Pred političkim liderima iz BiH će u Briselu biti važan dokument: Hoćemo li prokockati šansu

Predsjednik Vijeća Evropske unije Charles Michel sastat će se danas u Briselu sa predsjednicima parlamentarnih stranaka zastupljenih u državnom parlamentu. Planirano je potpisivanje dokumenta sa nekoliko tačaka, koji bi trasirao bh. put u EU i značajno nas približio Evropi, međutim neki političari su već najavili “potop”.

Sastanak bi trebalo da počne u 15:00 sati, objavio je to na zvaničnom sajtu Charles Michel. Doći će mnogi političari, lideri stranaka iz BiH, a do sada prisustvo nije potvrdio samo lider SDS-a Mirko Šarović.

Ima i onih koji prisustvo jesu potvrdili, ali su unaprijed najavili neku vrstu opstrukcije rješenja.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović rekao je kako neće sjediti u istoj prostoriji sa Komšićem niti potpisivati bilo kakvu izjavu s njim.

Uoči sastanka sa Michelom, Dodik je iznio uobičajene negativne stavove prema međunarodnoj zajednici i kazao kako je jedna od tačaka i osuda ruske agresije na Ukrajinu što je naveo kao neprihvatljivo politici Republike Srpske.

“Lijepo ću im to reći u Briselu. Traže da se mnoge stvari istaknu u rezoluciji, a jedna od njih je da, eto mi osuđujemo agresiju Rusije na Ukrajinu. Vjerujem da postoji konsenzus među nama iz Republike Srpske i da ćemo reći da osuđujemo rat, a ne da kvalifikujemo šta je agresija, a šta ne”, rekao je Dodik.

Inače, izjava koju politički lideri trebaju da potpišu ima 12 tačaka koje bi trebalo da trasiraju mapu puta BiH s ciljem sticanja kandidatskog statusa u EU.

Teme će biti dosta usmjerene na 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, plus problem izmjena Izbornog zakona u kojem Bošnjaci i Hrvati ne mogu da se dogovore oko Doma naroda Federacije BiH, a što koči skoro sve procese u tom entitetu. Također, nova geopolitička situacija će napraviti razliku u temama.

Izjava, odnosno dokument će biti pokušaj konkretiziranja osnovnih problema i pokazivanja namjere njihovog rješavanja. To bi nam, ukoliko bi bilo uspješno, donijelo pozitivne prednosti iz Evropske unije. Međutim, sudeći po atmosferi koja vlada pred odlazak, pokušaj će propasti, a BiH će nastaviti da tapka u istom smjeru kao i prethodnih 25 godina.

(klix.ba)

Related Posts

ŽRTVE GENOCIDA IMAJU PORUKU: Tražimo od bh. zvaničnika, kao i međunarodne zajednice, da zaustave Dodikove namjere

Aneks VII uvjet za vraćanje osnovnih ljudskih prava koje su definirane Ustavom Bosne i Hercegovine. Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa…

UZBUNA U DODIKOVIM REDOVIMA: „Ne smijemo dozvoliti nestanak Republike Srpske…

Republika Srpska je svetinja, garant postojanja srpskog naroda na ovim prostorima i ne smijemo dozvoliti njeno ukidanje, rekla je predsjednica Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca…

NOVE LAŽI MILORADA DODIKA: „Iz Sarajeva je protjerano 150.000 Srba. Morali su da ostave sve drugima…“

Manifestaciju je svečano otvorio predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik. U Budimpešti je svečano otvorena manifestacija “Srpski dani”, ali niti ta kulturna manifestacija nije prošla bez skandala…

Koliko daleko može Milorad Dodik? – Tragične zablude, bajke i siguran put u sudnicu

Nije ni završio Sabor na kojem je Milorad Dodik ponovo postao predsjednik SNSD-a, a stigle su mu poruke da raspada Bosne i Hercegovine nema. BiH će jedinstvena…

SARAJEVO TRN U OKU: Poruka Dodika iz Mađarske je nastavak laži

Budimpešti je svečano otvorena manifestacija “Srpski dani”, ali niti ta kulturna manifestacija nije prošla bez skandala u režiji Milorada Dodika. Manifestaciju je svečano otvorio predsjednik bh. entiteta…

Milorad Dodik, borac za suverenu Bosnu i Hercegovinu?

Lider SNSD-a Milorad Dodik predlaže deklaraciju o suverenosti Bosne i Hercegovine, ali to uslovljava „odlaskom stranaca“. Analize pokazuju da se iza te inicijative krije pokušaj disolucije BiH….

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)