Izetbegović pozvao na vraćanje zlata i novca iz inostranstva, reagovao Dragan Čović

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bosne i Hercegovine i lider Stranke demokratske akcije, pozvao je danas delegata da se oglase i raspravljaju o povratku bh. zlata i novca iz stranih banaka u domaće.

Izetbegović je coijenio kako se radi o velikom problemu, posebno što je vrijeme inflacije koja prijeti da će se pogoršati.

“Inflacija će pojesti 10 posto vrijednosti sredstava sa kojima raspolažemo, koji su garancija valute. Mi to držimo u papirima. Njemačka drži 50 posto u zlatu, Amerika skoro sve. Vrijednost zlata je stoposto porasla. Dakle, mi to držimo u papirima u inostranim bankama. U vrijeme kad je inflacija 10 posto mi stranim bankama plaćamo trezor da nam čuvaju novac, a oni s tim novcem rade i posuđuju ga”, kazao je lider SDA.

Dodao je kako je njegova stranka u dva navrata govorila u vezi s ovoim problemom, ali da nije bilo nikakve reakcije.

Izetbegović je poručio da vrijednsot bh. monete “curi kao pješčani sat”.

“Mislim da držimo nekoliko tona zlata u nekoj engleskoj banci. Najlakše je svoju sudbinu vezati za euro. Šta bude sa eurom bit će i sa nama, ali će nam sutra od inflacije dati kredit koje ćemo vraćati, a bit ćemo 10 posto siromašniji. Njemačka drži 50 posto u zlatu i neće je pogoditi inflacija kao nas”, zaključio je.

Izetbegović je kazao da su zakoni tu da se mijenjaju.

“Zašto da se na taj način vežemo za euro? Ko zna šta se može desiti sa našim parama ili da ne vrate zlato iz Engleske? Mislim da to većinom treba biti u zlatu i da se vrati u Bosnu i Hercegovinu”, poručio je Izetbegović na sjednici Doma naroda.

Čović: Krajnje opasno poništiti međunarodne sporazume

Predsjedavajući Doma naroda i prvi čovjek HDZ-a BiH Dragan Čović, odgovarajući na pitanje reporterke N1, kazao je da su currency board i stand by aranžmani spasili BiH monetarno, fizikalno i inflacijski posljednjih 25 godina “u svakom pogledu”.

“Ko to ne razumije meni ga je žao. Ne možete uzeti kad vam nešto treba sa pozicije međunarodnih ugovora koje smo prisvojili sebi. Tada smo jasno definisali ulogu njemačke marke, pa je prešla na konvertibilnu marku, jasna poziciju prema euru. Jasna je i pozicija prema currency boardu. Odgovorno kažem da su nas oni očuvali. Danas uistinu postoji mnogo rizika oko toga, ali se te politike mogu voditi u okvirima današnjih zakona i sporazuma. Krajnje opasno bi bilo poništiti međunarodne sporazume. posebno su osjetljivi paketi oko monetarne i fizikalne politike”, zaključio je Čović.

(N1)

Related Posts

Milorad Dodik, borac za suverenu Bosnu i Hercegovinu?

Lider SNSD-a Milorad Dodik predlaže deklaraciju o suverenosti Bosne i Hercegovine, ali to uslovljava „odlaskom stranaca“. Analize pokazuju da se iza te inicijative krije pokušaj disolucije BiH….

ZNAČAJ DRŽAVNE IMOVINE: GARANCIJA OPSTOJNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Osim nekoliko odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Zakona o zabrani raspolaganja državnom imovinom nemamo niti jedan propis koji definiše ili štiti državnu imovinu. Više nego…

Milorad Dodik želi mirni razlaz, ali realniji su zatvor ili Rusija

Brojna su sebi poniženja dopustili trojkaši kako bi zadržali fotelje u državnim jaslama stečene zahvaljujući koaliciji s državnim neprijateljem broj 1.   Brojna su sebi poniženja dopustili…

NIŠTA OD MIRNOG RAZLAZA: Ramo Isak već vidi Milorada Dodika u zatvoru

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak reagovao je na izjavu predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o tome da će SNSD “kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

ŽELJKO KOMŠIĆ IMA PORUKU ZA DODIKA: “Da sam na Dodikovom mjestu ne bih se igrao”

Naime, Dodik je, nakon što je jednoglasno reizabran za predsjednika SNSD-a na sedmom Saboru stranke u Doboju, poručio ‘da će SNSD kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

Jasna poruka Bećirovića: ‘Dodik i njegovi saradnici što prije da odustanu od destruktivne politike

BiH se suočava sa najtežom krizom od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas. Već treći mjesec traje brutalni napad na ustavni poredak države BiH i na temeljne…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)