DODIKU PAO MRAK NA OĆI: Na sceni je realizacija zaključaka iz političke platforme SDA, EU dozvoljava antiustavno ponašanje Bakira Izetbegovića!

On je naveo da su na stolu bila pitanja koja se tiču Izbornog zakona i vitalnog interesa i konstitutivnosti u FBiH , a oba su vezana primarno za odnose druga dva konstitutivna naroda

 

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Briselu da se pokušava koncipirati nova agenda koja bi mogla da bude korisna i smatra da na tome treba raditi.

Dodik je rekao da je danas mogao da čuje konstruktivan prijedlog od komesara EU za susjedstvo i proširenje Olivera Varheljija koji je zainteresovan da se BiH kreće ka evropskom putu i predočio je nekoliko važnih pitanja da bi BiH stekla neki uslov kako bi mogla da u decembru izađe pred Evropski savjet i dobije status kandidata.

On je naveo da su na stolu bila pitanja koja se tiču Izbornog zakona i vitalnog interesa i konstitutivnosti u Federaciji BiH (FBiH), a oba su vezana primarno za odnose druga dva konstitutivna naroda (Bošnjaka i Hrvata).

 

Dodik je istakao da su Srbi zainteresovani za drugo pitanje koje se tiče Vijeća naroda u kojem su potpuno devastirani prethodnih nekoliko godina.

 

Rekao sam da ću uvijek podržati ono što se dogovore muslimani i Hrvati u FBiH o izboru člana Predsjedništva i da smo zainteresovani da razgovaramo o konstitutivnosti naroda u FBiH, ravnomjernog zastupanja konstitutivnih naroda”, izjavio je Dodik za RTRS.

On je naglasio da se ne vidi efekat posljednjeg dogovora iz Brisela, te se ponovo postavljaju tri, četiri zakonska rješenja koja se tiču javnih nabavki, sukoba interesa, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) i sudova.

 

Dodik je naveo da se može raditi na zakonu o javnim nabavkama pod uslovom da riješi goruća pitanja, istakavši da je to najgori zakon, da zaustavlja razvoj svih u BiH i čini gotovo nemogućim bilo kakva brza odlučiavnja.

“To je nešto što je podmetnuto od međunarodne zajednice. Mislim da na tom pitanju treba pokušati nešto uraditi ako bude konsenzusa”, ocijenio je Dodik.

 

Kada je riječ o sudovima, Dodik kaže da je danas razumio da se to stavlja na dnevni red i da treba da razgraniči ono što je ranije zahtijevano da se tačno napiše za šta je nadležan Sud BiH, a za šta su nadležni niži nivoi sudova, te dodao da je i tu takođe spreman da radi ako bude konsenzusa.

 

 

Što se tiče VSTS, Dodik je ukazao da tu postoji spor između nadležnosti vezano za odluke Narodne skupštine Republike Srpske, ali je istakao da će se pridržavati zaključaka Narodne skupštine.

“Vidljivo je da se ovdje pokušava koncipirati nova agenda koja bi mogla da bude korisna. Prihvatio sam da ocijenim da je to nešto što treba, u smislu da treba da radimo na tome”, rekao je Milorad Dodik.

On je dodao da je vidljivo i da je na sceni realizacija zaključaka iz političke platforme SDA i da EU dozvoljava antiustavno ponašanje predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

 

Dodik je istakao da u Briselu nema razumijevanja za pitanje vladavine prava i pitanje statusa Christiana Schmidta, a ukazao je i da neće da se govori o tome kako treba da odu sudije Ustavnog suda, kao i na činjenicu da je ranijim odlukama rečeno da, ako ide kandidatski status BiH, onda prestaje potreba za visokim predstavnikom.

Prema njegovim riječima, oni bi i kandidatski status i da ostane visoki predstavnik i sudije ustavnog suda i da se iživljavaju kao što to danas rade.

(SB)

 

 

 

 

 

Related Posts

MIJATOVIĆ: Čitava priča i galama ogolila je mnoge stvari, ne odustajem od svog stava

Nakon što je predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara donijela odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH, a odluka će ujutro biti dostavljena potpredsjednicima na potvrđivanje, oglasio se potpredsjednik…

ELMEDIN KONAKOVIĆ NAKON SASTANKA U ISTOČNOM SARAJEVU: “Politika kompromisa se isplati

Ministar vanjskih poslova BiH i lider NiP Elmedin Konaković čestitao je građanima BiH i uposlenicima institucija BiH na usvojenom budžetu.   Nakon sastanka predstavnika vladajuće koalicije sa…

Fatmir Alispahić otvorio dušu: Ja sam hadžija, moje troje djece pohađaju nastavu i poste! Nikada ne bismo ograničavali druge

Moje troje djece pohađaju nastavu i poste, i nikada nam ne bi naumpalo da svojim postom ograničavamo ili određujemo prava i slobode onih koji ne poste, naveo…

DIREKTNO IZ MOSTARA: Dodikov “Endgame” – sada su na potezu su Amerikanci!

Sve ono što se događa zadnjih dana u odnosima Dodika i SAD je svojevrsni „Endgame“ (kraj igre op.aut.). Barem, što se tiče Dodika, koji je istresao sve što je mislio da…

DŽAFEROVIĆ OBJASNIO DELEGATU SNSD-a: “Ne postoje ‘zajedničke institucije’, nego institucije Bosne i Hercegovine.

“Morao sam reagovati, jer je Kovačević u četiri navrata upotrijebio termin “zajedničke institucije”, naveo je Džaferović. Radovan Kovačević, delegat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na današnjoj sjednici Doma…

KULENOVIĆ, ZORNIĆ I ĐOZIĆ UOČI PROTESTA ISPRED OHR-A: VRIJEME JE DA SHVATIMO DA UPRAVO BIJEMO PRESUDNU BITKU ZA SPAS BIH!

Uoči sutrašnjih protesta ispred OHR-a koje organiziraju Krug 99 i Restart danas je održana press konferencija, na kojoj su se obratili organizatori i obrazložili detalje. Predsjednik Asocijacije…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)