Šta stoji iza prijetećih poruka u BiH: Pokušaj destabilizacije, sijanja straha i ….

Učestale dojave o podmetnutim bombama širom Bosne i Hercegovine i regiona, pojava je koja, nažalost, poprima zabrinjavajuće razmjere, a s ciljem sijanja nesigurnosti, straha i nepovjerenja kod stanovništva, ocijenio je doktor nauka u oblasti odbrane i sigurnosti i bivši direktor Policijske akademije FMUP-a dr. Taib Spahić u izjavi za Fenu.

Komentirajući upit u vezi sa serijom prijetećih poruka koje su izazvale uznemirenje javnosti, Spahić ističe kako se radi o sračunatim kriminogenim aktivnostima i pokušaju destabilizacije, koji poprimaju oblik organiziranog djelovanja i usmjeren na sijanje nepovjerenja prema institucijama sistema, prvenstveno, prema policijskim i pravosudnim organima vlasti.

– Radi se o pojavi koja predstavlja tzv. ‘tamnu stranu demokratije, odnosno procesa globalizacije’ – pojašnjava Fenin sagovornik, pledirajući za hitne mjere, promptno i energično djelovanje agencija za provedbu zakona, uključujući represivne, ali i proaktivne preventivne mjere.

U tom kontekstu smatra kako je platforme društvenih mreža neophodno proglasiti javnim prostorom.

– Mora se proaktivno djelovati u smislu da se platforme društvenih mreža što prije proglase javnim prostorom i da on bude podložan sankcijama, a da bi se onemogućio neovlašteni/nelegalni pristup potrebno je uvesti obavezu identifikacije vlasnika telefonskih SIM kartica, kako je to regulirano u drugim zemljama – precizira Spahić.

Dodao je kako kreiranje lažnih profila i lažni identiteti nisu demokratsko postignuće, odnosno da je riječ o zloupotrebi i manipulaciji.

Mišljenja je kako je u osnovi distribuiranja prijetećih poruka putem elektronske pošte (e-maila), zapravo, sijanje panike i uznemiravanje javnosti, a što se, kako navodi, posebno negativno reflektira na namlađe članove populacije.

Nadalje, navodi kako to kod djece izaziva neželjene psihološke efekte i posljedice, budući da pošast lažnih dojava nije zaobišla ni obrazovne institucije, a o čemu svjedoči i nedavna evakuacija oko 100 osnovnih i srednjih škola na području KS, koje su uslijedile nakon zaprimanja lažnih dojava,

Referirajući se na prirodu ove vrste kriminogenog djelovanja, Spahić kaže kako, shodno imanentnim elementima, odnosno vjerovatnoj političkoj pozadini pojave lažnih dojava, ta vrsta aktivnosti ima obilježja terorizma i organiziranog kriminala.

Po njegovim riječima, osim brojnih štetnih društvenih i psiholoških implikacija, poseban aspekt predstavlja ekonomska, odnosno finansijska šteta koju institucije trpe usljed prekida redovnih aktivnosti, pri čemu treba uzeti u obzir i dodatno angažiranje ljudskih i materijalnih resursa agencija za provedbu zakona na planu utvrđivanja (ne)osnovanosti upućenih prijetnji.

Po njegovim riječima, osim brojnih štetnih društvenih i psiholoških implikacija, poseban aspekt predstavlja ekonomska, odnosno finansijska šteta koju institucije trpe usljed prekida redovnih aktivnosti, pri čemu treba uzeti u obzir i dodatno angažiranje ljudskih i materijalnih resursa agencija za provedbu zakona na planu utvrđivanja (ne)osnovanosti upućenih prijetnji.

Federalna uprava policije, tim povodom, ističe da će policijske agencije preduzeti sve neophodne mjere da zaštite sigurnost građana i njihove imovine.

(fokus.ba)

 

Related Posts

ŽELJKO KOMŠIĆ IMA PORUKU ZA DODIKA: “Da sam na Dodikovom mjestu ne bih se igrao”

Naime, Dodik je, nakon što je jednoglasno reizabran za predsjednika SNSD-a na sedmom Saboru stranke u Doboju, poručio ‘da će SNSD kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

Jasna poruka Bećirovića: ‘Dodik i njegovi saradnici što prije da odustanu od destruktivne politike

BiH se suočava sa najtežom krizom od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas. Već treći mjesec traje brutalni napad na ustavni poredak države BiH i na temeljne…

Trojka i politika kompromisa: Ipak je sve u rukama Čovića i Dodika

Sudbina Bosne i Hercegovine, tačnije njenog puta u Evropsku uniju u rukama je Milorada Dodika, ali i Dragana Čovića. Trojka i njena politika kompromisa nisu urdoili plodom….

Emrić nakon Dodikovih tvrdnji da je s ‘trojkom’ dogovorio izbacivanje stranih sudija: Ne igrajte se sa državom

Državni zastupnik NES-a Jasmin Emrić u reakciji na tvrdnje Milorada Dodika da je ranije s Trojkom dogovorio izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine  pita…

Vučević i Dačić na Dodikovom Saboru: Neke id tema su bile Dejton, Kosovo i velika Srbija

Lider SNS-a, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević obratio se danas na Saboru SNSD-a u Doboju. Sedmi Sabor SNSD se dešava u složenim okolnostima u RS, Bosni i…

Stevandić stao u odbranu Radoičića: Suprostavio se teroru nad Srbima rizikujući svoju glavu

Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić istakao je da se Milan Radoičić “suprotstavio teroru nad Srbima u svojoj zemlji i preuzeo odgovornost za to, te ocijenio da nije dobro osuđivati…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)