SVE ČEŠĆE PRIJETNJE : Umjesto smijehom Čović strah prikriva prijetnjom

Prijetnje Čovića nisu ništa novo, zapravo, mi to živimo već skoro pune četiri godine, jer kako nazvati nemogućnost implementacije izborne volje građana nego eskalacija i provođenje sile i to od strane onih koji se sada bore da takva mogućnost blokada bude ustavna

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović još uvijek nije obznanio svoju kandidaturu za člana Predsjedništva BiH. Za to vrijeme ažuran je u prijetnjama i nastojanjima da ubijedi visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta i međunarodnu zajednicu da nametne provedbu presude Ustavnog suda BiH oko „legitimnog predstavljanja“ u Domu naroda Parlamenta FBiH!?

I bez obzira što postoji odluka Centralne izborne komisije u vezi popune Doma naroda PFBiH po kojoj se aktuelni saziv popunio nakon izbora 2018. godine Čović se želi ‘ugraditi’ u Ustav, na način da dok i posljednji HDZ-ovac bude živ bude dio vlasti!?

Demokratija za Čovića, HDZ, ali očito i za kompletan HNS je ‘špansko selo’.

Panika u redovima HDZ-a BiH je razumljiva, jer je, čini se, konačno došlo do sazrijevanja bosanske politike, koja u punom kapacitetu razumije demokratske principe, te je Čoviću postalo jasno da probosanske stranke neće tek tako pola Federacije dati u ruke onih koji već četiri godine blokiraju sve procese, zbog čega je u konačnici Marinko Čavara završio na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država.

Nenaviknuti na ‘ofanzivne akcije’, jer u suštini Bošnjaci-Bosanci su imali defanzivnu ulogu sve godine od rata pa na ovamo (kao uostalom i tokom agresije), pa je kompas UZP-ove politike potpuno izgubljen.

Tako je Čović sinoć tokom gostovanja na HRT-u kazao da se trenutno angažovao kod američke i evropske administracije da izvrši pritisak na Christiana Shcmidta da izmijeni Izborni zakon BiH, u suprotnom očekuje eskalaciju političke krize.

“Moj i naš zadatak danas je da u ime hrvatskog naroda, ja osobito u ime HDZ-a uvjerljivo dobijemo ove izbore, u što ne sumnjam. Sada se primarno organiziramo oko toga i nastojimo da još netko od američke ili evropske administracije pomogne da djelovanje onih koji imaju autoritet pa mogu mijenjati zakone i u ovom vremenu koje je ispred nas, što su nedavno prakticirali oko finansiranja izbora, otklone ove dileme provedbe odluke Ustavnog suda BiH oko legitimnog predstavljanja u Domu naroda”, rekao je Čović.

Istakao je da ako se to ne dogodi u strahu je da će nakon izbora teško biti implementirani rezultati izbora.

“Politička kriza koju danas imamo, ja mislim da bi trebala eskalirati, trebat će nam veliki napori da se to ne dogodi”, rekao je Čović.

Prijetnje Čovića nisu ništa novo, zapravo, mi to živimo već skoro pune četiri godine, jer kako nazvati nemogućnost implementacije izborne volje građana nego eskalacija i provođenje sile i to od strane onih koji se sada bore da takva mogućnost blokada bude ustavna!

Zbog korektnosti spram Hrvata, ne raste strah Čovića od mogućnosti, kako voli reći, majorizacije Hrvata, već činjenice da bi u Dom naroda PFBiH mogli ući Hrvati koji nisu u HDZ-u, posebno iz SBK-a, USK i HNK!

I umjesto smijehom Čović i njegovi sljedbenici strah pokrivaju prijetnjama i ucjenama.

U martu je Čović, dan nakon završetka runde pregovora o izmjenama izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine počeo prijetiti novom institucionalnom i teritorijalnom organizacijom BiH.
Čović je tada kazao da će na sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH i nevladine organizacije Hrvatskog narodnog sabora (HNS), detaljno raspravljati o okolnostima i prekidu pregovaračkog procesa, napominjući kako Hrvati u ovim okolnostima imaju zaključke HNS-a koji su obavezujući.

Naime, nova institucionalna i teritorijalna organizacija BiH je upravo jedan od tih zaključaka HNS-a za koje Čović kaže da su mu obavezujući.

To će isto ponoviti i u maju mjesecu, a potpuno je jasno da pozivi HDZ-a na teritorijalnu reorganizaciju Bosne i Hercegovine su zasnovani na principima udruženog zločinačkog poduhvata.

Tada je Čović ‘mantrao’ o ovoj temi čime je proizvodio maglu i kupovao vrijeme s ciljem blokiranja sredstava koja su neophodna za provođenje izbora.

Sada s ciljem osiguranja pozicija HDZ-u potpuno iracionalno s medija bliskih njemu i HDZ-u upućuju se čak i prijetnje smrću, izmišljaju se intervjui sa Željkom Komšićem u kojima se također prijeti!

Tako ćemo pročitati da „Hrvati banaka više nemaju, a tenkova se ne boje“ uz nastavak da su specijalci za tenkove!?

Direktne prijetnje nalazimo i na Twitteru.

„To znači da bi probosanske stranke sve dileme riješile ukoliko bi od 20 zastupnika u Skupštini SBK izabrali četvero iz reda hrvatskog naroda. Ta četiri zastupnika bi, potom, mogla izabrati jednog delegata za Dom naroda FBiH.

I onda će se čuditi kad te četiri obitelji u crno zaviju“.

 

U crno se zavijaju isključivo osobe u žalosti, pa prema tome ovakav status se može posmatrati isključivo kao prijetnje smrću!

Izmišljeni intervju s Komšićem u kojem je upućena prijetnja članu Predsjedništva BiH i u kojem se spominje atentat na Komšića glasi ovako:

„G. Komšić plašite li se atentata na sebe, napada na sebi nekog bliskog? Četvrti put idete u nasilje nad Hrvatima, što ako nekome PTSP-ovcu pukne film? Nekome kome su vaši dijete ubili i kome je dosta svega. Je li vas strah Hrvata?“

Svi navodi gore su daleko od onoga što bi jedan predvodnik evropskih integracija smio izgovoriti, ali gore od toga je ponašanje Johanna Sattlera koji od novinara traži da ne sataniziraju Čovića.

Nejasno je kako šef Delegacije EU u BiH ne vidi da se Čović sam satanizuje, a o čemu, pak treba da se odredi pravosuđe Bosne i Hercegovine.

(NAP)

Related Posts

Milorad Dodik, borac za suverenu Bosnu i Hercegovinu?

Lider SNSD-a Milorad Dodik predlaže deklaraciju o suverenosti Bosne i Hercegovine, ali to uslovljava „odlaskom stranaca“. Analize pokazuju da se iza te inicijative krije pokušaj disolucije BiH….

ZNAČAJ DRŽAVNE IMOVINE: GARANCIJA OPSTOJNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Osim nekoliko odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Zakona o zabrani raspolaganja državnom imovinom nemamo niti jedan propis koji definiše ili štiti državnu imovinu. Više nego…

Milorad Dodik želi mirni razlaz, ali realniji su zatvor ili Rusija

Brojna su sebi poniženja dopustili trojkaši kako bi zadržali fotelje u državnim jaslama stečene zahvaljujući koaliciji s državnim neprijateljem broj 1.   Brojna su sebi poniženja dopustili…

NIŠTA OD MIRNOG RAZLAZA: Ramo Isak već vidi Milorada Dodika u zatvoru

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak reagovao je na izjavu predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o tome da će SNSD “kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

ŽELJKO KOMŠIĆ IMA PORUKU ZA DODIKA: “Da sam na Dodikovom mjestu ne bih se igrao”

Naime, Dodik je, nakon što je jednoglasno reizabran za predsjednika SNSD-a na sedmom Saboru stranke u Doboju, poručio ‘da će SNSD kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

Jasna poruka Bećirovića: ‘Dodik i njegovi saradnici što prije da odustanu od destruktivne politike

BiH se suočava sa najtežom krizom od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas. Već treći mjesec traje brutalni napad na ustavni poredak države BiH i na temeljne…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)