Milorad i Gorica Dodik u izbornoj utrci? Cvijanović se bori za Predsjedništvo…

Oktobarski izbori donijeće duel vlasti i opozicije, ali i žena i muškaraca, makar kada su izbori za pojedinačne funkcije u pitanju u Republici Srpskoj.

Kako N1 saznaje, vladajući SNSD, uz podršku koalicije predložiće Milorada Dodika i Željku Cvijanović za predsjednika RS i Člana Predsjedništva BiH.

Opozicioni SDS danas popodne na Glavnom odboru donosi odluku o svom prijedlogu kandidata. Gotovo izvijesno je da će lider SDS Mirko Šarović još jednom pokušati da uđe u državno Predsjedništvo.

To mu je pošlo za rukom 2002.godine kada je zauzeo stolicu u tročlanom tijelu uz Dragana Čovića i Sulejmana Tihića

Nije se Šarović “zagrijao” tada na funkciji, 2003.godine podnosi ostavku na mjesto predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Mijenja ga Borislav Paravac. A dvije godine kasnije, 2005. visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown smjenjuje i Dragana Čovića.

Dogovor SDS i PDP finaliziran je, ove dvije stranke zajednički će u trku za inokosne funkcije.

Jelena Trivić, pokušaće osvojiti fotelju u Palati RS, a na crtu bi joj mogao muški kolega političar Milorad Dodik.

Kako saznajemo, SNSD je čekao da vidi koga će SDS kandidovati za člana Predsjednistva BiH, te da na osnovu toga potvrde svoj izbor i javno.

Procijenjeno je da Željka Cvijanović ima ličnu energiju, ali i povjerenje stranke da se ponovo oproba u kandidaturi za Predsjedništvo BiH”, rekli su nam izvori bliski vrhu stranke.

Cvijanovićku je u istoj trci 2014.godine pobijedio Mladen Ivanić.

Zanimljivo je da bi u izbornu utakmicu mogla ući dva Dodika, Milorad, ali i njegova kćerka Gorica, koju je Gradski odbor Banjaluka predložio na široj listi kandidata za poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Tradicionalno, stranke se ne odriču ni starih kadrova; Nebojša Radmanović i Nikola Špirić, prijedlog su stranke SNSD na lokalu za Parlament BiH.

SDS se takođe odlučio za sličnu generaciju, pa će Mladen Bosić, ali i od njega mlađi Darko Babalj ponovo na listu za Parlamentarnu skupštinu BiH.

Nosioci liste ta NSRS u banjalučkoj izbornoj jedinici ispred dvije najveće stranke biće doktor Vlado Ðajić (SNSD) i ekonomista Milan Radović (SDS).

Kandidature za predsjednika RS najavili su između ostalih i Ćamil Duraković, Ivan Begić, Radislav Jovičić.

U Sarajevo bi i DNS-ov predsjednik Nenad Nešić, ali i SDP-ov Vojin Mijatović.

Od kandidature za člana Predsjedništva BiH odustao je lider Pokreta za pravdu i red, Nebojša Vukanović koji za sada ne želi javno i jasno da podrži bilo koga. U kritici je ipak dosta glasniji i jasniji.

Ipak, treba sačekati, jer finalne liste i kandidate treba da ovjeri Centralna izborna komisija BiH.

(n1)

Related Posts

MIJATOVIĆ: Čitava priča i galama ogolila je mnoge stvari, ne odustajem od svog stava

Nakon što je predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara donijela odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH, a odluka će ujutro biti dostavljena potpredsjednicima na potvrđivanje, oglasio se potpredsjednik…

ELMEDIN KONAKOVIĆ NAKON SASTANKA U ISTOČNOM SARAJEVU: “Politika kompromisa se isplati

Ministar vanjskih poslova BiH i lider NiP Elmedin Konaković čestitao je građanima BiH i uposlenicima institucija BiH na usvojenom budžetu.   Nakon sastanka predstavnika vladajuće koalicije sa…

Fatmir Alispahić otvorio dušu: Ja sam hadžija, moje troje djece pohađaju nastavu i poste! Nikada ne bismo ograničavali druge

Moje troje djece pohađaju nastavu i poste, i nikada nam ne bi naumpalo da svojim postom ograničavamo ili određujemo prava i slobode onih koji ne poste, naveo…

DIREKTNO IZ MOSTARA: Dodikov “Endgame” – sada su na potezu su Amerikanci!

Sve ono što se događa zadnjih dana u odnosima Dodika i SAD je svojevrsni „Endgame“ (kraj igre op.aut.). Barem, što se tiče Dodika, koji je istresao sve što je mislio da…

DŽAFEROVIĆ OBJASNIO DELEGATU SNSD-a: “Ne postoje ‘zajedničke institucije’, nego institucije Bosne i Hercegovine.

“Morao sam reagovati, jer je Kovačević u četiri navrata upotrijebio termin “zajedničke institucije”, naveo je Džaferović. Radovan Kovačević, delegat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na današnjoj sjednici Doma…

KULENOVIĆ, ZORNIĆ I ĐOZIĆ UOČI PROTESTA ISPRED OHR-A: VRIJEME JE DA SHVATIMO DA UPRAVO BIJEMO PRESUDNU BITKU ZA SPAS BIH!

Uoči sutrašnjih protesta ispred OHR-a koje organiziraju Krug 99 i Restart danas je održana press konferencija, na kojoj su se obratili organizatori i obrazložili detalje. Predsjednik Asocijacije…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)