrebi da se striktno pridržavaju dogovora o neprihvatljivosti nuklearnog rata, te da se uzmu u obzir rizici oružanog sukoba između nuklearnih sila. Istovremeno, ako govorimo o rizicima i mogućim razlozima za zabrinutost, njih ne generira ruska televizija pa ni britanski mediji, već direktne aktivnosti zapadnih zemalja”, ističe Zajcev.

Između ostalog, on se osvrnuo i na izjavu kancelara Njemačke Olafa Scholza koji je rekao kako sve zemlje Zapadnog Balkana moraju ući u Evropsku uniju.

“Jasno je da članice EU daju ovakve neobavezujuće izjave kako bi razveselile zemlje Zapadnog Balkana u kojima raste razočarenje zbog odugovlačenje procesa njihovog približavanja EU. Za žaljenje je jedna stvar – da je Njemačka potpuno zaboravila lekcije historije te da i dalje doživljava Zapadni Balkan kao sferu svojih isključivih geopolitičkih interesa. Ne skrivajući se, odvode ih u svoje ‘dvorište, dok se Rusija optužuje da pokušava uspostaviti zonu utjecaja u Evropi”, naveo je.

Na kraju, naglasio je kako je Rusija ukazivala na štetnu praksu da se eurointegracijske težnje zemalja Zapadnog Balkana koriste za otvorene ucjene i istiskivanje investicija.

“Pod izgovorom da slijedi Brisel, Balkan je primoran da podrži antiruske sankcije i suočen je s vještačkim izborom – ili ste s EU ili s Rusijom. Primjena agende koju nameće EU ne uzima u obzir mentalitet, historijske, lingvističke, vjerske i kulturne korijene zemalja Zapadnog Balkana. Pozivamo EU da napusti svoje neokolonijalne navike i da se nastavi pridržavati ravnopravnog pristupa susjednim zemljama, uključujući i one na Zapadnom Balkanu”, zaključio je Zajcev.

(www.klix.ba)

Related Posts

Oglasio se Christian Schmidt i poslao poruku onima koji pozivaju na nove reforme: Političari moraju…

Kao što sam više puta rekao, jedina svrha mojih odluka od 2. oktobra je učiniti institucije FBiH funkcionalnijima, kategoričan je Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt oglasio…

BRAVO: Ugostitelj tokom cijelog ramazana nudi besplatan iftar ljudima u potrebi

Jedna lijepa priča dolazi iz sarajevskog naselja Hrasnica, gdje je vlasnik ugostiteljskog objekta “Lalo” odlučio tokom cijelog ramazana ponuditi besplatan iftar i besplatnu kućnu dostavu iftara za…

SKANDAL U MOSTARU: Sporazum Čovića i Osmorke potpisan pod zastavom zločinačke Herceg-Bosne!

Kako javlja portal Istraga, sporazum je potpisan pod zastavom tzv. Hrvatske republike Herceg Bosne, što se i vidi na fotografijama koje su zabilježene u Mostaru   Predsjednici…

NERMIN NIKŠIĆ: SLUČAJ MAGODA NE POSTOJI! TO NEČIJA AMBICIJA DA DOĐE NA MJESTO MINISTRA

U Sarajevu su za danas najavljeni protesti nakon vijesti da je Kenan Magoda, inače kadar SDP-a BiH, kandidat za ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo. Ovaj slučaj…

MILORAD Dodiku zasmetala Murphyjeva čestitka za Dan nezavisnosti BiH: Ima poruku za njega

Predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik oglasio se na Twitteru gdje prokomentirao čestitku ambasadora SAD u BiH Michaela Murphyja povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i…

Salih Aličić bio je imam džamije u selu Rabrani od 1937. do 1939. godine.

    Jedna džamija, tačnije izgradnja njene munare u hercegovačkom kršu, nije postala samo pitanje za lokalnu građevinsku inspekciju, nego se na njoj lome koplja o historiji,…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)