Mehmedoviću ne smeta ako Bećirović pobijedi, samo da je 2:1 za Bosnu i Hercegovinu..

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kazao je za N1 da nije važno toliko ko će biti iz bošnjačkog naroda u državnom predsjedništvu koliko je bitno da bude “2:1 za BiH”.

Vijeće ministara BiH i danas bez odluke o izdvajanju sredstava za izbore. OHR je danas potvrdio da postoji zakonski okvir da se donese odluka da se izdvoje novci za aktivnosti CIK-a. Da li je ovo konačna potvrda da HDZ opstruira?

HDZ ne samo da opstruira donošenje odluke o finansiranju izbora, nego pokušava preko EPP-a da iznjedri rezoluciju kojom bi se “legitimno predstavljanje” osnažilo u pogledu diplomatskih aktivnosti Evropske komisije.

Bili smo u situaciji gdje hrvatski europarlamentarci šalju “istinu” o BiH, sada smo ih na neki način preskočili. I SDA je dio EPP-a i radi na tome da se pojasni situacija u Bosni i Hercegovini, a posebno odnos HDZ-a. Mi ćemo sa svoje strane učiniti sve kako bi se uvidjelo štetno ponašanje HDZ-a, koje je u suprotnosti sa evropskim vrijednostima.

Naši susjedi su sve učinili da se BiH etnički podjeli. Oni nisu željeli BiH ni prije 50 godina. Danas smo u situaciji da se hrvatski i srpski narod u BiH zloupotrebljava od naših susjeda. Pokušavaju spriječiti naš put ka EU i NATO. Ovo što radi HDZ je neprincipijelno i to se u cijelom demokratskom svijetu zove izdaja vlastite zemlje.

Pokušava se institucionalno stati iza Čovića i HNS-a. Pokušava se doći na neki način institucionalno do trećeg entiteta, ali na taj način samo sebi prave štetu jer bi podijelili hrvatski korpus u državi.

Vi ste pozvali na hapšenje Čovića?

On je najavio nasilno formiranje trećeg entiteta i to je zapravo teško krivično djelo. Naše pravosuđe ako ima snage, a ima znanje, dužno je to da uradi. Čović je nakon dva dana, kada je vidio kako je preletio, malo “omekšao”, pa je odmah govorio da će to onda pokušati provesti kroz institucije.

Čini se da će biti žestoka borba između kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. Hoće li Izetbegović biti kandidat SDA? Iza Denisa Bećirovića je stalo sedam stranaka…?

Unutar SDA još nije završena procedura tako da ne možemo sa sigurnošću reći da će biti Izetbegović. Ohrabruje to što se opozicija okupila oko jednog kandidata, ali sasvim je svejedno ko će biti kandidat opozicije – Bećirović, Zvizdić, Konaković ili neko drugi – ako nemate jasno definisanu politiku.

Ima li Bećirović definisanu politiku?

Ja je još nisam čuo.

Da li je imao Džaferović?

Da, imao je okvir u kojem se ponaša. Ostaje pitanje da li će ove stranke opozicije i njihov kandidat imati jasno definisanu politiku ili će se Bećirović zastupati samo stavove SDP.a

Osjećate li se u SDA ugroženi njegovom kandidaturom

Ukoliko SDA izađe sa snažnim kandidatom, ja sam optimista da će pobijediti. Ali kažem da je nije važno ko će u ime Bošnjaka sjediti u Predsjedništvu, koliko je važno da bude 2:1 za BiH.

Hoćete da kažete da bi bili zadovoljni i sa Bećirovićem i Komšiće u Predsjedništvu BiH?

Što da ne. Onda bi bilo 2:1 za BiH. Samo imam rezervu da ova sedmorka ili osmorka nisu svjesni u šta ulaze kada je u putanju “deal” sa HDZ-om, osjeća se da u pozadini postoji taj neki dogovor.
(n1)

Related Posts

LENDO: NASTAVLJA SE PRAKSA VRIJEĐANJA I OMALOVAŽAVANJA BOŠNJAČKOG NARODA U FEDERACIJI BIH

Posljednje imenovanje osobe koja je presuđivala logorašima u Žepču na poziciju savjetnika u Vladi Zeničko-dobojskog kantona pokazuje da se nastavlja praksa vrijeđanja i omalovažavanja bošnjačkog naroda u…

Džeko među najboljim na svijetu: Ostavio iza sebe Kanea, Rooneyja, Higuaina i mnoge druge

Specijalizirani fudbalski portal Transfermarkt objavio je zanimljivu listu najboljih strijelaca u 21. vijeku Parametri koji su korišteni za kreiranje liste najboljih strijelaca ovog vijeka su golovi u…

U SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI POGINULA DJEVOJKA IZ ZENICE: OGLASILA SE POLICIJA

Na magistralnom putu u mjestu Polje, općina Busovača, jutros u 5, 45 sati dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj je smrtno stradala ženska osoba inicijala B.N. (1988)…

Za savjetnika u Vladi ZDK imenovan Marijan Jukić koji je presuđivao logorašima u Žepču, reagirao Refik Lendo

Posljednje imenovanje osobe koja je presuđivala logorašima u Žepču na poziciju savjetnika u Vladi Zeničko-dobojskog kantona pokazuje da se nastavlja praksa vrijeđanja i omalovažavanja bošnjačkog naroda u…

AMERIČKI AMBASADOR ISTOG MIŠLJENJA KAO I BAKIR IZETBEGOVIĆ: BUDUĆNOST BIH JE U DOBRIM RUKAMA

Sjećate li se izjave Bakira Izatbegovića, predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), koji je tokom gostovanja u Ramazanskom programu Hayat TV-a kazao „..I dokle god su pune džamije…

Postoji li skriveni scenario: Hoće li stranci smijeniti Milorada Dodika

Ono što je pogoršalo poziciju Milorada Dodika među određenim međunarodnim krugovima jeste njegovo vrlo jasno stavljanje na stranu Rusije Nakon što se u nekoliko navrata u javnosti…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)