REAKCIJE/ Usame Zukorlić o nalazima obdukcije

Obdukcija je pokazala da je Muamer Zukorlić umro prirodnom smrću, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru.

Zašto je postojala sumnja da je Muamer Zukorlić otrovan i da li su stigli i obdukcioni nalazi iz Sarajeva i Hamburga, odgovorio je za K1 Usame Zukorlić, sin osnivača Stranke pravde i pomirenja, Muamera Zukorlića.

KRIVIČNA PRIJAVA

– Podnio sam krivičnu prijavu, jer smo na osnovu testiranog uzorka u dvije laboratorije koje još uvijek nisam otkrio dok ne dobijem dozvolu advokata, dobili izveštaj da testirani uzorak sadrži teške metale i da postoji vjerovatnoća da je moj otac umro od posljedica trovanja – kazao je Usame Zukorić u “Uranku”.

zorak posmrtnih ostataka uzet je prije ukopa, na dan dženaze, odnosno sahrane. Detalje nisam otkrio, sačekaćemo da dođu izvještaji još dvije instance koje su učestvovale u ekshumaciji i obdukciji, i na konferenciji za štampu ćemo iznijeti sve detalje –  istakao je Usame.

PORODICA ZNALA ZA ZDRAVSTVENE PROBLEME

Dodao je da bi porodica voljela da svi izvještaji koje čekaju pokažu isto – da je Muamer Zukorlić umro prirodnom smrću.

obili smo izvještaj koji je stigao iz Niša i volio bih da to bude konačni zaključak, da je umro prirodnom smrću. Tako bismo se oslobodili velikog tereta koji imamo sve ovo vrijeme. Formirana je Međunarodna ekspertiza, a za sada imamo rezultate samo jedne instance. Nemam nikakvu sumnju, samo čekamo sve rezultate. Ne bih volio da se izvještaji razlikuju, jer bi se onda u nekoj trećoj državi radilo supervještačenje. Čekamo da Sarajevo i Hamburg to potvrde i da tu stavimo tačku. Nije u pitanju nepovjerenje prema instutucijama iz Srbije već želimo da se cijelio proces uradi na najkvalitetniji način. Zašto ne bi sačekali sve rezultate, zašto bismo žurili? Nema potrebe za ishitrenošću – kazao je.

Kazao je da je porodica znala da je Muamer Zukorlić imao zdravstvene probleme.

– Uprkos tome, to za nas nije bio dovoljan razlog da prihvatimo da je umro naš velikan i lider, a da ništa nije urađeno u trenutku kad je umro, nije ustanovljen ni uzrok smrti. Sve je bilo urađeno brzo i nesmotreno. Znali smo da ima srčane probleme ali ni rahmetli muftija nije to smatrao ozbiljnim problemom. Vi njega znate, on je bio sportski tip, vitalan, po njemu se nije poznavalo da ima bilo kakvu bolest. Hronična bolest srca ostavlja posljedice i na fizički izgled i na funkcionalnost – kazao je.

ZASTOJ SRCA

Ističe da im je bilo teško da prihvate njegovu smrt bez da znaju sa sigurnošću šta je bio uzrok.

– On nije imao srčani udar niti mu je pukla aorta kako su prvobitno ljekari iz Novog Pazara kazali. Ono što nam je gospođa Elma naknadno kazala, a to nisam znao, je da je imao proširenu aortu, ali obdukcija je dokazala da nije došlo do pucanja aorte već je smrt nastupila zbog zastoja srca – pojasnio je.

Naglasio je da on lično nije bio u prilici da odmah traži obdukciju tijela svog oca, jer je bio u inostranstvu.

– Došao sam nekoliko sati prije obreda za pripremu dženaze. On je ukopan u roku od 24 sata, to je bio vrlo kratak period. Sve što sam mogao da uradim je da uzmem određene uzorke i da ih pošaljem na testiranje. Želja i cilj su mi da budemo odgovorni i da znamo sa sigurnošću da je umro prirodnom smrću i da niko ne može da pravi špekulacije povodom njegove smrti. Svi članovi porodice su se saglasili da treba da se sprovedu ekshumacija i obdukcija, uključujući i gospođu Elmu. Nemam sumnje, samo želim da kao porodica budemo odgovorni – naglasio je Usame Zukorlić.

(oslobodjenje)

Related Posts

NOVE LAŽI MILORADA DODIKA: „Iz Sarajeva je protjerano 150.000 Srba. Morali su da ostave sve drugima…“

Manifestaciju je svečano otvorio predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik. U Budimpešti je svečano otvorena manifestacija “Srpski dani”, ali niti ta kulturna manifestacija nije prošla bez skandala…

Koliko daleko može Milorad Dodik? – Tragične zablude, bajke i siguran put u sudnicu

Nije ni završio Sabor na kojem je Milorad Dodik ponovo postao predsjednik SNSD-a, a stigle su mu poruke da raspada Bosne i Hercegovine nema. BiH će jedinstvena…

SARAJEVO TRN U OKU: Poruka Dodika iz Mađarske je nastavak laži

Budimpešti je svečano otvorena manifestacija “Srpski dani”, ali niti ta kulturna manifestacija nije prošla bez skandala u režiji Milorada Dodika. Manifestaciju je svečano otvorio predsjednik bh. entiteta…

Milorad Dodik, borac za suverenu Bosnu i Hercegovinu?

Lider SNSD-a Milorad Dodik predlaže deklaraciju o suverenosti Bosne i Hercegovine, ali to uslovljava „odlaskom stranaca“. Analize pokazuju da se iza te inicijative krije pokušaj disolucije BiH….

ZNAČAJ DRŽAVNE IMOVINE: GARANCIJA OPSTOJNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Osim nekoliko odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Zakona o zabrani raspolaganja državnom imovinom nemamo niti jedan propis koji definiše ili štiti državnu imovinu. Više nego…

Milorad Dodik želi mirni razlaz, ali realniji su zatvor ili Rusija

Brojna su sebi poniženja dopustili trojkaši kako bi zadržali fotelje u državnim jaslama stečene zahvaljujući koaliciji s državnim neprijateljem broj 1.   Brojna su sebi poniženja dopustili…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)