Izvjestitelj Bundestaga kategoričan: Hrvatska politika prema BiH ne koristi nikome ….

Politika službenog Zagreba prema Bosni i Hercegovini ne koristi ni Hrvatskoj, ni regiji ni Europskoj uniji, tvrdi Adis Ahmetović, izvjestitelj Bundestaga za zapadni Balkan koji smatra da je u BiH građanski model moguć.

Ahmetović, 28-godišnji je političar vladajućih njemačkih socijaldemokrata, u Zagrebu je boravio nedugo nakon što je u Berlinu javnosti predstavljena rezolucija o Bosni i Hercegovini koju je vladajuća koalicija podnijela parlamentarnim odborima.

Imenovan izvjestiteljem Bundestaga za zapadni Balkan početkom ove godine, Ahmetović je Hini naglasio da je takvu rezoluciju bilo važno donijeti jer je ruska invazija na Ukrajinu pokazala šta se može dogoditi ako prevladaju etničke provokacije, separatizam i autoritarna politika.

Njemački zastupnici u rezoluciji traže snažniji angažman Berlina u BiH u vrijeme “sve većih napetosti i separatističkih tendencija”. Žele i da se na nivou EU sankcioniraju pojedinci koji destabiliziraju tu državu.

U rezoluciji su izdvojena imena Milorada Dodika, člana Predsjedništva i Dragana Čovića, predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH.

Dijelu kritičara zasmetalo je što se u rezoluciji se ne spominje ime lidera SDA Bakira Izetbegovića.

Vladajući u Njemačkoj su “protiv svih nacionalističkih pokreta u BiH”, naglašava Ahmetović.

“Na prvoj stranici inicijative jasno piše da smo protiv bošnjačkog, srpskog i hrvatskog etnonacionalizma”.

Ahmetović ističe da su Dodik i Čović navedeni jer zagovaraju secesionizam, što je kriterij za uvođenje sankcija – Dodik prijeti odcjepljenjem RS, a Čović govori o osnivanju trećeg entiteta.

Njemački zastupnik kazao je kako ni od koga iz hrvatskih vlasti nije jasno čuo javno protivljenje ideji trećeg entiteta.

 

BiH ne smije postati Libanon
Ahmetović smatra kako većina stanovnika BiH, bez obzira za narodnost, želi građansko uređenje i napuštanje etničkih principa pri biranju vlasti, suprotno političkim elitama.

“Izborni zakon koji uzima u obzir etnički pristup ne postoji nigdje u svijetu, osim u jednoj državi – Libanonu, koji je godinama nestabilan”, rekao je Ahmetović.

“Ja se zovem Adis Ahmetović i dobio sam najviše glasova u Hannoveru”, kazao je. U Crnoj Gori je premijer Albanac, a Sjedinjene su Države imale crnca za predsjednika.

“Zašto se ne može raditi na tome i u BiH?”, pita Ahmetović.

Jasno mu je da “etničke podjele neće nestati sutra niti za godinu”.

 

“Ali to je proces”, nešto na čemu treba raditi, a “država ne može funkcionirati ako etnonacionalističke stranke blokiraju rad vlasti”.

BiH već četiri godine ima tehničku vladu, podsjeća njemački zastupnik.

 

Za Željka Komšića, hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu kojeg hrvatski političari kritiziraju da je u to tijelo ušao zahvaljujući glasovima Bošnjaka, Ahmetović kaže da je izabran po zakonu. Njemu Komšić, “koji je bio već na audijenciji kod pape”, objektivno pripada konstitutivnom narodu Hrvata u BiH.

Tvrdi da on to nije u očima HDZ-a jer “ne vodi konzervativnu i etničku politiku, nego traži građansku državu”. Lako je kritičan prema hrvatskim vlastima, Ahmetović kaže da mu je Hrvatska bliska zemlja u kojoj je proveo puno vremena, a ovdje su mu i porodični korijeni. Porodica mu je živjela u Zagrebu do 1995. U glavnom hrvatskom gradu rođen mu je brat i živio mu je djed.

 

“Kad bih bio protiv Hrvatske i hrvatskog naroda, bio bih protiv svoje porodica”, istakao je.

“Ne želim misliti u tim kategorijama, to je primitivno”, rekao je Ahmetović, ali je ovaj put imao potrebu to naglasiti jer se pojavljuju medijski natpisi u kojima ga se opisuje protivnikom Hrvatske.

Srbija se mora jasno odrediti
Ahmetović je za Srbiju kazao kako je možda mogla održavati bliske odnose i sa zapadom i s Rusijom, da je čak i mogla biti “most između EU-a” i Moskve, no da se nakon ruske invazije mora odlučiti je li i dalje vjerna europskom putu.

Rekao je i kako je ‘velika sramota’ to što Sjeverna Makedonija nije dobila status kandidata za članstvo u EU iako je čak i promijenila ime kako bi joj Grčka uklonila veto. Ali ju je potom blokirala Bugarska. No, nova njemačka vlast stvarat će dodatan pritisak da se ubrza proces integracije te i drugih zemalja u EU.

Olaf Scholz, kancelar iz Ahmetovićeve stranke, u svom nedavnom govoru u Bundestagu rekao da je ‘jedan od najvećih interesa integracija zapadnog Balkana u EU’.

Njemački čelnik zato uskoro ide na put na kojem će posjetiti Beograd, Prištinu, Skoplje, pa i Sofiju, u koju ‘ne ide tek tako’, znakovito je rekao Ahmetović.

(radiosarajevo)

 

Related Posts

NERMIN NIKŠIĆ I DALJE TVRDI DA JE ČETIRI GODINE BIO U ARMIJI RBiH: “Zbog ovih lažova smo tražili objavu jedinstvenog registra

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, ponovio je da je četiri godine bio pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine. Jedinstveni registar boraca Federalnog ministarstva za boračka pitanja ipak govori…

IGK: Napad na Memiševiće rezultat antibošnjačke politike, moraju svi stati da zaštite povratnike

Nakon stravičnog napada na povratnike Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada, reagovao je Institut za istraživanje genocida Kanada. Navode da smo svjedoci kontinuiranog ugrožavanja…

Nana Fata Orlović: Zapostila iako su joj ljekari strogo zabranili

  Nanu Fatu Orlović posjetili smo jučer u njenoj kući u Konjević-Polju, gdje nam je rekla da je zapostila iako su joj ljekari to zabranili. Kazuje da…

ĆAMIL DURAKOVIĆ NAKON MUČKOG NAPADA NA POVRATNIKE U VIŠEGRADU: “Želim da vjerujem da će policija RS-a odmah reagovati

Potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković najstrožije je osudio napad na dvoje povratnika, starijih ljudi iz Višegrada, Fadila i Ajšu Memišević, koji su preksinoć u povratničkom selu Omeragići kod…

DJETINJSTVO EFENDIJE IZETA ČAMDŽIĆA NOSI ZVUK VEKERICE: RAMAZAN JE HRANJENJE DUŠE I PRAVLJENJE RAVNOTEŽE

Ramazan uspostavlja ravnotežu između tijela i duše, između ahireta i dunjaluka te nas podsjeća da uskraćivanje našem tijelu, nije kažnjavanje već pravljenje ravnoteže, hranjenje duše i to…

STRAVA ZA RAMAZAN U VIŠEGRADU: Starce Fadila i Aišu pronašli vezane i teško pretučene u porodičnoj kući

Starci su se oko 23.30 sati uspjeli odvezati i potom su krenuli prema komšijama da bi potražili pomoć. Aiša se prva odvezala, a potom je oslobodila i…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)