Cvitanović: Novi preustroj BiH znači da više nije “sastavljena” od dva entiteta….

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, u programu N1 pozvao je visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da ako će nametnuti odluku o finansiranju izbora isto uradi i za provedbu presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića. Također, govorio je i spornoj tački 7 zaključaka HNS-a u kojoj se spominje “preustroj” države.

Je li za vas prihvatljivo da se na izborima odobri učešće stranci koja u nazivu ima ime ratng zločinca Vojislava Šešelja?

Mislim da nije dobro da se omogući stranci koja nosi ime ratnog zločinca da izađe na izbore. Trebalo bi urediti zakonski okvir koji bi onemogućio takvu odluku.

Međunarodna zajednica jasno poziva HDZ BiH da prestane sa blokiranjem odluke o finasiranju izbora?

Tražio sam komentar od onih koji bi trebali da glasaju za takvu odluku i oni su kazali da bi tako izašli iz zakonskih okvira. Nisam pravni ekspert, ali, evo, pozivam visokog predstavnika da nametne i budžet, i odluku o finansiranju izbora i da se provede odluka Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića. Ne možete samo selektivno provoditi presude koje idu protiv jednog naroda.

Ne znam hoće li biti nametnute odluke. Propustili smo mnogo prilika da ne moramo na silu gurati nezakonitu odluku o finansiranju izbora. Sramota je za one koji pozivaju visokog predstavnika da radi njihov posao. Potpuno mi je neprihvatljiv pritisak prema Schmidtu da se nametnu odluke o budžetu ili finansiranju izbora.

Hoće li biti na vrijeme novca za izbore?

Siguran sam da hoće, ali me mnogo više opterećuju druge odluke CIK-a. Mnogim našim građanima je praktično onemogućeno glasanje, govorim o dopisnom glasanju. To će značajno uticat na područje Republike Srpske. Ako ostane ovakav pravilnik siguran sam da neće biti više od tri hrvatska vijećnika u RS.

Zašto o tome ne govori Dragan Čović?

Zašto o tome ne govori Izetbegović, Nikšić… govorim o tome zato što me je strah da ne svjedočimo novoj izbornoj prevari. Ja sam dio HNS-a i uvijek govorim o položaju Hrvata u RS. Kao stranka prijavili smo se na sve pozicije u ovom entitetu. Što neki drugi ne govore to pitajte njih.

Hoćete li podržati Čovića kao kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine?

Ko bude kandidat ispred HNS-a mi ga nemamo pravo ne podržati. Mislim da bi bio smrtni grijeh da se ne izađe na izbore i da nas Željko Komšić predstavlja u Predsjedništvu.

Čović kaže da će apsolutno pobijediti?

Siguran sam da će Hrvati izaći na izbore, ali ne mogu tvrditi na čemu Čović bazira apsolutnu pobjedu. Vrlo je realna opcija da Komšić pobjedi i da nas drži zarobljenima još četiri godine.

Mislite li da bi moglo biti sankcija za hrvatske političare?

Ako ministri koji doleze iz HDZ-a rade protiv zakona – neka budu kažnjeni. Ali mislim da situacija uopšte nije tako kritična nego se prave pritisci prema međunarodnoj zajednici.

Ide li se u preustroj Bosne i Hercegovine i da li je to protiv Daytona?

Pokušat ću citirati zaključak 7 – ukoliko se nastavi uzurpacija hrvatskih političkih pozicija, predstavnici hrvatskog naroda dužni su pokrenuti sve procudure za novi administrativno-teritorijalni ustroj BiH utemeljen na federalizmu i konsonacijskoj demokratiji. Šta to za mene znači? Ovo je čvrst kondicional. Ako se nastavi uzurpacija hrvatskih prava naravno da se mora očekivati odgovor druge strane i da će on biti temeljen na jednom potpuno novom uređenju BiH. To bi značilo novi Ustav BiH, Bosna i Hercegovina više ne bi bila ‘sastavljena’ od dva entiteta. Ovo je potpuno legitiman stav. Ako neko svaki dan poziva na građansku državu šta očekuje? Da će neko prešutiti? Ponavljam, ovo je čvrst kondicional “ako se nastavi”. Vidjet ćemo hoće li se nastaviti…
(n1)

Related Posts

ŽRTVE GENOCIDA IMAJU PORUKU: Tražimo od bh. zvaničnika, kao i međunarodne zajednice, da zaustave Dodikove namjere

Aneks VII uvjet za vraćanje osnovnih ljudskih prava koje su definirane Ustavom Bosne i Hercegovine. Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa…

UZBUNA U DODIKOVIM REDOVIMA: „Ne smijemo dozvoliti nestanak Republike Srpske…

Republika Srpska je svetinja, garant postojanja srpskog naroda na ovim prostorima i ne smijemo dozvoliti njeno ukidanje, rekla je predsjednica Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca…

NOVE LAŽI MILORADA DODIKA: „Iz Sarajeva je protjerano 150.000 Srba. Morali su da ostave sve drugima…“

Manifestaciju je svečano otvorio predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik. U Budimpešti je svečano otvorena manifestacija “Srpski dani”, ali niti ta kulturna manifestacija nije prošla bez skandala…

Koliko daleko može Milorad Dodik? – Tragične zablude, bajke i siguran put u sudnicu

Nije ni završio Sabor na kojem je Milorad Dodik ponovo postao predsjednik SNSD-a, a stigle su mu poruke da raspada Bosne i Hercegovine nema. BiH će jedinstvena…

SARAJEVO TRN U OKU: Poruka Dodika iz Mađarske je nastavak laži

Budimpešti je svečano otvorena manifestacija “Srpski dani”, ali niti ta kulturna manifestacija nije prošla bez skandala u režiji Milorada Dodika. Manifestaciju je svečano otvorio predsjednik bh. entiteta…

Milorad Dodik, borac za suverenu Bosnu i Hercegovinu?

Lider SNSD-a Milorad Dodik predlaže deklaraciju o suverenosti Bosne i Hercegovine, ali to uslovljava „odlaskom stranaca“. Analize pokazuju da se iza te inicijative krije pokušaj disolucije BiH….

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)