SKANDALOZNO: ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BiH UNAPRIJED ZNAO ISHOD: Ko je Miloradu Dodiku dojavio kakva će biti odluka Ustavnog suda BiH?

Plenarna sjednica Ustavnog suda BiH  još je bila  u toku kada je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, tokom sastanka sa britanskom ministricom vanjskih poslova BiH Liz Truss, saopćio kakva će odluka biti donesena u vezi sa “slučajem prenos nadležnosti”.

Danas je Ustavni sud, opet pod pritiskom vaših ljudi, zajedno sa nekima iz Amerike i Evrope donio još jednu neustavnu odluku da će stavove, odnosno deklaraciju, kako RS gleda na ove stvari, kao navodno poništiti. Ja samo obavještavam da ćemo mi danas pokrenuti inicijativu i umjesto deklaracije, donijet ćemo rezoluciju, pa kad nam ukinete i rezoluciju, onda ćemo donijeti zaključke, pa kad nam ukinete i to, donijet ćemo stavove. Nećete uspjeti da me srušite”, rekao je Dodik u zgradi Predsjedništva BiH, u četvrtak, negdje oko 12 sati, piše “Istraga”.

U tom trenutku, Ustavni sud BiH je “iza zatvorenih vrata” raspravljao o zahtjevu 15 članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za rješavanje spora između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, utvrdio da postoji spor u vezi s donošenjem osporenih odredbi Deklaracije i Zaključaka od strane Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju prenesenih nadležnosti sa države Bosne i Hercegovine na entitet Republika Srpska u oblasti pravosuđa, odbrane i sigurnosti, indirektnog oporezivanja i drugih pitanja. Kada je Dodik govorio, odluka Ustavnog suda BiH nije bila poznata. Naprotiv, saopćena je skoro pet sati nakon Dodikovog izlaganja u zgradi Predsjedništva BiH. I bila je baš onakva kako je Milorad Dodik i rekao.
Prema Pravilima Ustavnog suda BiH, član 14, “javnost postupka pred Ustavnim sudom isključena je na sjednicama Suda“. To znači da u velikoj sali Ustavnog suda BiH nije bilo nikoga osim službenika i sudija Ustavnog suda BiH. No, to nije sve.

Nacrti i prijedlozi odluka, rješenja i drugih akata, koji su pripremljeni za odlučivanje, kao i akti koji su određeni kao tajna u smislu ovih Pravila, ne mogu se davati na uvid”, navedeno je u članu 26, stav 2 Pravila Ustavnog suda BiH.

Dakle, prije nego što je prijedlog odluke formalno usvojen – morao je biti – “tajni prijedlog”. Pa, kako je, onda, Milorad Dodik mogao znati kakav je prijedlog dostavljen sudijama Ustavnog suda BiH na usvajanje? Evo, šta piše u Krivičnom zakonu BiH.

“Ko neovlašteno objavi, posreduje u objavljivanju, omogući objavljivanje ili učini dostupnim ono što je saznao iz sudskog, prekršajnog, upravnog ili disciplinskog postupka pred institucijama Bosne i Hercegovine, a što se po zakonu ne smije objaviti ili je odlukom Suda Bosne i Hercegovine ili drugog nadležnog organa ili institucije Bosne i Hercegovine proglašeno tajnim, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”, navedeno je u članu 237 Krivičnog zakona BiH.

Već u narednom članu piše da će se “sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine ili Sud Bosne i Hercegovine, koji s ciljem da drugom pribavi kakvu korist ili da mu nanese kakvu štetu i  donese nezakonitu odluku ili na drugi način prekrši zakon u vršenju svoje funkcije, kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(SB)

Related Posts

SKANDAL U MOSTARU: Sporazum Čovića i Osmorke potpisan pod zastavom zločinačke Herceg-Bosne!

Kako javlja portal Istraga, sporazum je potpisan pod zastavom tzv. Hrvatske republike Herceg Bosne, što se i vidi na fotografijama koje su zabilježene u Mostaru   Predsjednici…

NERMIN NIKŠIĆ: SLUČAJ MAGODA NE POSTOJI! TO NEČIJA AMBICIJA DA DOĐE NA MJESTO MINISTRA

U Sarajevu su za danas najavljeni protesti nakon vijesti da je Kenan Magoda, inače kadar SDP-a BiH, kandidat za ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo. Ovaj slučaj…

MILORAD Dodiku zasmetala Murphyjeva čestitka za Dan nezavisnosti BiH: Ima poruku za njega

Predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik oglasio se na Twitteru gdje prokomentirao čestitku ambasadora SAD u BiH Michaela Murphyja povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i…

Salih Aličić bio je imam džamije u selu Rabrani od 1937. do 1939. godine.

    Jedna džamija, tačnije izgradnja njene munare u hercegovačkom kršu, nije postala samo pitanje za lokalnu građevinsku inspekciju, nego se na njoj lome koplja o historiji,…

00 A KAO NE MIJEŠAJU SE/ Sattler poručio: ‘Nema šanse da ostane Novalić još četiri godine’

Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, kazao je kako “nema šanse” da i naredne četiri godine ostane Vlada Federacije BiH na čijem je…

Pokušaj ubistva u Bratuncu, jedno lice završilo u zvorničkoj bolnici, dva lica u zatvoru

Dva lica u Bratuncu su lišena slobode zbog krivičnog djela „pokušaj ubistva“, a zbog ranjavanja jednog lica, nezvanično prenosi portal Info Birač. Kako je saopšteno iz OJT…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)