Pogledajte kako SNSD može biti izbačen iz državne vlasti: Opstanak mu zavisi od rezultata Komšića

Do održavanja Općih izbora u Bosni i Hercegovini ostalo je malo više od tri mjeseca. Postavlja se pitanje da li će SNSD, i da ponovo dobije funkciju člana Predsjedništva BiH biti u stanju ostati dio vladajuće većine u Vijeću ministara pa čak i da ostvari identičan rezultat kao na Općim izborima 2018. godine.

Zanimljivo je da članovi Predsjedništva BiH nemaju pravo veta prilikom imenovanja mandatara Vijeća ministara što u trenutnim političkim okolnostima predstavlja veliki izazov za Dodika, ali posljedično i predsjednika HDZ-a Dragana Čovića.

Po Ustavu BiH dovoljno je da većina u Predsjedništvu BiH ne podrži imenovanje mandatara da bi odluka otišla na potvrđivanje u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zaobilazeći Dom naroda PS BiH.

U normalnim okolnostima takva opcija ne bi bila korištena, međutim, Dodik je stajući otvoreno na stranu Moskve, u najvećoj političkoj krizi od Drugog svjetskog rata, navukao na sebe nepovjerenje najznačajnijih država Zapada. Kao proruski čovjek on nije prihvatljiva opcija Washingtonu i Briselu, što znači da će biti iskorištene sve mogućnosti da ga se istisne iz vlasti.

Ta mogućnost ispadanja SNSD-a iz vlasti stvara nervozu i kod Čovića, što je potvrdio današnjim izjavama, a koji bez ove stranke ne bi imao dovoljno manevarskog prostora da vodi identičnu destruktivnu politiku kao u posljednje četiri godine.

Šta je prijetnja SNSD-u

Sve i da SNSD dobije člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, opozicija ima mogućnost da ovu stranku izbaci iz Vijeća ministara kroz Predstavnički dom BiH.

Ostvari li opozicija u RS-u identičan rezultat kao na prethodnim Općim izborima, to jeste dobije li minimalno pet od 14 zastupnika iz Republike Srpske u Predstavničkom domu, SNSD-u prijeti gubitak vlasti. Odnosno, sa njihovih pet ruku je moguće proći entitetsko glasanje u ovom domu.

Izlaz za Dodika bi bio da kandidat HDZ-a uđe u Predsjedništvo BiH zajedno sa SNSD-ovim i onemogući izbacivanje SNSD-a iz Vijeća.

Ulazak HDZ-ovog i SNSD-ovog kandidata značio bi siguran nastavak političke agonije i naredne četiri godine ili do ispunjavanja ciljeva predstavnika ove dvije stranke.

Međutim, ukoliko bi se na mjestu člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda našao Željko Komšić, Dodik bi bio u problemu.

Dodik je sam sebe diskvalifikovao i u svijetu, i u Srbiji

Dodik je posljednjih nekoliko godina, a naročito posljednjih mjeseci sav politički kapital uložio na Moskvu, što ga čini ne samo nepoželjnim većini zapadnih zemalja već, sudeći po signalima koji dolaze iz susjedstva i Beogradu.

Iako se mjesecima trudio da u javnosti istakne da Bosne i Hercegovina nije Rusiji uvela sankcije, srbijanski tabloid Informer je nakon što se Dodik sastao s Putinom napisao da je sam predsjednik Rusije potvrdio da je BiH uvela sankcije. Takva vijest mogla bi se protumačiti kao pokušaj Aleksandra Vučića da oslabi predsjednika SNSD-a.

Očekivati je da međunarodna zajednica, nakon svega što se desilo u posljednje vrijeme, prihvatiti svaku opciju koja će značiti izbacivanje Dodika, makar iz Vijeća ministara, po cijenu da takva vlast bude nefunkcionalna.

(klix.ba)

Related Posts

Denis i Dado su se upalili” – Kelmendi na suđenju za ubistvo policajaca: OSA je nudila milion maraka

Denis i Dado su rekli da OSA daje milion maraka nagrade ukoliko se otkrije gdje su puška i vozilo, rekao je Kelmendi U nastavku suđenja Savi Marinkoviću,…

Krvna osveta u Velikoj Kladuši: Izet Grahović dvije godine čekao Asmira Halilagića, ubicu brata Hasana

U Velikoj Kladuši sinoć je ubijen Asmir Halilagić. Asmir je izašao iz zatvora na dopust zbog primjerenog vladanja u KPZ Zenica, gdje je služio kaznu zbog ubistva…

POJAVIO SE VIDEO IZ BANJA LUKE – ŽENA UHVATILA MUŽA PROFESORA SA STUDENTKINJOM

  Skandal potresa Pravni fakultet u Banjoj Luci, jer je navodno profesor varao svoju ženu sa studentkinjom, a ona ih je uhvatila u prevari. Viši asistent na…

Nezapamćen incident na fudbalskom turniru u Splitu, sarajevskoj djeci pružena medicinska pomoć

Od 1. do 4. juna više od 3000 sportista iz 15 zemalja nastupilo je u sklopu Dalmatinko cupa na terenima u Splitu, Solinu, Kaštelima, Trogiru, Žrnovnici  …

ZNA LI NERMIN ŠTA RADI DENIS: Hoće li oštar sukob Bećirovića i Dodika ugroziti partnerstvo na nivou države

Nameće se i pitanje da li takav odnos može uticati na buduće djelovanje koalicije.   Nakon što je član Predsjedništva BiH Denis Bećirovićzatražio od Europske unije da,…

Nele Karajlić govorio o razlozima odlaska: Da sam ostao u Sarajevu još 15 dana.

Opcija je bila dakle da ostanem i nestanem, da odem na Pale ili u Beograd. Sa svojim pacifističkim pogledom na svijet, ja sam odlučio ići u Beograd”…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)