Janjić: Dodik, Čović i Izetbegović moraju biti isključeni iz političkog života BiH

Ne razumijem čemu to licemjerje, pita se u intervjuu za Radiosarajevo.ba predsjednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose i ugledni politički analitičar dr. Dušan Janjić nakon što su lideri političkih stranaka zastupljenih u Parlamentu BiH u nedjelju u Bruxellesu prihvatili dokument “Politički dogovor o principima za osiguranje funkcionalne Bosne i Hercegovine koja napreduje na evropskom putu”.

“Pravo da vam kažem da je meni taj potez Bruxellesa nejasan. Ta vrsta sastanka apsolutno je dio diplomatsko-bezbjedonosne igre koju ja ne razumijem. Iskreno, i ne želim da je prihvatim kao pravilo ponašanja.

Jer jednostavno, razgovarati o pravilima djelovanja sa nekim, a to je i trojka koja je bila ili trebala biti (Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, op.a.), onaj ko je doveo državu dotle da vi mora da intervenišete, to je po meni vrhunac besmisla ili tzv. podmukla igra da se dalje diskredituju ti ljudi. Ili moguće da se kupi vrijeme. Ili jednostavno Josep Borrell (predsjednik Europskog parlamenta, op.a.) ne zna šta da radi sa BiH”, ističe Janjić.

“Dogovori s onima koji su upropastili kuću”

Prema njegovim riječima, “dogovarati se s nekim koje upropastio neku kuću, da se on kao popravi, to je daleko od zdravog razuma”.

„Pri tome, ako gledamo sve principijelne izjave od Joea Bidena, Kongresa, Bruxellesa, Parlamenta… Svi se oni kunu u promjenu stanja, napuštanje politike ento-nacionalizma, razgradnje Bosne i pozivaju građane BiH da to urade. Onda valjda nećete razgovarati sa gubitnicima i otpisanima koji su inače na vašim listama!? Apsolutno ne razumijem taj potez. Odavno mislim da Borrell i Miroslav Lajčak, kao izaslanik za Zapadni Balkan, nisu dorasli stanju u BiH. Igraju neku igru koja se ne uklapa u ono što se zove politika „evropskih vrijednosti“, i ono što se kunu da će postići jedan glas Bruxellesa i Washingtona. Ili će BiH pod vodstvom specijalnih predstavnika Londona, Berlina i Washingtona naći rješenja, ili će preko BiH da se i dalje odvijaju nečasne radnje Bruxellesa”, upozorava sagovornik portala Radiosarajevo.ba.

Na pitanje da li smatra da lideri SNSD-a, HDZ-a, pa i SDA ne trebaju biti političkoj života, Janjić podsjeća da postoji nešto što se sveto pravilo i u politici, bezbjednosti, ali i svakodnevnom životu, a to je kredibilitet.

“Igre koje igraju ljudi poput Dodika, Čovića i Izetbegovića, te politike i ovi koji ih podržavaju sa ovakvim sastankom u Bruxellesu, to dovodi u pitanje kredibilitet Evropske komisije (EK). Ja ne mogu da zamislim situaciju gdje su cijela Evropa Amerika, Britanija poklekli pred udarcem Čovića, Dodika i porodice Izetbegović. To je nemoguće! To se ne može dogoditi. Zna se odnos snaga. Ne ulazim u podmukle igre. Ali BiH treba omogućiti da na fer, slobodnim izborima njezini građani odluče. Moraju se promijeniti izborni uslovi. Ako treba, oni se moraju nametnuti. Ne kadrovi, ne ljudi, već uslovi. Drugo, ako se želi BiH kao jedinstvena, multikulturna država, sa svim problemima, a građani većinski to žele, onda se ta igra ne može dobivati sa ovim ljudima!”, podvukao je Janjić.

(ZS)

Related Posts

Milorad Dodik, borac za suverenu Bosnu i Hercegovinu?

Lider SNSD-a Milorad Dodik predlaže deklaraciju o suverenosti Bosne i Hercegovine, ali to uslovljava „odlaskom stranaca“. Analize pokazuju da se iza te inicijative krije pokušaj disolucije BiH….

ZNAČAJ DRŽAVNE IMOVINE: GARANCIJA OPSTOJNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Osim nekoliko odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Zakona o zabrani raspolaganja državnom imovinom nemamo niti jedan propis koji definiše ili štiti državnu imovinu. Više nego…

Milorad Dodik želi mirni razlaz, ali realniji su zatvor ili Rusija

Brojna su sebi poniženja dopustili trojkaši kako bi zadržali fotelje u državnim jaslama stečene zahvaljujući koaliciji s državnim neprijateljem broj 1.   Brojna su sebi poniženja dopustili…

NIŠTA OD MIRNOG RAZLAZA: Ramo Isak već vidi Milorada Dodika u zatvoru

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak reagovao je na izjavu predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o tome da će SNSD “kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

ŽELJKO KOMŠIĆ IMA PORUKU ZA DODIKA: “Da sam na Dodikovom mjestu ne bih se igrao”

Naime, Dodik je, nakon što je jednoglasno reizabran za predsjednika SNSD-a na sedmom Saboru stranke u Doboju, poručio ‘da će SNSD kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

Jasna poruka Bećirovića: ‘Dodik i njegovi saradnici što prije da odustanu od destruktivne politike

BiH se suočava sa najtežom krizom od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas. Već treći mjesec traje brutalni napad na ustavni poredak države BiH i na temeljne…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)