IZETBEGOVIĆ U MOSTARU: Nakon susreta sa komandantima i generalnima poručio da ….

Razgovarali smo o situaciji u zemlji i novim prijetnjama miru i stabilnosti, a prisjetili smo se i onih vremena kada su oni nosili tu odbranu. Treba biti na oprezu i raditi sve da se neke stvari ne ponove i BiH – poručio je Izetbegović

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović rekao je danas da treba biti jak i svjestan situacije u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina, ali i na vrijeme djelovati da se sačuva mir i stabilnost.

To je kazao novinarima nakon sastanka sa ratnim komandantima i generalima u Mostaru, ističući da su to heroji odbrane tog grada, jako cijenjeni diljem Bosne i Hercegovine.

– Razgovarali smo o situaciji u zemlji i novim prijetnjama miru i stabilnosti, a prisjetili smo se i onih vremena kada su oni nosili tu odbranu. Treba biti na oprezu i raditi sve da se neke stvari ne ponove i BiH – poručio je Izetbegović.

Ratni komandant 441. Viteške motorizovane brigade i dobitnik najvišeg priznanja Armije RBiH “Zlatni ljiljan” Suad Muharemović kazao je da se uvijek sastanu s Izetbegovićem kada on posjećuje Mostar, najčešće tokom obilježavanja godišnjica.

– Vrlo rado dođe, sasluša naše probleme, ali i ponudi ono što može učiniti kako bi riješili te stvari. U svakom slučaju, drago nam je da ga vidimo, jer smo zajedno od ratnih godina do danas – kazao je.

Istakao je da su evocirali uspomene, ali da ih je Izetbegović informirao o dešavanjima iza kulisa.

– Mi se moramo boriti za mir, suživot i BiH, isto onako kako smo se borili za multietničku državu ravnopravnih građana. Vjerujem i nadam se da ima dovoljno snage, pameti i razuma u ovoj državi da se izborimo za takvu državu – zaključio je Muharemović.

Izetbegović je danas u okviru posjete Konjicu i Mostaru, položio cvijeće u Konjicu povodom dana te općine, posjetio džamiju Gornji Zalik gdje mu je uručena vakufnama, a planirano je još da održi sastanak sa članovima IO KO SDA Mostar.

Također, Izetbegović je danas posjetio Sabornu crkvu u Mostaru gdje se sastao s mostarskim parohom Radivojem Kruljom i poručio da je Saborna crkva jedna od najznačajnijih bogomolja u Bosni i Hercegovini.

“Znamo kakva je sudbina ovu crkvu i druge bogomolje zatekla, ali pomažemo prijateljima Srpske pravoslavne crkve da je obnove. To je ogroman i zahtjevan projekt i obnova dugo traje. Moramo biti zajedno dok se čitav projekt ne kompletira. Bez ove zgrade nema panorame Mostara i nema istinskog multietničkog duha po kojem je poznat Mostar”, istakao je on.

Mostarski paroh Radivoje Krulj kazao je da je mnogo urađeno na obnovi Saborne crkve u Mostaru te da imaju podršku Izetbegovića, koji je dao i lični prilog.

Paroh je podsjetio da su najveći obnovitelji te crkve vlade Republike Srpske i Srbije, koji su dali značajnu pomoć, ali da je od velike pomoći bila i Vlada FBiH, kao i svi ostali nivoi vlasti.

“Ono što nas posebno raduje su prilozi Mostaraca, ljudi svih vjera i nacija. Prvo što smo pokazali Izetbegoviću kad je došao je zvonik i tri sata koje su priložila tri Mostarca, musliman, katolik i pravoslavac”, kazao je paroh Radivoje Krulj.

(SB)

Related Posts

OTVORENO PISMO: Većina delegata u Klubu Bošnjaka traže od Refika Lende da ne podrži dogovor koji će značiti preglasavanje Bošnjaka

“I bez Vašeg učešća, želimo Vas upozoriti da bi davanje saglasnosti na prijedlog novog saziva Vlade FBiH u takvim okolnostima bilo protivno izbornoj volji bošnjačkog naroda, kao…

Frizerku Aminu zbog hidžaba niko nije htio zaposliti, a danas je najtraženija u svom poslu

Malo je žena u BiH koje vole imati divnu frizuru, a da nisu čule za Aminu Koso. Iako joj je tek 29 godina, ne nedostaje joj iskustva,…

NEVJEROVATNO/ KAD KUKURUZ POGODI ‘U SREDU’: POLITIKA LIDERA ‘TROJKE’ BAŠTINI FILOZOFIJU DJEČIJE IGRE ‘ABEREČKE-ABERTUDE

Ako se predsjednik FBiH i jedan potpredsjednik FBiH dogovaraju o uspostavi vlasti, uz potpuno isključivanje iz tog političkog procesa drugog potpredsjednika Federacije BiH, onda je to, ne…

BOSANCI SE PROVOCIRAJU DA SRUŠE OHR! MEHMEDOVIĆ O NAJAVAMA SCHMIDTA: Ovo je pripremamje terena za krupnije događaje…

Šemsudin Mehmedović (SDA) zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH komentarisao je mogućnost nove odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta. Povodom najava i mogućnosti da visoki predstavnik nametne…

ŠTA BI ZNAČILO NOVO NAMETANJE OHR-A: Jedan Hrvat vrijedi kao tri Bošnjaka?

bi Lidija Bradara blokirala imenovanje Vlade Federacije, mora dobiti podršku 16 delegata iz Doma naroda i 2/3 zastupnika u Klubu Hrvata Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona. Za to Bradara…

SKANDALOZNO: Navijači Srbije raširili transparent za agresorskim simbolom “Z”, i zapalili zastavu NATO-a

Tokom drugog poluvremena večerašnje utakmice pod Goricom, navijači Srbije širili su transparent sa znakom “Z”, a potom su zapalili zastavu NATO-a. Grupa simpatizera gostujuće ekipe, smještena na…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)