Goran Miletić, direktor “Civil Right Defendersa”: Dodik često pretjeruje sa…

Bez obzira na to što su se oni desili u vrijeme kad mlađe generacije nisu bile ni rođene, taj proces se mora okončati.

– To mora biti primjer za budućnost. Na primjeru ratova ćemo pokazati da postoji kažnjivost, jer na zapadnom Balkanu je ideja da, ako imate dobru vezu, advokata, šta god, nećete odgovarati. Mladima moramo ostaviti poruku da se neke stvari ne mogu raditi nekažnjeno, a mislim da radimo suprotno. Iz toga će proizaći i napredak u drugim oblastima vezanim za poštivanje ljudskih prava, od manjina, Roma, LGBT zajednice… – kaže Miletić.

Ističe da je proces suočavanja s prošlošću na Balkanu veoma spor i da, uprkos jasnim standardima Vijeća Evrope, vlasti često traže izgovore zašto ne rade ništa na tom planu.

– Prva i osnovna lekcija je da se treba suočiti s činjenicama i odgovornošću. Srbija, koja je učestvovala u tri rata, koja je imala nadmoć na početku, nimalo se nije suočila s ratnim zločinima. BiH je malo više, jer ne možete proći kroz BiH, a da ne vidite neki ožiljak iz rata, dok je devedesetih Srbija praktično bila u miru i taj proces sada ide u suprotnom pravcu, u pravcu negiranja – govori Miletić.

Komentirajući situaciju u BiH danas, kaže da je opasno kad ljudi postanu nebitni i kad su samo dio nekog kolektiviteta.

– U BiH mi se čini da čovjek, građanin nije na prvom mjestu, već su to nacionalnost, nečije političke ideje ili nešto treće – ističe Miletić.

Za razliku od Hrvatske, koja kao članica EU ima garancije stabilnosti, u slučaju BiH situacija je mnogo opasnija.

– Tu je i Dodik, koji drastično odmaže. Prema svim istraživanjima, u Srbiji je vrlo izražen taj nacionalistički narativ, ali i za te ljude Dodik je ekstreman. Njegove ideje su pretjerane i za one kojima je nacionalizam na srcu – dodaje.

Švedska organizacija na čijem je čelu svoj ured ima i u Briselu, često je u kontaktu sa zvaničnicima i parlamentarcima EU i kaže da je BiH jedan od njenih prioriteta.

– Uticaj Rusije na zapadni Balkan se razmatra već nekoliko godina, ali ne tako javno. Ovo s Ukrajinom je sve alarmiralo. Mnogo eksperata se slaže da će ruski uticaj na zapadnom Balkanu nestati u skoroj budućnosti. Kao dokaz za to uzima se pokušaj posjete Lavrova Srbiji i taj trend će se nastaviti. Uticaj Rusije će slabiti i u BiH, Srbiji, svuda – kaže Miletić.

(dnevniavaz)

Related Posts

Milorad Dodik, borac za suverenu Bosnu i Hercegovinu?

Lider SNSD-a Milorad Dodik predlaže deklaraciju o suverenosti Bosne i Hercegovine, ali to uslovljava „odlaskom stranaca“. Analize pokazuju da se iza te inicijative krije pokušaj disolucije BiH….

ZNAČAJ DRŽAVNE IMOVINE: GARANCIJA OPSTOJNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Osim nekoliko odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Zakona o zabrani raspolaganja državnom imovinom nemamo niti jedan propis koji definiše ili štiti državnu imovinu. Više nego…

Milorad Dodik želi mirni razlaz, ali realniji su zatvor ili Rusija

Brojna su sebi poniženja dopustili trojkaši kako bi zadržali fotelje u državnim jaslama stečene zahvaljujući koaliciji s državnim neprijateljem broj 1.   Brojna su sebi poniženja dopustili…

NIŠTA OD MIRNOG RAZLAZA: Ramo Isak već vidi Milorada Dodika u zatvoru

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak reagovao je na izjavu predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o tome da će SNSD “kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

ŽELJKO KOMŠIĆ IMA PORUKU ZA DODIKA: “Da sam na Dodikovom mjestu ne bih se igrao”

Naime, Dodik je, nakon što je jednoglasno reizabran za predsjednika SNSD-a na sedmom Saboru stranke u Doboju, poručio ‘da će SNSD kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

Jasna poruka Bećirovića: ‘Dodik i njegovi saradnici što prije da odustanu od destruktivne politike

BiH se suočava sa najtežom krizom od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas. Već treći mjesec traje brutalni napad na ustavni poredak države BiH i na temeljne…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)