BURNO U SARAJEVU: Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH o HDZ-ovom prijedlogu Izbornog zakona

Nakon što su delegati SDA, SBB-a, SDP-a povukli mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa u Domu naroda BiH, sudije Ustavnog suda BiH odlučile su da prijedlog zakona nije štetan po vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

Nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio odluku da HDZ-ov prijedlog izmjene Izbornog zakona BiH nije štetan po vitalni nacionalni interes Bošnjaka, ponovo će se naći pred delegatima Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

U HDZ-u optimistični, te vjeruju da će prijedlog dobiti potrebnu podršku.

Analitičari smatraju da je ovo skupljanje političkih poena u predizbornoj kampanji, ali i prikupljanje argumenata za postizbornu blokadu.

Nakon što su delegati SDA, SBB-a, SDP-a povukli mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa u Domu naroda BiH, sudije Ustavnog suda BiH odlučile su da prijedlog zakona nije štetan po vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

Stoga je prijedlog ponovo upućen u parlamentarnu proceduru.

Predlagači su delegati Kluba Hrvata Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak. Čović očekuje da će prijedlog zakona dobiti podršku.

“Bilo je nekih najava da će opet Bošnjaci tražiti da se ona skine, ali zakon je vrlo jasan kad ste jednu sjednicu prekinuli, pozvali se na vitalni nacionalni interes, poslije odluke Ustavnog suda – ona mora biti prva na redu i bit će – vjerujem bit će i usvojen i proći dom naroda”, rekao je Čović.

Uz sav optimizam nekoliko je opcija u igri. Najizvjesnije je da HDZ računa na podršku SNSD-ovih delegata, te će prijedlog izmjena zakona u Domu naroda proći.

Dalje idu u Zastupnički dom gdje je velika mogućnost da neće dobiti potrebnu podršku. Stav SDA poznat – nisu stvoreni uslovi za razmatranje i usvajanje izbornog zakona čiji je predlagač HDZ.

Ima da promijeni način kako se odnosi prema nama, bošnjačkom fronutu, ima da spusti zahjtev da ne može dobiti neke paritete kako je zamislio. Odavno mi skoro i nemamo komunikaicje s HDZ-om”, rekao je ranije Bakir Izetbegović. 

Izborna reforma bila je tema razgovora i u Briselu, te je lider SNSD-a nakon povratka kazao:

“Nismo prihvatili da ustavne reforme budu prioritet nego izborene, prioritet nakon izbora uz promjene ustava koje prate izborne reformu, to znači da smo mi stalno govorili – mi smo spremni za člana Predsjedništva umjesto Srbina piše jedan i tu imamo konsenzus i to je ustavna refoma koju smo spremni prihvatiti vezano za Izborni zakon”, kazao je Dodik.

(SB)

Related Posts

TUŽNA PRIČA IZ ŽIVINICA: STARICA SVAKE GODINE MORA OTIĆI IZ SVOJE RODNE KUĆE KAKO SE NE BI SMRZLA

U planinskom selu Dunejvici u općini Živinice daleko od civilizacije u trošnjoj kući koja je neuslovna za život, živi Božica Erkić.   Svakog proljeća bi se vraćala…

DETALJI/ Fadil i Ajša Memišević su se borili za život sve do juče. Kada im je počinilac ušao u kuću počeo je sa nacionalnim provokacijama”

Prema riječima Bilala Memiševića, napad na Fadila i Ajšu Memišević, dvoje staraca u osmoj deceniji života, najnemiliji je događaj u ovom selu u posljednjih 22 godine. –…

Počela ekshumacija u Prijedoru: Pronađeni posmrtni ostaci

Istražitelji Instituta odmah su izašli na teren, te utvrdili da je riječ o posmrtnim ostacima ljudskog porijekla U naselju Čarakovo na području Prijedora počela je ekshumacija. Portparolka…

REFIK LENDO OSUDIO NAPAD NA POVRATNIKE: OVO JE POSLJEDICA DODIKOVE RETORIKE

Povodom brutalnog napada na na Fadila i Ajšu Memišević, povratnike u selo Omeragići kraj Višegrada, oglasio se i potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo. Poručio je kako osuđuje…

ZBOG NAPADA NA POVRATNIKE KOD VIŠEGRADA UHAPŠEN OSUMNJIČENI: 2008. UBIO KOMŠIJU, PRIJETIO I POLICAJCIMA

Policija iz Višegrada uhapsila je muškarca inicijala B.P. osumnjičenog za razbojništvo i napad na povratnike Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada.   Iz PU…

NERMIN NIKŠIĆ I DALJE TVRDI DA JE ČETIRI GODINE BIO U ARMIJI RBiH: “Zbog ovih lažova smo tražili objavu jedinstvenog registra

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, ponovio je da je četiri godine bio pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine. Jedinstveni registar boraca Federalnog ministarstva za boračka pitanja ipak govori…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)