MIJATOVIĆ POZVAO DIJASPORU DA IZAĐE NA IZBORE: “Članstvo BiH u NATO-u mora biti prioritet broj 1; Dodik je zajedno s Čovićem eksponent ruske politike”

Kazao je da je potpuno jasno da su remetilački i rušilački faktor u BiH politike koje vode Čović i Dodik.

Dom naroda Parlamenta BiH usvojio je danas Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH.

To još jedan igrokaz lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića u pokušaju da spasi propalu reputaciju i sve što je uradio proteklu godinu, ovo je rekao Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a i kandidat za Predsjedništvo BiH iz RS-a kazavši da je to očajnički pokušaj Čovića da prikaže neku lažnu moć koja neće proći u Predstavničkom domu jer nema dovoljno opće većine za tako nešto.

Komentirajući odluku Vijeća ministara o zabrani izvoza peleta, kazao je da su se ministri SNSD-a davno vratili u državne institucije samo što pokušavaju stvoriti privid da i dalje bojkotuju.

“To je trebalo davno uraditi”, kazao je.

Govoreći o Briselskom sporazumu, kazao je da je to korak naprijed i još jedan pokušaj evropske administracije da stavi BiH tamo gdje joj je mjesto –  put ka EU.

“I ovaj sastanak je pokazao ružnu sliku BiH. Degutantno mi je kada vidim ko je sve pozvan, a naziva se liderima. Nadam se da će BiH biti jedna od bitnih tema na samitu 23. i 24., apelujem na briselsku administraciju da bi bilo više nego značajno za građane BiH da dobijemo kandidatski status. On u suštini ne znači ništa osim nadu za građane”, rekao je Mijatović.

Smatra da EU neće biti blaža prema BiH jer ima svoje uslove za pristupanje. Nada se da će izbori donijeti promjenu i donijeti političku volju za napredak koja je nedostajala protekle četiri godine.

“Nažalost, BiH je u ovom trenutku u regionu na posljednjem mjestu. I kolike god su razlike moramo shvatiti da se to više ne smije dogoditi. Nisu to uslovi koji je nemoguće ispuniti, samo mora postojati realna percepcija i prihvatanje da je BiH zemlja svih nas koji živimo u njoj. Ovakve nas EU nikada neće primiti, a uvjeren sam da možemo biti bolji”, naveo je Mijatović.

Kazao je da je potpuno jasno da su remetilački i rušilački faktor u BiH politike koje vode Čović i Dodik.

“Očigledno je da je Čović imao velika obećanja i jednog dijela evropske administracije kada su krenuli u masovnu kampanju da u Izbornom zakonu član Predsjedništva iz FBiH iz reda hrvatskog naroda bude iz reda HDZ-a. Onda je krenuo niz razočarenja, posljednje razočarenje je završio sam u svojoj hotelskoj sobi što dokazuje kakvu politiku vodi. Ne znam da li je potrebno da mu se javno kaže: „Dragane, izgubio si ovu bitku, ušao si u bitku protiv BiH“. Pa čak je i Dodik u Briselu shvatio da je izgubio tu bitku”, kazao je Mijatović.

Smatra da nam je potrebno članstvo u NATO-u.

“Jasno je da Dodik koči NATO put BiH i da je zajedno s Čovićem eksponent ruske politike, ne samo u BiH nego i na Balkanu. Članstvo BiH u NATO-u mora postati prioritet broj 1”, naveo je.

Komentirajući stanje u opoziciji u RS-u, Mijatović je rekao da građani moraju biti svjesni koga biraju. Na pitanje da li iko ima u RS-u ko je za nedjeljivu i funkcionalnu BiH, odgovorio je:

“Puno građana u RS-u je za to, ali politički akteri… Dodik je samo dobar lažov, uopšte nije nacionalista, on to laže, a ovi u opoziciji su mahom nacionalisti. Dok je ovakve opozicije, Dodik će biti na vlasti još šest života, oni su samo Dodikova opozicija”, kazao je Mijatović za Hayat.

Pozvao je bh. dijasporu da se odazove i izađe na izbore.

“Ima dovoljno Bosanaca i Hercegovaca da promijene vlast u RS-u. Preklinjem, molim, pozivam Bosance i Hercegovce, da završimo s retrogradnim politikama”, kazao je Mijatović.

(SB)

Related Posts

Krvna osveta u Velikoj Kladuši: Izet Grahović dvije godine čekao Asmira Halilagića, ubicu brata Hasana

U Velikoj Kladuši sinoć je ubijen Asmir Halilagić. Asmir je izašao iz zatvora na dopust zbog primjerenog vladanja u KPZ Zenica, gdje je služio kaznu zbog ubistva…

POJAVIO SE VIDEO IZ BANJA LUKE – ŽENA UHVATILA MUŽA PROFESORA SA STUDENTKINJOM

  Skandal potresa Pravni fakultet u Banjoj Luci, jer je navodno profesor varao svoju ženu sa studentkinjom, a ona ih je uhvatila u prevari. Viši asistent na…

Nezapamćen incident na fudbalskom turniru u Splitu, sarajevskoj djeci pružena medicinska pomoć

Od 1. do 4. juna više od 3000 sportista iz 15 zemalja nastupilo je u sklopu Dalmatinko cupa na terenima u Splitu, Solinu, Kaštelima, Trogiru, Žrnovnici  …

ZNA LI NERMIN ŠTA RADI DENIS: Hoće li oštar sukob Bećirovića i Dodika ugroziti partnerstvo na nivou države

Nameće se i pitanje da li takav odnos može uticati na buduće djelovanje koalicije.   Nakon što je član Predsjedništva BiH Denis Bećirovićzatražio od Europske unije da,…

Nele Karajlić govorio o razlozima odlaska: Da sam ostao u Sarajevu još 15 dana.

Opcija je bila dakle da ostanem i nestanem, da odem na Pale ili u Beograd. Sa svojim pacifističkim pogledom na svijet, ja sam odlučio ići u Beograd”…

Nermin Nikšić spreman na kompromis sa Čovićem i Dodikom, Izborni zakon prilagoditi političkim i društvenim situacijama

Federalni premijer Nermin Nikšić koji od 28. aprila vodi Vladu FBiH zahvaljujući odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta danas je osjetio potrebu da pojasni svoje sastanke sa Miloradom…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)