BiH PRIJE ŠEST GODINA PODNIJELA ZAHTJEV ZA ČLANSTVOM U EU: “Status kandidata je čista politička odluka.”

Zemlje zapadnog Balkana, pozivajući se na rat u Ukrajini, traže ubrzani ulazak u Europsku uniju no dužnosnici iz Bruxellesa odgovaraju da među 27 članica nema političke volje za njihovim primanjem, ali i da “nema smisla da prebrzo uđu”. S foruma jadransko-jonskog prostora, održanog prošli tjedan u Tirani, deset je zemalja zajedničkom deklaracijom pozvalo EU “da ubrza put zemljama zapadnog Balkana” jer bi njihovo članstvo bila “investicija u stabilnu, snažnu i ujedinjenu Europu”.
“Proširenje EU-a je politika koja je uvijek izvozila mir i stabilnost na sve zemlje u području gdje bi se EU proširila”, kaže zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić. “Vjerujem da će ruska agresija na Ukrajinu dodatno otvoriti oči, dodatno reći koliko je važno proširenje kao takvo i da se ono završi na prostoru jugoistoka Europe”, dodaje.

BiH je prije više od šest godina podnijela zahtjev za članstvom u EU, a sada se nada da će do 30. juna, kada završava francusko predsjedanje EU-om, dobiti status kandidata. “Status kandidata je čista politička odluka”, napominje Brkić.

“Besmislene prepreke” Sjeverna Makedonija i Albanija, koje su taj status dobile, nadale su se otvaranju pregovora u ožujku 2020. godine, no onda je Bugarska blokirala početak formalnih razgovora zbog povijesnog i jezičnog prijepora sa Sjevernom Makedonijom. I to nakon što je Makedonija zbog pritiska Grčke, još jedne EU članice, već bila primorana promijeniti ime i nazvati se Sjevernom Makedonijom.
EU je zajedno grupirao Albaniju i Sjevernu Makedoniju u zahtjevu za članstvom, pa sada ni albanska vlada ne može nastaviti dalje. “Možda ću biti politički nekorektan, ali usuđujem se reći da postoje besmislene prepreke, kao one s kojima se sada suočavamo”, rekao je zamjenik albanskog premijera Arben Amedaj na početku foruma.
“Napravili smo domaću zadaću a i dalje čekamo. Ne razumijem tu birokraciju i umjetne prepreke koje se ponekad pojavljuju u procesu”, dodao je. Crna Gora je, pak, najdalje odmakla u pregovorima otvorivši sva pregovaračka poglavlja. Crnogorska ministrica za vanjsku politiku Jovana Marović kaže da su “najizazovnija” poglavlja vezana uz okoliš, životnu sredinu i vladavinu prava.
Srbija, koja nije uvela sankcije Rusiji, usvojila je zajedničku deklaraciju u Tirani premda u njenoj prvoj točki piše da je invazija Rusije na Ukrajinu “nezakonita i neopravdana agresija”. Kako bi izjednačila stajališta s drugim članicama i kandidatima za EU također je “izrazila predanost suverenitetu, neovisnosti, te jedinstvu i teritorijalnom integritetu” Ukrajine.
“Nema smisla ući prebrzo” Na marginama foruma mogle su se čuti špekulacija kako bi zemlje zapadnog Balkana i Ukrajina, čiji predsjednik Volodimir Zelenskij traži trenutačni ulazak u EU, mogle zajedno ući 2027. kada počne novo sedmogodišnje financijsko razdoblje EU-a.
Dužnosnik Europske komisije koji radi sa zemljama kandidatima odbacio je takvu mogućnost. “Nema smisla ući prebrzo. Zemlje ne bi bile spremne niti povlačiti novac iz fondova jer prvo moraju uspostaviti strukturu za to”, rekao je pod uvjetom anonimnosti. “No prije svega problem je politički.
Trebalo bi promijeniti temeljne ugovore EU-a da odjednom toliko zemalja uđe, a tome se protive neke države članice”, dodao je. Prošli tjedan je predsjednik Europskog Vijeća Charles Michel doputovao u Sarajevo iznijevši ideju “europske geopolitičke zajednice”.
Zemlje nečlanice bi se postepeno uključivale u određene sektore zajedno sa zemljama EU-a nakon što ispune postavljene kriterije, a ne da se čeka punopravno članstvo. “Želimo usidriti regiju unutar EU-a”, kaže Alexis Hupin iz predstavništva EU-a u Albaniji.

(SB)

Related Posts

SKANDAL U MOSTARU: Sporazum Čovića i Osmorke potpisan pod zastavom zločinačke Herceg-Bosne!

Kako javlja portal Istraga, sporazum je potpisan pod zastavom tzv. Hrvatske republike Herceg Bosne, što se i vidi na fotografijama koje su zabilježene u Mostaru   Predsjednici…

NERMIN NIKŠIĆ: SLUČAJ MAGODA NE POSTOJI! TO NEČIJA AMBICIJA DA DOĐE NA MJESTO MINISTRA

U Sarajevu su za danas najavljeni protesti nakon vijesti da je Kenan Magoda, inače kadar SDP-a BiH, kandidat za ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo. Ovaj slučaj…

MILORAD Dodiku zasmetala Murphyjeva čestitka za Dan nezavisnosti BiH: Ima poruku za njega

Predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik oglasio se na Twitteru gdje prokomentirao čestitku ambasadora SAD u BiH Michaela Murphyja povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i…

Salih Aličić bio je imam džamije u selu Rabrani od 1937. do 1939. godine.

    Jedna džamija, tačnije izgradnja njene munare u hercegovačkom kršu, nije postala samo pitanje za lokalnu građevinsku inspekciju, nego se na njoj lome koplja o historiji,…

00 A KAO NE MIJEŠAJU SE/ Sattler poručio: ‘Nema šanse da ostane Novalić još četiri godine’

Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, kazao je kako “nema šanse” da i naredne četiri godine ostane Vlada Federacije BiH na čijem je…

Pokušaj ubistva u Bratuncu, jedno lice završilo u zvorničkoj bolnici, dva lica u zatvoru

Dva lica u Bratuncu su lišena slobode zbog krivičnog djela „pokušaj ubistva“, a zbog ranjavanja jednog lica, nezvanično prenosi portal Info Birač. Kako je saopšteno iz OJT…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)