Scholz bezuspješno tražio od Bugarske da ukloni veto Sjevernoj Makedoniji…

Njemački kancelar Olaf Scholz zatražio je od bugarskog rukovodstva da uklone veto na početak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije sa Evropskom unijom, ali nije uspio da okonča višegodišnji spor dvije susjedne države.

Iako je Scholz poslije razgovora sa premijerom Bugarske Kirilom Petkovim rekao da vidi „mogućnost za napredak“, to jučer prilikom njegove posjete nije bilo uočljivo, ali je njemački kancelar uradio sve što je mogao, prenosi Politiko.

Ovakve stvari ne mogu da se naređuju, neophodno je da se razriješe u saradnji, rekao je Scholz i dodao da očekuje da se narednih dana nastave razgovori, jer je došlo do „nove dinamike“.

Cilj njemačke vlade je da se problemi između Bugarske i Sjeverne Makedonije razriješe do sastanka Evropskog vijeća, koji je zakazan za 23. i 24. jun.

Premijer Sjeverne Makedonije: Sofija nas drži kao taoca

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski ocijenio je u Skoplju da Bugarska kao “taoca” drži “san njegove zemlje o prijemu Evropskoj uniji (EU)”.

“Jedna država članica EU drži kao taoce dvije zemlje kandidata – Sjevernu Makedoniju i Albaniju, na njihovom putu ka evropskim integracijama”, rekao je, aludirajući na Bugarsku, Kovačevski novinarima posle sastanka s njemačkim kancelarom.

Bugarska vlada visi o koncu nakon što je jedan od četiri koaliciona partnera povukao svoju četvoricu ministara, uz obrazloženje da Petkov želi da ukloni veto, pa je bilo očekivano da on jučer Scholzu kaže da ostaje pri uslovima koji su postavljeni Sjevernoj Makedoniji.

Bugarska i Sjeverna Makedonija se godinama spore oko historije, jezika i identiteta, zbog čega je Sofija blokirala evropski put Skoplja, dok ne ispuni ono što susjed od nje zahtijeva.

Scholz je u subotu ujutru prilikom posjete Skoplju pohvalio Sjevernu Makedoniju za sve što je uradila u proteklih nekoliko godina, a pogotovo za rešenje spora sa Grčkom.

Njemačka je ozbiljna kada govori o evropskim integracijama čitavog regiona, a to se posebno odnosi na Sjevernu Makedoniju koja je ispunila sve uslove za formalni početak pregovora sa Evropskom unijom, rekao je Scholz.

(n1)

Related Posts

Oglasio se Christian Schmidt i poslao poruku onima koji pozivaju na nove reforme: Političari moraju…

Kao što sam više puta rekao, jedina svrha mojih odluka od 2. oktobra je učiniti institucije FBiH funkcionalnijima, kategoričan je Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt oglasio…

BRAVO: Ugostitelj tokom cijelog ramazana nudi besplatan iftar ljudima u potrebi

Jedna lijepa priča dolazi iz sarajevskog naselja Hrasnica, gdje je vlasnik ugostiteljskog objekta “Lalo” odlučio tokom cijelog ramazana ponuditi besplatan iftar i besplatnu kućnu dostavu iftara za…

SKANDAL U MOSTARU: Sporazum Čovića i Osmorke potpisan pod zastavom zločinačke Herceg-Bosne!

Kako javlja portal Istraga, sporazum je potpisan pod zastavom tzv. Hrvatske republike Herceg Bosne, što se i vidi na fotografijama koje su zabilježene u Mostaru   Predsjednici…

NERMIN NIKŠIĆ: SLUČAJ MAGODA NE POSTOJI! TO NEČIJA AMBICIJA DA DOĐE NA MJESTO MINISTRA

U Sarajevu su za danas najavljeni protesti nakon vijesti da je Kenan Magoda, inače kadar SDP-a BiH, kandidat za ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo. Ovaj slučaj…

MILORAD Dodiku zasmetala Murphyjeva čestitka za Dan nezavisnosti BiH: Ima poruku za njega

Predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik oglasio se na Twitteru gdje prokomentirao čestitku ambasadora SAD u BiH Michaela Murphyja povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i…

Salih Aličić bio je imam džamije u selu Rabrani od 1937. do 1939. godine.

    Jedna džamija, tačnije izgradnja njene munare u hercegovačkom kršu, nije postala samo pitanje za lokalnu građevinsku inspekciju, nego se na njoj lome koplja o historiji,…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)