SCHMIDT PREKO HRT-a UPUTIO NIMALO UGODNU PORUKU ČOVIĆU: “Legitimno predstavljanje očituje se na izborima. To je princip u Europi i u demokratiji!”..

Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta prihvatio je izvještaje o napretku za Srbiju, Kosovo te Bosnu i Hercegovinu. U slučaju Kosova pohvaljena je povećana stabilnost zemlje. U Srbiji je uočeno nazadovanje u pitanjima temeljnim za pristupanje Uniji. Vlast u Beogradu poziva se na uvođenje sankcija Rusiji.

Kada je riječ o BiH, oštro se osuđuje svaki oblik govora mržnje i remetilačkog djelovanja, uključujući povlačenje, posebno čelništva entiteta Republike Srpske, iz državnih institucija te njihovu opstrukciju. Naglašava se važnost održavanja slobodnih i poštenih izbora u listopadu ove godine.

O ovim i drugim temama za Hrvatsku radioteleviziju govorio je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt.

Na pitanje o eventualnoj opasnosti za stabilnost BIH, Schmidt kaže da “postoje dvije opasnosti”.

“Prvo, mora nam biti jasno da je rat Ruske Federacije protiv Ukrajine ugrozio stabilnost Europe. Moramo surađivati, držati se zajedno jer ne znamo kako će daleko ići ekspanzionistička politika gospodina Putina. Drugo, ako smijem to tako reći, u Bosni i Hercegovini imamo stare znance. U nekim pitanjima već godinama nema pomaka, a morali bismo ih riješiti: put prema Europskoj uniji, izborni zakon, ali i pitanja o tome kako se nositi s činjenicom da dobro obrazovani mladi odlaze iz zemlje. Oni trebaju ostati. Što možemo učiniti?”, kazao je Scmidt.

Na pitanje da li je spreman Bonskim ovlastima nametnuti izborni zakon kako Hrvati ne bi bili, kako kaže novinar HRT-a, oštećeni u oktobru, Schmidt kaže:

“Uvijek sam govorio sljedeće, a oni koji su me pratili mogu vidjeti dvije stvari. Prvo, Bonske ovlasti postoje. Ja ih oklijevam upotrijebiti, ali neću oklijevati ako to bude nužno. Uvijek prvo trebamo tražiti racionalno rješenje. Jako sam zahvalan što sada vidimo, zahvaljujući izjavi koja je donesena kod gospodina Michela u Bruxellesu, a nadopunom gospodina Čovića, kako se izborni zakon mora poboljšati. Nadam se da ćemo to učiniti na vrijeme. Pozorno ću promatrati što će biti za šest mjeseci.”

Na pitanje novinara HRT-a da li je u redu da “jedan narod bira političke predstavnike u vlasti koji će predstavljati drugi narod”, Schmidt podsjeća da se “to pitanje u Europi može postaviti samo u BiH”.

“Ne može postojati ni u kojoj drugoj zemlji. Ali moramo shvatiti da je u Bosni i Hercegovini situacija drugačija. Poštujem to, to tako stoji i u Daytonskom sporazumu. Da, vidim da postoji razvoj, imamo tri naroda, ali nemamo manjinu, imamo ostale. Što se tiče Hrvata, konstitutivnog naroda, koji se kao grupa relativno sve više smanjuje, vidim da tu postoje rasprave. U Neumu smo došli daleko što se tiče tog pitanja. Ne vidim ništa što bi proturječilo tome da nastavimo te pregovore”, naglašava Schmidt. 

“Što vama znači kad čujete izraze legitimno predstavljanje i konstituivni narodi u BiH”, upitao je Schmidta novinar HRT-a.

“Dakle, legitimno predstavljanje očituje se na izborima. To je princip u Europi i demokratiji. Pametno savjetovanje svih grupa, da svi budu predstavljeni, to je druga stvar koju želim reći. Smatram da je legitimno predstavljanje važno pitanje. No, želim naglasiti kako to ne može značiti da neko drugi odlučuje u ime birača. Moramo pronaći uravnoteženi mehanizam u kojem će se svi osjećati zastupljeni. Niko ne smije biti diskriminiran”, zaključio je Schmidt.

(SB)

Related Posts

ZUKAN HELEZ PROZIVA: “Najpoznatije ličnosti ispod šatora su buzdovan Dodik i Zmaj od Šipova”

Zukan Helez, ministar odbrane BiH gostovao je večeras na Face TV te ponovio tvrdnju da je predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik planirao bijeg. Komentirao je i…

ZUKAN HELEZ OSUO PO KOLEGAMA: Nešiću zavisi koliko potegne ‘bijelog’, tako reaguje. Košarac? Pa Srbi su ga tjerali iz kancelarija

Volio bih da je reis stao iza onih što su drva ‘ukrali’, iza onih koji su branili ovu državu. Nije progovorio za njih nego za Fadila Novalića”,…

MILANOVIĆ ODGOVORIO KOMŠIĆU: Ustav Bosne i Hercegovine se neće mijenjati dok sam ja politički živ

Govoreći o ranijim presudama tog suda, Milanović je upozorio kako se novom presudom sada kompromitiraju prava triju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini   Predsjednik Republike Hrvatske…

OŠTRA PORUKA ZA SCHMIDTA: PIC stao u odbranu Schmidta…

Svaki pokušaj ograničavanja mogućnosti visokog predstavnika da izvršava svoj mandat prema Aneksu 10 GFAP-a na cijeloj teritoriji države predstavlja akt nepoštivanja GFAP-a. Visoki predstavnik nastavlja vršiti svoj…

ŠTA KAŽU STRANI KOMENTATORI: “Željko Komšić održao oštar, ali neophodan i otrježnjujući govor”

Naša dva susjeda, kroz etničke zajednice u Bosni i Hercegovini, na koje nastoje polagati svako pravo, i dvadeset sedam godina nakon agresije koju su nad Bosnom i…

OGLASIO SE I RUSMIR ISAK: Moj otac nije glasao za mene, nije bitno ko je čiji sin

Od sredine maja do sada broj smijenjenih direktora može se prebrojati na prste, a broj imenovanih na mandat ne mora se ni brojati, jer je samo direktor…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)