OBJAVLJEN STENOGRAM SA SJEDNICE PREDSJEDNIŠTVA BiH: Šta je sve Dodik rekao Džaferovicu…

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik zatražio je danas od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da podnese ostavku jer, kako je rekao, na međunarodnim skupovima iznosi lične stavove, a ne usaglašene stavove članova ove institucije. Nakon sjednice objavljen je stenogram, a već na samom početku Dodik je oštro kritikovao ovakvo ponašanje Džaferovića.
Prilikom rasprave o prvoj tački dnevnog reda “Usvajanje zapisnika sa 25. redovne sjednice”, Dodik se osvrnuo na nedavni nastup Džaferovića u Vijeću sigurnosti UN-a. “Da se vanjsko-politička pitanja rješavaju mimo odluka Predsjedništva BiH i da je sve vidljivije da se unilateralnim djelovanjem pokušavaju riješiti mnoga pitanja koja nisu usaglašena. Očigledno je da Ministarstvo vanjskih poslova ne ostvaruje svoj zadatak i mi smo vidjeli u ovom zapisniku i zato protestujem..
Ne vidim nigdje odluke koje su omogućile nastup predsjedavajućem u Vijeću sigurnosti UN-a i ponašanje ambasadora koji se nalaze na različitim pozicijama i njihova samostalna, bez odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine, podrška određenim aktima i dokumentima”, rekao je Dodik i dodao: “Želim da se konstatuje da je ovdje, imajući u vidu da je najvažnije vanjskopolitičko pitanje u ovom vremenu odnos prema ratu u Ukrajini, da Predsjedništvo BiH nije donijelo nijedan stav, nijedan zaključak koji bi omogućio da se BiH pridruži bilo kojoj tački dnevnog reda.
Politička karikatura je činjenica da se poziva na neku strategiju koja odlučuje o generalnim stvarima, da se pojedinačna tačka dnevnog reda u zapisniku nigdje ne vidi, a BiH pokušava da pošalje poruku da je u tome učestvovala”. “Želim da se konstatuje da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nikada nije donijelo nijedan akt ni zaključak koji bi dao pravo ambasadorima u UN i drugim multilateralnim organizacijama da se pridruže politikama koje su u tom pogledu išle”, rekao je Dodik.
“S druge strane, predsjedavajući je boravio u UN i na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, iako to nije bilo u skladu s odlukom Presjedništva BiH, koja je bila obavezna čime je prekršio Poslovnik o radu i niz zakona koji regulišu vanjsku politiku u BiH, prije svega činjenicu da Predsjedništvo BiH mora da donosi odluku u skladu sa zakonom i Poslovnikom o radu”, rekao je Dodik i dodao:
“Praksa koju ste uveli je pogubna za BiH i govori o krahu institucija u BiH. Ona neće odvesti daleko ukupne politike koje možda na početku vama djeluju da daju neke rezulatate, ali u svakom slučaju ova vrsta ponašanja aposlutno je nedopustiva, predstavlja kršenje osnovnih akata na kojima se zasniva i vanjska politika BiH i funkcionisanje svih organa u sistemu vanjske politike, a u tom pogledu i Poslovnik o radu Predsjedništva BiH.
Da bi se mogli iznositi stavovi praksa koja je bila do sada znači da Predsjedništvo BiH može odlučiti da predsjedavajući ili jedan od članova Predsjedništva može otići na neki sastanak..

Ali ako je to u ime Predsjedništva BiH, onda se prije tog sastanka moraju dogovoriti stavovi koji su zajednički i koji se mogu samo na taj način prezentovati”. Dodik je rekao da je jasno da to nije slučaj sa stavovima koje je Džaferović iznio na pomenutim sastancima. “Vidljivo je da u ovom ponašanju vidimo samo afirmaciju jednih političkih stavova koji nisu usaglašeni u Predsjedništvu i nisu mogli da budu stavovi BiH.

Vješto se koristi prilika da se ostrašćenost koju vidimo na međunarodnoj sceni iskoristi kako bi se pobrali neki mali aplauzi, ali suštinski ono što vidimo jeste urušavanje same konfiguracije Predsjedništva i mehanizma spoljne politike što je nedopustivo, ja to osuđujem i tražim odgovornost za tako nešto. U svakom slučaju mislim da tu prasku treba što prije prekinuti. Bio sam na svim sjednicama i nigdje nemamo nijednu odluku o tome, a zapisnik je manjkav u tom dijelu i on samo može da bude dokaz da je sve što govorim tačno”, naveo je Dodik i dodao:
“Ja sam boravio u Briselu na sastanku i večeri koju je organizovao komesar za spoljna pitanja i bezbjednost i želim da vas obavijestim da sam bio na bilateralnom sastanku sa Boreljom i njegovim timom. Oni su svi usmjereni ka jednoj temi, a to je Rusija i rat u Ukrajini, šesti i sedmi paket sankcija. To je bila tema, kao i traženje da se Balkan solidariše s tim i da bukvalno prati politiku EU na tom planu.
Ja sam predočio ono što mislim da je istina, a to je da Predsjedništvo o tome nema stav, da smo zadržali neutralan stav i sve akcije koje su u tom pogledu preduzete su apsolutno ništavne i ne mogu da budu predmet implementacije sve dok Predsjedništvo ne donese tu odluku”. Džaferović je pokušao da opravda svoj nastup u Savjetu bezbjednosti pozivajući se na Član 6 Poslovnika, ali mu je Dodik odgovorio da treba da pročita kompletan taj Član.
“Vi ste promašili u svemu, gospodine Džaferoviću.
Ako hoćete da se bavimo normalno ovim poslom, očekujem da ste pedantni i onda ste morali da pročitate Član 6 stav G koji kaže da predsjedavajući zastupa usaglašene stavove Predsjedništva, a šta ste Vi zastupali!? Hoćete da pročitate taj član? Ovo mi djeluje kao neki nemušti izlaz iz svega ovoga. Vi mijenjate ustavnu praksu uopšte i prasku rada Predsjedništva. To nije fer”, poručio je Dodik Džaferoviću i dodao:
“To što Vi imate želju za nekim uspjehom to je neka druga priča, ovdje piše da je jedini koji predstavlja BiH Predsjedništvo, a ne predsjedavajući i da predsjedavajući može, kao i svaki član Predsjedništva na takvim sastancima na kojima ste Vi bila da predstavlja usaglašene stavove o značajnim pitanjima pred javnšoću, institucijama, inostranstvu gdje tri člana ne mogu zajedno da prisustvuju.
Znači sve ste prekršili i hoćete nama sada da podvalite da ste Vi Marija Djeva. E, niste. Uzmite i pogledajte Ustav i Poslovnik o radu šta piše. Vi ste prekršili Poslovnik i djelovali ste unilateralno i niste zastupali stavove Predsjedništva. Nemojte da podvaljujete nama i javnosti tu vrstu priče. Pročitajte Poslovnik o radu i Ustav dobro, Vi ste pravnik, ja nisam”.
Ni tu se Dodik nije zaustavio, pa je u istom stilu nastavio: “Morate se pridržavati onoga što piše u Poslovniku o radu gdje je jasno navedeno da predstavljate Predsjedništvo i zastupate zajedničke stavove! Vi ste srušili Predsjedništvo, Vi ga rušite. Obesmislili ste ga. Prekršili ste sve što ste mogli prekršiti. Vi niste ništa više iznad nas dvojice.
Ja nigdje nisam postupio ovako kao Vi, Vi ćete srušiti sve što možete srušiti u BiH svojim ponašanjem. Ja se nikada ne ponašam tako. Vi imate određenu politiku svoje partije koju ovdje sprovodite, a to imputirate drugima”, rekao je. Potom je rekao da bi zbog svega trebalo da Džaferović podnese ostavku. “Gospodine Džaferoviću, najbolje je da podnesete ostavku. Sve ste prekršili što se moglo prekršiti. Vrijeme je da pokažeta da ste odgovorni ako hoćete BiH kako treba.

Ali pošto Vi hoćete zemlju samo po svojim uzansama to je neko drugo pitanje. Ja razumijem šta Vi radite, ali to Vam neće proći zato što ovdje piše da Vi niste u pravu i da niste postupili kako treba. To što ste Vi mislili da će Tegeltija uraditi nešto ili neće, samo je Vaš izgovor i na kraju da je on otišao a Vi niste, zastupao bi BiH više nego što ste Vi zastupali. Vi ste je srušili na ovaj način”, kazao je Dodik i upitao:

“Zašto se niste referisali tamo na mnoge elemente kršenja Dejtonskog sporazuma? U programu Vaše stranke ni nema Dejtonski sporazum već rušenje dejtonske strukture i Vi kao predan član te stranke to i radite. Što se niste referisali na mnoge izjave koje su došle od vaših partijskih saradnika i partijskog šefa da ‘neće manjina upravljati većinom’, ili ‘sama je sreća da su džamije pune, a mladi koji dolaze tamo su garanat za BiH’? Je li to BiH koju Vi hoćete?!

Vi mislite mi to ne vidimo na način na koji ja govorim. Prekršili ste Poslovnik i podnesite ostavku to je jedino što možete da uradite. Sada na licemjeran način pokušavate da izađete iz zamke u koju ste sami upali. Ovo je Predsjedništvo i tačno piše kako možete da radite, a to što ste Vi član SDA, tamo radite šta hoćete, ali nemate pravo da u ime Predsjedništva BiH to radite. Vi ste BiH doveli u situaciju preko koje se neće preći lako”, rekao je Dodik.
(Slobodna-b)

Related Posts

Oglasio se Christian Schmidt i poslao poruku onima koji pozivaju na nove reforme: Političari moraju…

Kao što sam više puta rekao, jedina svrha mojih odluka od 2. oktobra je učiniti institucije FBiH funkcionalnijima, kategoričan je Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt oglasio…

BRAVO: Ugostitelj tokom cijelog ramazana nudi besplatan iftar ljudima u potrebi

Jedna lijepa priča dolazi iz sarajevskog naselja Hrasnica, gdje je vlasnik ugostiteljskog objekta “Lalo” odlučio tokom cijelog ramazana ponuditi besplatan iftar i besplatnu kućnu dostavu iftara za…

SKANDAL U MOSTARU: Sporazum Čovića i Osmorke potpisan pod zastavom zločinačke Herceg-Bosne!

Kako javlja portal Istraga, sporazum je potpisan pod zastavom tzv. Hrvatske republike Herceg Bosne, što se i vidi na fotografijama koje su zabilježene u Mostaru   Predsjednici…

NERMIN NIKŠIĆ: SLUČAJ MAGODA NE POSTOJI! TO NEČIJA AMBICIJA DA DOĐE NA MJESTO MINISTRA

U Sarajevu su za danas najavljeni protesti nakon vijesti da je Kenan Magoda, inače kadar SDP-a BiH, kandidat za ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo. Ovaj slučaj…

MILORAD Dodiku zasmetala Murphyjeva čestitka za Dan nezavisnosti BiH: Ima poruku za njega

Predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik oglasio se na Twitteru gdje prokomentirao čestitku ambasadora SAD u BiH Michaela Murphyja povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i…

Salih Aličić bio je imam džamije u selu Rabrani od 1937. do 1939. godine.

    Jedna džamija, tačnije izgradnja njene munare u hercegovačkom kršu, nije postala samo pitanje za lokalnu građevinsku inspekciju, nego se na njoj lome koplja o historiji,…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)