Okončana bitka SDA i HDZ za kontrolu MUP-a HNK: Dobijamo li stranačke policije?

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona usvojila je jučer Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima HNK-a kojim je uvedena dodatna funkcija zamjenika policijskog komesara u upravljačkoj strukturi Ministarstva unutrašnjih poslova HNK-a.

Izmjene su izazvale burne reakcije opozicije koja smatra da su jučerašnjim glasanjem u Skupštini HNK HDZ i SDA stvorile paralelne etno-nacionalne strukture u upravljačkoj strukturi policije ovog kantona.

Do sada je zakon predviđao da komesar policije raspoređuje i premješta uposlene na i sa odgovarajućih mjesta u Upravi policije, i donosi odluke o rasporedu i premještanju, te da prije donošenja takve odluke treba konsultovat ministra i uzeti u razmatranje njegovo mišljenje. Novim odredbama, uvodi se funkcija zamjenika komesara policije s kojim se komesar mora isto tako konsultovati.

Dodatno, zamjenik komesara policije zajedno sa komesarom dobija značajne ovlasti.

“Kod raspoređivanja i premještanja rukovoditelja u Uredu komesara policije te načelnika Sektora uniformirane policije i načelnika Sektora kriminalističke policije potrebna je suglasnost zamjenika komesara policije, kao i kod izbora sastava povjerenstava i odbora koje uspostavlja ili predlaže komesar policije”, stoji u članu 19.b stav 3, tačka 4. izmjenjenog Zakona o unutrašnjim poslovima HNK-a.

Osim toga, a što je izazvalo najviše reakcija, novim zakonom je određeno da komesar i zamjenik komesara MUP-a ne smiju biti iz istog konstitutivnog naroda.

Obavezne konsultacije

Koliko je vidljivo kroz usporedbu ranijih i novih odredbi ovlasti ministra se ne mijenjaju, s kojim se i po prethodnim odredbama komesar morao konsultovati, ali je odluke na kraju donosio samostalno. Međutim, od sada će komesar, zajedno sa zamjenikom komesara, donositi sve važnije operativne odluke unutar policije.

Komesara policije i njegovog zamjenika bira Nezavisni odbor, a kojeg imenuje skupština kantona na prijedlog Komisije za izbor i imenovanje. Nezavisni odbor sastoji se od 7 članova, 2 predstavnika Ministarstva i 5 predstavnika civilnog društva.

Iz SDP-a su istakli da je ovim izmjenima politika uključena u rad komesara, te da su dogovor da se rad policije depolitizira SDA i HDZ prekršile.

“Mi ćemo biti jedini u kanton sa komesarom i zamjenikom komesara. Time dobivamo dvije stranačke policije koje će upravljati kantonom”, rekao je Predsjednik KO SDP-a HNK Ismet Lulić.

Ništa od depolitizacije

Nekadašnji Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Nermin Pećanac kazao nam je da međunarodna zajednica preko dvadeset godina insistira na depolitizaciji policije, ali da ona nije uspjela. Cilj je bio da se omogući operativna samostalnost Uprave policije, izvan kontrole Ministra unutrašnjih poslova.

“Depolitizacija nažalost nije uspjela, Hercegovačko-neretvanski kanton je klasičan primjer takve policije, dugi period. Međutim ni drugi nisu imuni od nekih stvari. Nezavisni odbor koji bira komesara i koji ocjenjuje komesara je trebao da omogući tu dozu samostalnosti policiji, da izbaci politiku iz odlučivanja. Međutim, sada se politika umješala preko rada Nezavisnih odbora”, rekao je Pećanac.

Pećanac naglašava da odluka Skupštine HNK predstavlja apsurd jer se vraćamo na period prije 2000-tih.

“Definitivno, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu HDZ pokušava i želi da iskontroliše sve. SDA također nije imuna od tih stvari. HDZ-ova krivica je zbog činjenja, a SDA-u nije ni malo mrsko da se oćešu od toga. Ovo što su uradili je katastrofa, cijelo vrijeme parcelišu bezbjednosni prostor svojim načinom rada”, rekao je.

Jučerašnja odluka također je izazvala reakcije i ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini, što je već drugi put u godinu dana da iznose kritiku na rad kantonalnih vlasti.

U julu prošle godine američka ambasada u BiH suspendovala je saradnju sa Vladom Zeničko-dobojskog kantona. Smatrala je da su izmjene i dopune Zakona o Ministarstvu unutrašnjih poslova, a koje je donijela kantonalna skupština, ugrozile nezavisnost policije, pravnu sigurnost te vladavina zakona. Vlast u Zeničko-dobojskom kantonu imaju SDA, HDZ i A-SDA.

Još od 2018. godine HNK je bez policijskog komesara, a što je posljedica sukoba HDZ-a i SDA o tome ko će kontrolisati ovu značajnu poziciju. Spor traje još od 2014. godine kada je SDA sudski osporila imenovanje Ilije Lasića za komesara uz obrazloženje da prema Zakonu resorni ministar i komesar ne mogu biti iz istog naroda.

(klix)

Related Posts

NERMIN NIKŠIĆ I DALJE TVRDI DA JE ČETIRI GODINE BIO U ARMIJI RBiH: “Zbog ovih lažova smo tražili objavu jedinstvenog registra

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, ponovio je da je četiri godine bio pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine. Jedinstveni registar boraca Federalnog ministarstva za boračka pitanja ipak govori…

IGK: Napad na Memiševiće rezultat antibošnjačke politike, moraju svi stati da zaštite povratnike

Nakon stravičnog napada na povratnike Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada, reagovao je Institut za istraživanje genocida Kanada. Navode da smo svjedoci kontinuiranog ugrožavanja…

Nana Fata Orlović: Zapostila iako su joj ljekari strogo zabranili

  Nanu Fatu Orlović posjetili smo jučer u njenoj kući u Konjević-Polju, gdje nam je rekla da je zapostila iako su joj ljekari to zabranili. Kazuje da…

ĆAMIL DURAKOVIĆ NAKON MUČKOG NAPADA NA POVRATNIKE U VIŠEGRADU: “Želim da vjerujem da će policija RS-a odmah reagovati

Potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković najstrožije je osudio napad na dvoje povratnika, starijih ljudi iz Višegrada, Fadila i Ajšu Memišević, koji su preksinoć u povratničkom selu Omeragići kod…

DJETINJSTVO EFENDIJE IZETA ČAMDŽIĆA NOSI ZVUK VEKERICE: RAMAZAN JE HRANJENJE DUŠE I PRAVLJENJE RAVNOTEŽE

Ramazan uspostavlja ravnotežu između tijela i duše, između ahireta i dunjaluka te nas podsjeća da uskraćivanje našem tijelu, nije kažnjavanje već pravljenje ravnoteže, hranjenje duše i to…

STRAVA ZA RAMAZAN U VIŠEGRADU: Starce Fadila i Aišu pronašli vezane i teško pretučene u porodičnoj kući

Starci su se oko 23.30 sati uspjeli odvezati i potom su krenuli prema komšijama da bi potražili pomoć. Aiša se prva odvezala, a potom je oslobodila i…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)