U Briselu postignut sporazum o načelima funkcionalne Bosne i Hercegovine..

Sporazum o načelima za osiguravanje funkcionalne Bosne i Hercegovine koja napreduje na evropskom putu, postignut je u nedjelju navečer u Briselu na sastanku predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela i predsjednika političkih stranaka zastupljenih u Parlamentu BiH, saopćilo je Evropsko vijeće.

Kako je saopćeno, ovaj dokument dobio je potporu većine lidera političkih stranaka zastupljenih u Parlamentu BiH koji su sudjelovali na sastanku.

Time pokazuju predanost očuvanju i izgradnji mirne, stabilne, suverene i nezavisne evropske države, kaže se u saopćenju.

“Naglašavaju važnost provedbe reformi koje unaprjeđuju evropske integracije BiH, odnosno 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske komisije”, kaže se među ostalim.

Istaknuto je i da politički lideri prepoznaju važnost političkog trenutka i odgovornosti prema svim građanima BiH, imajući na umu Rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda o agresiji na Ukrajinu, koja je usvojena 2. marta.

No, naznačeno je da predstavnici bh. entiteta Republika Srpska pozivaju na raspravu i donošenje odluke u Predsjedništvu BiH o situaciji u Ukrajini.

Istaknuta je važnost produženja mandata misije Althea EUFOR-a, te potvrđena predanost potpunom poštivanju svih konačnih i obavezujućih međunarodnih i domaćih sudskih odluka.

“Poduzet će sve potrebne korake kako bi opći izbori bili učinkovito organizirani. Stranke će izbornu kampanju voditi pošteno, konstruktivno i bez retorike koja izaziva podjele i mržnju”, kaže se u saopćenju Evropskog vijeća.

U tom kontekstu, nastojat će najkasnije u roku od šest mjeseci od formiranja svih tijela vlasti donijeti zakone među kojima su i oni o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) i o sprječavanju sukoba interesa.

Također, u tom roku će provesti izbornu reformu i ograničenu reformu Ustava BiH kako bi se osigurala puna usklađenost s presudama Evropskog suda za ljudska prava, Ustavnog suda BiH te preporukama OSCE-a i Antikorupcijskog tijela Vijeća Evrope (GRECO).

Sastanak u Briselu trajao je osam sati, a prethodno je najavljeno da će biti razgovarano o potpisivanju dokumenta o ključnim pitanjima za BiH, koji bi trasirali put te zemlje ka Evropskoj uniji (EU) i onemogućili dalju blokadu institucija BiH.

Navedeno je da je cilj smanjenje tenzija među političkim strankama i okretanje prema zajedničkom radu, što bi trebalo dovesti do unaprjeđenja funkcionalnosti i stabilnosti BiH.

Sastanku su prisustvovali članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik te predsjednici političkih stranaka zastupljenih u Parlamentu BiH.
(slobodnaevropa.org)

Related Posts

KONAKOVIĆ PRIZNAO PORAZ “TROJKE”: “I sad je HDZ, samo kako će se Dodik i Čović dogovoriti”,

Predsjednik Naroda i pravde i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković potvrdio je večeras u emisiji kod Senada Hadžifejzovića kako Uprava za indirektno oporezivanje BiH ostaje HDZ-u,…

MULAOSMANOVIĆ: PREDSJEDNIK IZETBEGOVIĆ GOVORIO JE DA SMO MI MALI NAROD NA VELIKOJ GRANICI…

U devetim ramazanskim susretima u okviru emisije „Stil života u islamu“ s prof. dr. Admirom Mulaosmanovićem govorili smo o vremenu u kojem živimo, a koje je za…

PROTESTI U SARAJEVU Duraković: Vi ste, gospodine Christian Schmidt, na dramatično pogrešnom putu, na putu koji ovu zemlju vodi u ambis

Protesti ovakve vrste zbivaju se onda kada građani  izgube povjerenje u političare koji ih vode”, kaže se u poruci akademika Esada Durakovića koja je pročitana tokom današnjih…

Nermin Nikšić ne želi “napadati” stranačke kolege suprotnog mišljenja: SDP nije takva stranka, sve se može promijeniti

U SDP BiH nijedna odluka nije takva da se ne može promijeniti, uz jake argumente i podršku većine. Podrška većine je ključni pojam, kaže Nermin Nikšić  …

SAFET SOFTIĆ: “Sva vika na Lendi, a Stojanović blokirao izbor Vlade FBiH! SDA je sada mnogo jača nego prije izbora!””

Mi sve vrijeme ponavljamo da se ne radi o blokadama (izbor nove Vlade FBiH), nego se radi o izbornom rezultatu. Nemamo problem da idemo u opoziciju, tamo…

Azra Zornić poručuje: Nemojte testirati naše strpljenje

Okupljenim građanima se prva obratila Azra Zornić, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. U svom govoru je kritikovala rad Christiana Schmidta:   Poruka zapadnim…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)