DRITAN ABAZOVIĆ PORUČIO: “Otvoreni Balkan čedo Berlinskog procesa”

“Neko misli da, ako pristupimo Otvorenom Balkanu, mi više nećemo imati granice – to nije tako”, naveo je Abazović.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da za njega Otvoreni Balkan predstavlja čedo ili nastavak Berlinskog procesa.

“To su kompatibilni procesi, i jedan i drugi podrazumijevaju ekonomsku saradnju”, rekao je Abazović u emisiji “Argumenti” na TVCG.

Na pitanje kako ćemo imati stabilnost na unutrašnjem planu, Abazović je rekao da nam je često politička nestabilnost imputirana.

“Moramo da generišemo političku stabilnost tako što ćemo regionalnu saradnju dovesti na viši nivo”, ocijenio je Abazović.

Drugi aspekt je, kako je rekao, ekonomski koji nam je potreban.

Mi možemo da budemo zatvorena država, ali nas to neće odvesti nigdje. Ako ne možemo biti kompatibilni sa zemljama regiona, šta da očekujemo sutra u Evropskoj uniji. Vjerujem da većina građana Crne Gore neće imati ništa protiv da se uspostave mehanizmi koji već postoje u EU”, naveo je Abazović.

Smatra da više granica znači više šverca, a manje granica manje šverca.

“Jer kad prođe jednu tačku nema nikakvu mogućnost da uradi išta drugo. Neko misli da, ako pristupimo Otvorenom Balkanu, mi više nećemo imati granice – to nije tako”, naveo je Abazović.

Poenta regionalne saradnje je, ističe on, da poveća mobilnost među ljudima i time jačaju odnosi.

“To neće usporiti, već ubrzati evropske integracije. Sve što ide u pravcu stvaranja bolje klime i saradnje, ide u prilog Crne Gore”, tvrdi Abazović.

Prema njegovim riječima, potpuno je nerazumljiva politika određenih krugova u Crnoj Gori koji, kako kaže, ne razumiju kontekst.

“Ako misle da Njemačka ne može sama da se suoči sa krizom, a može Crna Gora sa ranjivom privredom, onda mogu da zaključim da takvi zaključci nisu vođeni nacionalnim interesima”, rekao je Abazović.

Na pitanje kako osigurati ugodnu jesen i zimu ako ne budemo dio OB, jer postoje ozbiljni problemi na svjetskom nivou, Abazović je rekao da moramo da imamo dobru otvorenu komunikaciju sa svakim ministrom i premijerom u regionu i da OB nije imperativ za to.

“Dogovorili smo u Ohridu formiranje krizne grupe koja bi se odnosila na krizu hrane i energenata i ako bude aktivnija požarna sezona. Ovo je regionalna saradnja na konkretnim primjerima. Mi smo tražili od Srbije da u narednih šest mjeseci obezbijedimo nabavku osnovnih namirnica, mislim da ćemo imati pozitivan stav”, naveo je Abazović, prenosi Pobjeda.me.

Abazović je, nakon povratka iz Ukrajine, da građani Crne Gore treba da budu srećni i zadovoljni što žive u miru.

“Uz sve nedaće, samo kad je mir mislim da je to veliki iskorak za naše društvo. Obavili smo moralu i političku obavezu posjetom Ukrajini i, bez obzira što je Crna Gora mala, značila im je naša posjeta”, rekao je Abazović u emisiji “Argumenti” na TVCG.

(SB)

Related Posts

NERMIN NIKŠIĆ I DALJE TVRDI DA JE ČETIRI GODINE BIO U ARMIJI RBiH: “Zbog ovih lažova smo tražili objavu jedinstvenog registra

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, ponovio je da je četiri godine bio pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine. Jedinstveni registar boraca Federalnog ministarstva za boračka pitanja ipak govori…

IGK: Napad na Memiševiće rezultat antibošnjačke politike, moraju svi stati da zaštite povratnike

Nakon stravičnog napada na povratnike Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada, reagovao je Institut za istraživanje genocida Kanada. Navode da smo svjedoci kontinuiranog ugrožavanja…

Nana Fata Orlović: Zapostila iako su joj ljekari strogo zabranili

  Nanu Fatu Orlović posjetili smo jučer u njenoj kući u Konjević-Polju, gdje nam je rekla da je zapostila iako su joj ljekari to zabranili. Kazuje da…

ĆAMIL DURAKOVIĆ NAKON MUČKOG NAPADA NA POVRATNIKE U VIŠEGRADU: “Želim da vjerujem da će policija RS-a odmah reagovati

Potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković najstrožije je osudio napad na dvoje povratnika, starijih ljudi iz Višegrada, Fadila i Ajšu Memišević, koji su preksinoć u povratničkom selu Omeragići kod…

DJETINJSTVO EFENDIJE IZETA ČAMDŽIĆA NOSI ZVUK VEKERICE: RAMAZAN JE HRANJENJE DUŠE I PRAVLJENJE RAVNOTEŽE

Ramazan uspostavlja ravnotežu između tijela i duše, između ahireta i dunjaluka te nas podsjeća da uskraćivanje našem tijelu, nije kažnjavanje već pravljenje ravnoteže, hranjenje duše i to…

STRAVA ZA RAMAZAN U VIŠEGRADU: Starce Fadila i Aišu pronašli vezane i teško pretučene u porodičnoj kući

Starci su se oko 23.30 sati uspjeli odvezati i potom su krenuli prema komšijama da bi potražili pomoć. Aiša se prva odvezala, a potom je oslobodila i…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)