MILORAD DODIK UZNEMIREN GLASINAMA-PRIJETI: “Čuo sam da Schmidt želi nametnuti budžet, ako to uradi slijede …

“Schmidt ima podršku Amerikanaca i Britanaca”, kazao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka sa predsjednikom Evropskog vijeća Charles Michelom istakao je kako mu je čast što je imao priliku razgovarati o pitanjima za koja su bila potrebna dodatna objašnjenja, javlja Klix.ba,

Dodik je kazao kako je na sastanku istakao potrebu za uspostavljanjem nove dinamike u odnosima između EU i BiH, te kako on nikada nije dovodio u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

“Nesporno je i ja želim javno da to kažem teritorijalni integritet i suverenitet na bazi ustava za nas nije sporan. Spreman sam da potpišem bilo šta na bilo kojem niovu u tom smislu, da preuzmem obaveze za poštivanje ustava i teritorijalnog integriteta BiH i njenog suvereniteta da bi to moglo dati odgovore na ranija ponašanja ili tvrdnje o tome da je teritorijalni integritet ugzožen što zaista nikada nije bilo”, kazao je Dodik nakon sastanka.

Istakao je da su “neki tehničari iz Evropske komisije prema nama ovdje bili neopravdano strogi i da su bili pomalo bezobrazni” kao i da EU stalno traži dodatne uslove koje BiH teško može ispuniti. Također smatra, da su optimalni uslovi za dobivanje kandidatskog statusa davno prošli.

Dodik je kazao da je predložio da nakon tri poglavlja koja je BiH skoro finalizirala, država dobije status kandidata za članstvo u EU.

Naglasio je kako smatra da treba održati izbore, te da se novac može osigurati iz budžeta Federacije BiH i Republike Srpske, a kada se novac osigura iz budžeta BiH, vratio bi se nazad entitetskim vlastima.

“Danas se u ovom gradu, u institucijama proširila priča da Schmidt namjerava da nametne budžet. To je apsolutno neprihvatljivo, nepromišljeno, ukoliko postoji takva odluka. Schmidt ima podršku Amerikanaca i Britanaca i još se čeka podrška Brisela. Ako to urade, morat će da se suoče sa ozbiljnim posljedicama funkcionisanja BiH”, kazao je Dodik.

Smatra da su navodne glasine koje je čuo, istina.

“Rekao sam na zajedničkom sastanku kako je ova zemlja u ozbiljnom problemu, disfunkciji. Ukoliko ne bude kandidatskog statusa i davanja nekog novog impulsa, da je teško očekivati da će se stvari promijeniti. Razgovarali smo i na temu izbornih reformi. Moj stav je da u pogledu statusa konstitutivnih naroda, ne može biti kako Bošnjaci žele jer će se razgradnja takvog sistema dogoditi kad-tad”, kazao je Dodik.

Istakao je kako je danas prisustvovao iznimno konstruktivnom sastanku.

“Mislim da je ispravna politika predsjednika Hrvatske koji smatra da je reforma izbornog zakona ovdje bitna za Hrvate i to apsolutno mogu da razumijem”, naveo je Dodik.

Nakon što je u obraćanju medijima ponovio stajalište o uvođenju sankcija Rusiji, istakao je kako jedan dio institucija funkcioniše bez političke saglasnosti.

“Sav problem u tome jeste što je uništen sistem odlučivanja u BiH, ukoliko se to hitno ne popravi neće dobro završiti. Ilustracija jeste nezadovoljstvo Džaferovića što se ne provodi ono što su on ili njihovi podanici poduzimali u svijetu. Ni jedna od tih odluka neće dobiti saglasnost Predsjedništva, ni Vijeća ministara ni Parlamenta BiH”, kazao je Dodik.

Naveo je kako institucije funkcioniraju onako kako “smo mi to predvidjeli odlukama Narodne skupštine” te da niko ne može osporiti da Predsjedništvo radi.

“To da li mi donosimo odluke koje neko želi, a sakriva se iza nefunkcionisanja, to je nešto drugo. Šta je funkcionisanje? Dođi ovdje i glasaj onako kako Bošnjaci žele. To neće se desiti”, kazao je.

Smatra da je dolazak Michela relaksacija odnosa sa EU te da je on bio veoma “realan” za razliku od “arogantnih diplomata koji nama žele obrisati pod”.

SB

Related Posts

Oglasio se Christian Schmidt i poslao poruku onima koji pozivaju na nove reforme: Političari moraju…

Kao što sam više puta rekao, jedina svrha mojih odluka od 2. oktobra je učiniti institucije FBiH funkcionalnijima, kategoričan je Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt oglasio…

BRAVO: Ugostitelj tokom cijelog ramazana nudi besplatan iftar ljudima u potrebi

Jedna lijepa priča dolazi iz sarajevskog naselja Hrasnica, gdje je vlasnik ugostiteljskog objekta “Lalo” odlučio tokom cijelog ramazana ponuditi besplatan iftar i besplatnu kućnu dostavu iftara za…

SKANDAL U MOSTARU: Sporazum Čovića i Osmorke potpisan pod zastavom zločinačke Herceg-Bosne!

Kako javlja portal Istraga, sporazum je potpisan pod zastavom tzv. Hrvatske republike Herceg Bosne, što se i vidi na fotografijama koje su zabilježene u Mostaru   Predsjednici…

NERMIN NIKŠIĆ: SLUČAJ MAGODA NE POSTOJI! TO NEČIJA AMBICIJA DA DOĐE NA MJESTO MINISTRA

U Sarajevu su za danas najavljeni protesti nakon vijesti da je Kenan Magoda, inače kadar SDP-a BiH, kandidat za ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo. Ovaj slučaj…

MILORAD Dodiku zasmetala Murphyjeva čestitka za Dan nezavisnosti BiH: Ima poruku za njega

Predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik oglasio se na Twitteru gdje prokomentirao čestitku ambasadora SAD u BiH Michaela Murphyja povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i…

Salih Aličić bio je imam džamije u selu Rabrani od 1937. do 1939. godine.

    Jedna džamija, tačnije izgradnja njene munare u hercegovačkom kršu, nije postala samo pitanje za lokalnu građevinsku inspekciju, nego se na njoj lome koplja o historiji,…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)