Pa ovo stvarno nema smisla više, Dragan Čović se zapetljao u mrežu svojih sopstvenih laži: Vijeće ministara nije na vrijeme obezbijedilo sredstva za održavanje izbora

Predsjednik HDZ-a BiH i aktuelni predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Dragan Čović govorio je na konferenciji za medije 10. juna 2022. godine o održavanju Općih izbora u BiH u oktobru ove godine, odnosno o odluci visokog predstavnika o finansiranju izbora – piše u analizi Istinomjera.

Kako je Čović tim putem ustvrdio, nije bilo potrebe za reakcijom OHR-a budući da su institucije BiH reagovale na vrijeme po pitanju osiguravanja finansijskih sredstava za održavanje izbora:

“Ako želimo evropski put, nema šta raditi s nametanjem odluka visokog predstavnika u šestom mjesecu 2022. godine, pogotovo tamo gdje je na vrijeme reagirala institucija koja je trebala reagirati”, kazao je jučer Čović.

Cetralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) je 4. maja 2022. godine donijela Odluku o raspisivanju i održavanju Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine, prema kojoj će se izbori održati 2. oktobra ove godine. Prema odredbama člana 1.2a Izbornog zakona BiH, nadležne institucije sredstva za provedbu izbora moraju osigurati u roku od 15 dana od dana raspisivanja izbora. CIK je procijenio da će Opći izbori 2022. godine koštati oko 12.528.000 KM.

Međutim, do zakonski predviđenog roka, odnosno 19. maja 2022. godine, sredstva za održavanje izbora nisu dostavljena CIK-u budući da budžet institucija BiH još uvijek nije bio usvojen, a nije bilo ni posebne odluke o finansiranju izbora iz tekućih sredstava.

Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu upućen je tek 27. maja iz Ministarstva finansija i trezora BiH Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH u proceduru usvajanja. Vijeće ministara usvojilo je Nacrt budžeta na sjednici 6. juna, a istog dana donesena je i Odluka o odobravanju privremenog korištenja dijela sredstava od dozvola za korištenje radiofrekventnog spektra za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sistema. Ovom odlukom odobrio se iznos od 9.728.000 KM CIK-u za provođenje Općih izbora.

Iz CIK-a nisu bili zadovoljni usvojenom odlukom Vijeća ministara, rekavši da planirani iznos novca nije dovoljan za provođenje izbora. Kako su naveli tom prilikom, nakon ovakvog razvoja događaja, “samo posebna odluka Ureda visokog predstavnika (OHR) na puni iznos, zahtijevan od CIK-a sa svim ekonomskim kodovima, omogućava provedbu izbora”.

Shodno zahtjevu CIK-a, OHR je 7.6.2022. godine donio Odluku kojom se donosi Odluka o odobravanju raspodjele sredstava na ime pokrića rashoda vezanih za Opće izbore u Bosni i Hercegovini 2022. godine. U svojoj izjavi tim povodom visoki predstavnik Christian Schmidt konstatovao je da je odluka Vijeća ministara BiH, usvojena dan ranije, nedovoljno dobra:

“Nakon što sam jutros na zajedničkom sastanku s izaslanicima Ministarstva financija i trezora BiH i Središnjega izbornog povjerenstva (SIP) BiH prikupio detaljne informacije, jasno mi je da planirana dodijeljena sredstva nisu niti dostatna niti provediva.

S obzirom na to da financiranje izbora, koji će se održati na utvrđeni datum, 2. listopada 2022., još uvijek nije u potpunosti osigurano, potrebno je žurno osigurati da se izbori održe na vrijeme.

Stoga nalažem sljedeće: Središnjem izbornom povjerenstvu bit će dodijeljen iznos od 12.528 milijuna KM, prvobitno zatraženih za pripremu i organizaciju izbora, kao posebna alokacija.
Ovim se ne isključuju daljnja izdvajanja sredstava koja bi mogla biti nužna za osiguranje održavanja izbora. Ova odluka stupa na snagu odmah po objavljivanju na internet stranici OHR-a”, rekao je Schmidt 7.6.2022. godine.

Kao jedan od razloga donošenja ovakve odluke iz OHR-a su naveli da je “već uveliko istekao zakonski rok od 15 dana u kojem su nadležne institucije bile dužne osigurati sredstva, a da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine nije omogućilo da nastavi s aktivnostima koje su potrebne za pravodobno održavanje izbora”.

Budući da Vijeće ministara BiH do 19. maja 2022. nije osiguralo sredstva za provođenje izbora, tvrdnju Dragana Čovića da je “na vrijeme reagirala institucija koja je trebala reagirati” Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(bhdijaspora.net)

Related Posts

NERMIN NIKŠIĆ I DALJE TVRDI DA JE ČETIRI GODINE BIO U ARMIJI RBiH: “Zbog ovih lažova smo tražili objavu jedinstvenog registra

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, ponovio je da je četiri godine bio pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine. Jedinstveni registar boraca Federalnog ministarstva za boračka pitanja ipak govori…

IGK: Napad na Memiševiće rezultat antibošnjačke politike, moraju svi stati da zaštite povratnike

Nakon stravičnog napada na povratnike Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada, reagovao je Institut za istraživanje genocida Kanada. Navode da smo svjedoci kontinuiranog ugrožavanja…

Nana Fata Orlović: Zapostila iako su joj ljekari strogo zabranili

  Nanu Fatu Orlović posjetili smo jučer u njenoj kući u Konjević-Polju, gdje nam je rekla da je zapostila iako su joj ljekari to zabranili. Kazuje da…

ĆAMIL DURAKOVIĆ NAKON MUČKOG NAPADA NA POVRATNIKE U VIŠEGRADU: “Želim da vjerujem da će policija RS-a odmah reagovati

Potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković najstrožije je osudio napad na dvoje povratnika, starijih ljudi iz Višegrada, Fadila i Ajšu Memišević, koji su preksinoć u povratničkom selu Omeragići kod…

DJETINJSTVO EFENDIJE IZETA ČAMDŽIĆA NOSI ZVUK VEKERICE: RAMAZAN JE HRANJENJE DUŠE I PRAVLJENJE RAVNOTEŽE

Ramazan uspostavlja ravnotežu između tijela i duše, između ahireta i dunjaluka te nas podsjeća da uskraćivanje našem tijelu, nije kažnjavanje već pravljenje ravnoteže, hranjenje duše i to…

STRAVA ZA RAMAZAN U VIŠEGRADU: Starce Fadila i Aišu pronašli vezane i teško pretučene u porodičnoj kući

Starci su se oko 23.30 sati uspjeli odvezati i potom su krenuli prema komšijama da bi potražili pomoć. Aiša se prva odvezala, a potom je oslobodila i…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)