Jako žestok odgovor Šemsudina Mehmedovića šefu Delegacije EU u BiH Johannu Sattleru

Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, kazao je danas tokom posjete Banjoj Luci kako nisu zadovoljni brzinom BiH na evropskom putu.

On je podsjetio da će ove sedmice biti vrlo važan sastanak, 27 članica EU-a, ministara, a Bosna i Hercegovina će biti tema.

– Ove sedmica je šansa za BiH, posebno zbog geopolitičkih promjena i ruske agresije na Ukrajinu. Jedno je traženje kandidatskog statusa, a drugo šta vi nudite Evropskoj uniji?

Jeste li ozbiljni? Imali smo Mostarski sporazum, donesena je Strategija za rad na predmetima ratnih zločina, bilo je nekog napretka, ali nedovoljno – kazao je Sattler.

Državni zastupnik iz SDA Šemsudin Mehmedović poručuje kako bi se Sattler trebao izdići iznad lobističkih interesa nekih krugova, te da kao dužnosnik EU-a u BiH mora biti dobro informisan o stanju u BiH.

– Svjestan je prepreka i onih koji opstruiraju EU put BiH i njihovih ciljeva i interesa, ali i dalje drži glavu u pijesku i ne želi stvari nazivati pravim imenom – kazao Mehmedović za Faktor i dodao:

 

BiH nije ispunila svih 14 prioriteta, ali nije ni Ukrajina, što ne znači da obje zemlje to ne mogu učiniti ako dobiju kandidatski status, što se od njih očekuje. U pravu je da u BiH postoje i prepreke u vidu Zaključaka Skupštine RS-a, ali nije ništa učinio kao zaduženi diplomata da se oni stave van snage.

Mehmedović ističe kako BiH ima dobre preduvjete da se priključi EU porodici i da je potrebna dobra volja njenih članica, a oni koji su bili upitni dali su podršku, poput Mađarske i Poljske.

– Mi nismo velika zemlja, ne možemo izvoziti hranu niti energiju, ali ukoliko se takvim stavom ohrabre secesionističke snage, BiH može biti mjesto ruskog utjecaja, i izazivanja sukoba, što može ugroziti i EU, zato je važno da BiH dobije kandidatski status – zaključio je on

Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda PSBiH, kazao je da je Sattler sa jednog aspekta u pravu jer je odgovornost na institucijama BiH.

On je naglasio da neće ulaziti u to da li je i na koji način Ukrajina ispunila uvjete koji su postavljeni iz EU-a, te da nije ni uredu da to komentariše s obzirom na činjenicu da se nalazi pod ruskom agresijom.

– Međutim, ono što je zabrinjavajuće je da isti takav status daju Gruziji i Moldaviji. Državama čiji su dijelovi pod okupacijom od Ruske Federacije. Jedno od pitanja koje se postavlja je da li bi to bila prednost da je kod nas dio BiH okupiran pa da i mi prije dobijemo status – kaže Miletić i dodaje

 

On je precizirao da je Komisija sa 14 prioriteta postavila uvjete za preporuku za otvaranje pregovora o članstvu, koja dolazi tek nakon što ona preporuči, a zemlje članice daju status kandidata.

– Godinama ukazujem na apsurdnost i štetnost ovakvog pristupa za BiH. Objašnjenje zašto se Evropska komisija odlučila na takav put, koji niko u regionu osim Albanije nije imao, zahtijevalo bi duže objašnjenje, koje, bojim se, neće biti ni u kakvom slučaju – rekao je Ćerimagić za Politički.ba.

Kritika ovakvoj situaciji, dodao je Ćerimagić, ide i na račun bh. političara, koji su se, naprimjer, prošle sedmice gotovo svi zatekli u posjeti Briselu u kojoj su bili u potpunosti fokusirani na međusobne odnose i izbornu kampanju, a iz koje su se vratili bez ikakvog javnog obećanja da će se barem predsjednik Michel ili visoki predstavnik Borrell zalagati za status kandidata za BiH, ili barem kao u slučaju kandidata Gruzije status.

(bhd)

 

Related Posts

LENDO: NASTAVLJA SE PRAKSA VRIJEĐANJA I OMALOVAŽAVANJA BOŠNJAČKOG NARODA U FEDERACIJI BIH

Posljednje imenovanje osobe koja je presuđivala logorašima u Žepču na poziciju savjetnika u Vladi Zeničko-dobojskog kantona pokazuje da se nastavlja praksa vrijeđanja i omalovažavanja bošnjačkog naroda u…

Džeko među najboljim na svijetu: Ostavio iza sebe Kanea, Rooneyja, Higuaina i mnoge druge

Specijalizirani fudbalski portal Transfermarkt objavio je zanimljivu listu najboljih strijelaca u 21. vijeku Parametri koji su korišteni za kreiranje liste najboljih strijelaca ovog vijeka su golovi u…

U SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI POGINULA DJEVOJKA IZ ZENICE: OGLASILA SE POLICIJA

Na magistralnom putu u mjestu Polje, općina Busovača, jutros u 5, 45 sati dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj je smrtno stradala ženska osoba inicijala B.N. (1988)…

Za savjetnika u Vladi ZDK imenovan Marijan Jukić koji je presuđivao logorašima u Žepču, reagirao Refik Lendo

Posljednje imenovanje osobe koja je presuđivala logorašima u Žepču na poziciju savjetnika u Vladi Zeničko-dobojskog kantona pokazuje da se nastavlja praksa vrijeđanja i omalovažavanja bošnjačkog naroda u…

AMERIČKI AMBASADOR ISTOG MIŠLJENJA KAO I BAKIR IZETBEGOVIĆ: BUDUĆNOST BIH JE U DOBRIM RUKAMA

Sjećate li se izjave Bakira Izatbegovića, predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), koji je tokom gostovanja u Ramazanskom programu Hayat TV-a kazao „..I dokle god su pune džamije…

Postoji li skriveni scenario: Hoće li stranci smijeniti Milorada Dodika

Ono što je pogoršalo poziciju Milorada Dodika među određenim međunarodnim krugovima jeste njegovo vrlo jasno stavljanje na stranu Rusije Nakon što se u nekoliko navrata u javnosti…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)