NEŠIĆ SE NASLAĐUJE: “Ni Izetbegović nije mogao vjerovati što je Dodik potpisao…

Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, rekao je da nije htio pristati na politički sporazum u Bruxellesu jer po njemu on znači razvlaštenje Republike Srpske, centralizaciju i unitarizaciju BiH.

Kako je objasnio jako je zabrinjavajuće i opasno to što su se trojica lidera (Milorad Dodik, Petar Đokić i Nenad Stevandić), obavezali da će i promijeniti Ustav BiH u skladu s mišljenjem Venecijanske komisije.

“Čak ni Bakir Izetbegović ne može vjerovati da je ovo prihvaćeno”, istaknuo je Nešić. Lider DNS za “Nezavisne novine” kaže da je sastanak u Bruxellesu bio konstruktivan i da se moglo vidjeti zalaganje međunarodne zajednice da se dođe do nekog kompromisa.

“Imali smo dogovore unutar srpskih političkih stranaka, međutim, za mene nije bilo prihvatljivo nekoliko stvari i iz tog razloga nisam pristao na sporazum u kojem se kaže da ćemo implementirati sve odluke domaćih sudova, a vi znate da oni Srpskoj oduzimaju državnu imovinu, poljoprivredno zemljište, šume i rijeke. DNS na to nije mogao pristati, kao i na to da u preambuli stoji agresija na Ukrajinu, jer je stav Narodne skupštine RS da je Republika Srpska neutralna po pitanju sukoba u Ukrajini”, rekao je Nešić.

Također, pod tačkom 7, podtačka d, kako objašnjava Nešić, imali smo priliku vidjeti da se obavezujemo da ćemo izvršiti izborne i ustavne reforme u skladu s preporukama Venecijanske komisije.

“A Venecijanska komisija kaže da se kroz Dom naroda BiH i Zastupnički dom BiH ukinu određene nadležnosti, kao uvjet evropskim integracijama. To za DNS i mene kao predsjednika stranke nije bilo prihvatljivo. Smatram da je to narušavanje ustavnog položaja Republike Srpske”, rekao je on i dodao da u preambuli stoji i “evropska država BiH”.

“Kao što vam je poznato, u Ustavu piše samo Bosna i Hercegovina, nema nigdje predznaka država, već se svuda koristi samo BiH. Tražio sam da se doslovno citira dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH, koji kaže BiH bez prefiksa ‘država’”, kaže predsjednik DNS-a koji je pozvao sve političke stranke iz Republike Srpske da se dozovu pameti i da se ne kockaju sa sudbinom Republike Srpske.

“Ovdje nije u pitanju sudbina nijednog pojedinca, ni Dodika, ni Nešića, ni Borenovića, ni Đokića, niti bilo koga drugog. Ovdje je u pitanju sudbina našeg naroda, našeg položaja i ustavnih nadležnosti”, zaključio je Nešić.

(SB)

Related Posts

UZBUNA U DODIKOVIM REDOVIMA: „Ne smijemo dozvoliti nestanak Republike Srpske…

Republika Srpska je svetinja, garant postojanja srpskog naroda na ovim prostorima i ne smijemo dozvoliti njeno ukidanje, rekla je predsjednica Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca…

NOVE LAŽI MILORADA DODIKA: „Iz Sarajeva je protjerano 150.000 Srba. Morali su da ostave sve drugima…“

Manifestaciju je svečano otvorio predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik. U Budimpešti je svečano otvorena manifestacija “Srpski dani”, ali niti ta kulturna manifestacija nije prošla bez skandala…

Koliko daleko može Milorad Dodik? – Tragične zablude, bajke i siguran put u sudnicu

Nije ni završio Sabor na kojem je Milorad Dodik ponovo postao predsjednik SNSD-a, a stigle su mu poruke da raspada Bosne i Hercegovine nema. BiH će jedinstvena…

SARAJEVO TRN U OKU: Poruka Dodika iz Mađarske je nastavak laži

Budimpešti je svečano otvorena manifestacija “Srpski dani”, ali niti ta kulturna manifestacija nije prošla bez skandala u režiji Milorada Dodika. Manifestaciju je svečano otvorio predsjednik bh. entiteta…

Milorad Dodik, borac za suverenu Bosnu i Hercegovinu?

Lider SNSD-a Milorad Dodik predlaže deklaraciju o suverenosti Bosne i Hercegovine, ali to uslovljava „odlaskom stranaca“. Analize pokazuju da se iza te inicijative krije pokušaj disolucije BiH….

ZNAČAJ DRŽAVNE IMOVINE: GARANCIJA OPSTOJNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Osim nekoliko odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Zakona o zabrani raspolaganja državnom imovinom nemamo niti jedan propis koji definiše ili štiti državnu imovinu. Više nego…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)