NEZAPAMĆENA KOLIČINA LAŽI, MRŽNJE I IRONIJE: Željana Zovko branila Čovića, za sve optužila Bošnjake, spominjala i novac iz Saudijs…

Komentirajući Milanovićev stav uvjetovanja ulaska Finske i Švedske u NATO rješavanjem statusa Hrvata u BiH, Zovko je uz smijeh rekla da joj tu ništa nije jasno.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko rekla je u HTV-ovoj emisiji “1 na 1” da u Bosni i Hercegovini postoji zamrznuti konflikt te da se situacija u toj zemlji treba rješavati u suradnji s američkim partnerima, a poručila je i da su itekako velike šanse da BiH dobije kandidacijski status za članstvo u Europskoj uniji ako dođe do dogovora o izbornom zakonu.

Zovko je ustvrdila da u Bosni i Hercegovini postoji zamrznuti konflikt te da je međunarodna zajednica izgubila nepristran pristup svim trim stranama koje su potpisale Daytonsko-pariški mirovni sporazum i počela djelovati uglavnom u korist većinske, bošnjačke zajednice u Federaciji.

– Razvija se problematika koja nije nikada izašla dovoljno u javnosti u RH jer se išlo na ubijanje karaktera svih političkih predstavnika Hrvata u BiH i, na neki način, Hrvatska je uvijek imala taj osjećaj grižnje savjesti jer nije sama sa sobom raščistila na koji način pristupiti čitavoj povijesnoj memoriji, svemu onome što se događalo, i preuzeti ponos za ono što su Hrvati uradili, rekla je Zovko, ističući između ostalog da su “Hrvati spriječili masakr koji se mogao dogoditi u Bihaću nakon Srebrenice”.

U emisiji je otvoreno i pitanje o građanskoj BiH i federalizmu poput belgijskog.

– Kada vam netko počne govoriti da u BiH može biti zakon jačega i zakon brojnijega, onda mislim da je to suludo jer u biti se zna na što se ide – ide se na to da se ono što se nije moglo postići ratom postigne putem izlobiranih ljudi u Sarajevu koji idu linijom manjeg odbora, rekla je Zovko.

Dodala je da svi shvaćaju što je na djelu još otkad je bila veleposlanica u Parizu.

– Međutim, BiH, kao i Kosovo, treba se rješavati u suradnji s američkim partnerima. Vi imate Ured visokog predstavnika, Vijeće za implementaciju mira, i dok god imate tu jednu podijeljenu odgovornost i polusuverenost zemlje, to se ne može rješavati samo u Bruxellesu, poručila je Zovko. Između ostalog je kazala i da postoje otvoreni pozivi takozvane ljevice da se Hrvatima zada posljednji udarac tako da se namjeste glasovi kroz Dom naroda i formira vlast umjesto njih.

Na pitanje koje su šanse da BiH dobije kandidacijski status za članstvo u EU-u odgovorila je:

– Ako se dogovore o izbornom zakonu, itekako su velike šanse.

Poručila je da je ključ implementacija izbornih rezultata.

– Ako BiH uđe u jednu paraliziranu situaciju, što se može dogoditi, jer će Hrvati biti izabrani po hrvatskim županijama, a tada ćete izgubiti apsolutno koordinaciju između vrha države i županijske i lokalne razine, BiH će se naći u situaciji zaleđenog institucionalnog djelovanja, rekla je Zovko.

– Ali ako se postigne dogovor da se ne budu nametale ovakve vještačke okolnosti kojima će Bošnjaci zavladati tom državnom i federalnom razinom vlasti, sve je moguće, dodala je.

O Milanoviću: “Da će to nešto riješiti, ja bih bila prva za”

Osvrćući se na angažman predsjednika RH Zorana Milanovića oko Hrvata u BiH i njegove kritike na njezin račun, Zovko je rekla da bi puno više pomogao kada bi popričao s predsjednicima drugih zemalja, nego da se putem medija obračunava s HDZ-om i traži nešto što bi dodatno radikaliziralo situaciju.

– Ja možda nisam karijerni diplomat kao on, ali iza sebe imam neka postignuća kao veleposlanica, tako da sam vrlo dobro naučila što znači lobiranje, i da vi trebate tražiti prijatelje za svoje ciljeve vani, kada ste već u toj poziciji predsjednika. To premijer Plenković izuzetno dobro radi, rekla je Zovko. Dodala je da ju je Andrej Plenković naučio puno stvari u diplomaciji.

Komentirajući Milanovićev stav uvjetovanja ulaska Finske i Švedske u NATO rješavanjem statusa Hrvata u BiH, Zovko je uz smijeh rekla da joj tu ništa nije jasno.

– Da će to nešto riješiti, ja bih bila prva za, rekla je.

– Ali to apsolutno ništa neće riješiti, dodala je.

Odbacila je Milanovićevu tvrdnju da živi na Mejama u Splitu.

– Ja na Mejama ne poznajem nikoga, a niti živim na Mejama. Gospodin Milanović trebao bi konačno ustrojiti te obavještajne službe pa da ima prave izvore informacija i gdje je moja adresa, rekla je Željana Zovko.

Željana Zovko je u ironičnim odgovorima na pitanja pokazala zavidnu količinu mržnje. Braneći poteze lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, za političku krizu u BiH optužila je Bošnjake, pokušavajaći obmanuti javnost gomilom neistina.

Tako Zovko tvrdi da Bošnjaci tezom o građanskoj državi žele iskorijeniti Hrvate iz BiH, a kao “dokaz” lobiranju navela je novac iz navodni novac koji je stigao iz Saudijske Arabije.

Related Posts

Oglasio se Christian Schmidt i poslao poruku onima koji pozivaju na nove reforme: Političari moraju…

Kao što sam više puta rekao, jedina svrha mojih odluka od 2. oktobra je učiniti institucije FBiH funkcionalnijima, kategoričan je Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt oglasio…

BRAVO: Ugostitelj tokom cijelog ramazana nudi besplatan iftar ljudima u potrebi

Jedna lijepa priča dolazi iz sarajevskog naselja Hrasnica, gdje je vlasnik ugostiteljskog objekta “Lalo” odlučio tokom cijelog ramazana ponuditi besplatan iftar i besplatnu kućnu dostavu iftara za…

SKANDAL U MOSTARU: Sporazum Čovića i Osmorke potpisan pod zastavom zločinačke Herceg-Bosne!

Kako javlja portal Istraga, sporazum je potpisan pod zastavom tzv. Hrvatske republike Herceg Bosne, što se i vidi na fotografijama koje su zabilježene u Mostaru   Predsjednici…

NERMIN NIKŠIĆ: SLUČAJ MAGODA NE POSTOJI! TO NEČIJA AMBICIJA DA DOĐE NA MJESTO MINISTRA

U Sarajevu su za danas najavljeni protesti nakon vijesti da je Kenan Magoda, inače kadar SDP-a BiH, kandidat za ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo. Ovaj slučaj…

MILORAD Dodiku zasmetala Murphyjeva čestitka za Dan nezavisnosti BiH: Ima poruku za njega

Predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik oglasio se na Twitteru gdje prokomentirao čestitku ambasadora SAD u BiH Michaela Murphyja povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i…

Salih Aličić bio je imam džamije u selu Rabrani od 1937. do 1939. godine.

    Jedna džamija, tačnije izgradnja njene munare u hercegovačkom kršu, nije postala samo pitanje za lokalnu građevinsku inspekciju, nego se na njoj lome koplja o historiji,…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)