Hoće li se Bakir Izetbegović povući iz utrke za Predjedništvo BiH?! Jedna Zahiragićeva rečenica digla prašinu…

Iako visokopozicionirani SDA-ovci u svojim izjavama i dalje potenciraju kandidaturu Izetbegovića te njegovu pobjedu, svi se pitaju zašto kandidature još uvijek nema?

bošnjačkog naroda bit će očito vrlo neizvjesna, napeta i očito žestoka, iako još uvijek nisu zvanično poznati svi kandidati.

 

Poznata su dva imena – Denis Bećirović i Mirsad Hadžikadić. Treće ime koje se spominje je ono predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

Zanimljivo je da je sam Izetbegović najavio da bi ga SDA mogla izabrati za svog kandidata, međutim, nakon objave kandidature Denisa Bećirovića, koju podržava čak sedam stranaka, krenule su špekulacije o tome da bi se Izetbegović mogao povući, piše Raport.

Iako visokopozicionirani SDA-ovci u svojim izjavama i dalje potenciraju kandidaturu Izetbegovića te njegovu pobjedu, svi se pitaju zašto kandidature još uvijek nema?

Izetbegovića su prije nekoliko dana pitali da li se boji Denisa Bećirovića na šta je on odgovorio da se ne boji ničega, te nastavio:

– To što se svi ujedinjuju protiv SDA pokazuje njenu snagu. Gdje su ti predsjednici stranaka sa kandidaturama – rekao je Izetbegović.

Pri tome ne kaže da su se svi ujedinili kako bi pobijedili njega, te indirektno proziva predsjednike stranaka zbog navodnog nedostatka hrabrosti da se kandiduju.

Prije toga, špekulacije je potaknula FB objava njegovog trbuhozborca Harisa Zahiragića koji se obrušio na stranke koje su se ujedinile te je naveo sljedeće:

– Zašto misle da Bakir Izetbegović, ako bude kandidat, posebno nakon majstorice koju je odigrao na ANP-u, NATO-u, CIK-u, VSTV-u i Izbornom zakonu protiv retrogradnih političkih snaga, neće još ubjedljivije pobijediti istog kandidata?

Mnogima je zaparala uši umetnuti dio rečenice “ako bude kandidat”.

Ipak, u kasnijim izjavama SDA-ovaca ipak se ističe da će Izetbegović biti kandidat, a šanse da to ipak ne bude su manje.

Međutim, šta čeka i koja bi mu “izlazna” strategija mogla biti?

Prema nekim informacijama, Izetbegović čeka rasplet u HNS-u i RS, odnosno čeka da vidi da li će se za Predsjedništvo BiH kandidirati Dragan Čović te Milorad Dodik.

S druge strane, sve se glasnije govori da Čović neće ulaziti u ovu utrku (što je čak i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović potvrdio), dok je Dodik spominjao da bi mogao biti kandidat za predsjednika RS.

Upravo tu bi Izetbegović, ako se na to uopće odluči, mogao tražiti izlaznu strategiju tako što će reći da u utrci nema predsjednika ključnih stranaka pa da ne želi i on učestvovati.

Ipak, uprkos tome, jasno bi bilo da se Izetbegović povukao iz straha da ne doživi politički blam, piše Raport.

 

 

(DEPO PORTAL)

 

Related Posts

Krvna osveta u Velikoj Kladuši: Izet Grahović dvije godine čekao Asmira Halilagića, ubicu brata Hasana

U Velikoj Kladuši sinoć je ubijen Asmir Halilagić. Asmir je izašao iz zatvora na dopust zbog primjerenog vladanja u KPZ Zenica, gdje je služio kaznu zbog ubistva…

POJAVIO SE VIDEO IZ BANJA LUKE – ŽENA UHVATILA MUŽA PROFESORA SA STUDENTKINJOM

  Skandal potresa Pravni fakultet u Banjoj Luci, jer je navodno profesor varao svoju ženu sa studentkinjom, a ona ih je uhvatila u prevari. Viši asistent na…

Nezapamćen incident na fudbalskom turniru u Splitu, sarajevskoj djeci pružena medicinska pomoć

Od 1. do 4. juna više od 3000 sportista iz 15 zemalja nastupilo je u sklopu Dalmatinko cupa na terenima u Splitu, Solinu, Kaštelima, Trogiru, Žrnovnici  …

ZNA LI NERMIN ŠTA RADI DENIS: Hoće li oštar sukob Bećirovića i Dodika ugroziti partnerstvo na nivou države

Nameće se i pitanje da li takav odnos može uticati na buduće djelovanje koalicije.   Nakon što je član Predsjedništva BiH Denis Bećirovićzatražio od Europske unije da,…

Nele Karajlić govorio o razlozima odlaska: Da sam ostao u Sarajevu još 15 dana.

Opcija je bila dakle da ostanem i nestanem, da odem na Pale ili u Beograd. Sa svojim pacifističkim pogledom na svijet, ja sam odlučio ići u Beograd”…

Nermin Nikšić spreman na kompromis sa Čovićem i Dodikom, Izborni zakon prilagoditi političkim i društvenim situacijama

Federalni premijer Nermin Nikšić koji od 28. aprila vodi Vladu FBiH zahvaljujući odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta danas je osjetio potrebu da pojasni svoje sastanke sa Miloradom…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)