Milanović zamolio EU da spusti standarde za davanje kandidatskog statusa Bosnu i Hercegovinu…

Danas je na Prespanskom forumu za dijalog u Ohridu, hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao kako bi Evropska unija trebala sniziti standarde za zemlje Zapadnog Balkana kako bi joj se one lakše pridružile.

Milanović je zamolio zemlje koje imaju najviši standard u EU da “malo smanje svoje standarde, da ne signaliziraju permanentno kršenja”.

Govoreći o statusu Ukrajine kada je u pitanju odobravanje kandidatskog statusa za ulazak te države u EU, Milanović se osvrnuo i na BiH.

“Ja sam za to, ali ne smijemo zaboraviti na BiH. Šta nas sprečava da za BiH učini isto. Neprestano odugovlačenje uništava tu zemlju”, kazao je hrvatski predsjedndik.

Milanović je mišljenja da pojedine države poput Njemačke blokiraju pristupanje država Zapadnog Balkana EU.

“To je samo nekoliko država koje uvijek imaju neke svoje jako visoke kriterije, koje ja cijenim. Međutim, ovo je zaista ozbiljna situacija u kojoj države ne vide nikakvu perspektivu”, istakao je Milanović.

Hrvatski predsjednik smatra da je sporo proširenje EU rezultat sigurnosnih zabrinutosti, te da takva stajališta ne proističu iz ekonomskih razloga.

Kao jedan od sigurnosnih razloga istakao je činjenicu da Srbija odbija priznati Kosovo kao nezavisnu državu.

“Ne mogu zamisliti zbog raznih političkih, socijalnih i historijskih razloga da Srbija prizna Kosovo. Dok se to ne učini, pitanje neće biti riješeno”, zaključio je Milanović.

Potvrdio je da o BiH razgovarao sa ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Cavusogluom, ističući da turski zvaničnik možda ne zna sve, “ali je u odnosu na druge Aristotel”.

Milanović smatra da da bi Hrvatska trebala blokirati zahtjev Finske i Švedske za članstvom u NATO-u, dok se ne promjeni izborni zakon u BiH, no da Hrvatska i Turska nemaju istu poziciju po pitanju blokade članstva tih država u NATO-u jer je “Turska konkretno protiv tih država”, a hrvatski predsjednik ne vidi drugi načina za rješavanje pitanja izbornog zakona u BiH.

Drugi Prespanski forum za dijalog nosi naziv “Oblikovanje budućnosti zapadnog Balkana u suvremenoj europskoj sigurnosnoj arhitekturi”. Na forumu sudjeluju ministri vanjskih poslova Turske, Grčke, Austrije, BiH, Poljske, Slovačke, premijeri Sjeverne Makedonije, Srbije, Kosova i Crne Gore, te predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel i Oliver Verhely, evropski komesar za proširenje.

()klix)

Related Posts

Milorad Dodik, borac za suverenu Bosnu i Hercegovinu?

Lider SNSD-a Milorad Dodik predlaže deklaraciju o suverenosti Bosne i Hercegovine, ali to uslovljava „odlaskom stranaca“. Analize pokazuju da se iza te inicijative krije pokušaj disolucije BiH….

ZNAČAJ DRŽAVNE IMOVINE: GARANCIJA OPSTOJNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Osim nekoliko odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Zakona o zabrani raspolaganja državnom imovinom nemamo niti jedan propis koji definiše ili štiti državnu imovinu. Više nego…

Milorad Dodik želi mirni razlaz, ali realniji su zatvor ili Rusija

Brojna su sebi poniženja dopustili trojkaši kako bi zadržali fotelje u državnim jaslama stečene zahvaljujući koaliciji s državnim neprijateljem broj 1.   Brojna su sebi poniženja dopustili…

NIŠTA OD MIRNOG RAZLAZA: Ramo Isak već vidi Milorada Dodika u zatvoru

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak reagovao je na izjavu predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o tome da će SNSD “kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

ŽELJKO KOMŠIĆ IMA PORUKU ZA DODIKA: “Da sam na Dodikovom mjestu ne bih se igrao”

Naime, Dodik je, nakon što je jednoglasno reizabran za predsjednika SNSD-a na sedmom Saboru stranke u Doboju, poručio ‘da će SNSD kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

Jasna poruka Bećirovića: ‘Dodik i njegovi saradnici što prije da odustanu od destruktivne politike

BiH se suočava sa najtežom krizom od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas. Već treći mjesec traje brutalni napad na ustavni poredak države BiH i na temeljne…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)