ZASTUPNIK U NJEMAČKOM BUNDESTAGU, JOSIP JURATOVIĆ: Hrvatska vanjska politika je katastrofalna jer popušta Čovićevom HDZ-u koji sve više liči na kriminalnu organizaciju..

Juratović kaže da rezoluciji nedostaju tri bitne tačke

 

Bilo bi dobro da sve demokratske snage krenu u ispunjavanje onoga što u rezoluciji stoji, a tamo ima dosta dobrih točaka za daljni razvoj Bosne i Hercegovine . Na drugoj strani se plašim da će to biti samo rezolucija koju će zlouporijebiti nacionalisti u izbornoj kampanji i to bi bilo kobno. To treba spriječiti“, kaže Josip Juratović, poslanik Socijaldemokratske partije u Bundestagu, za rezoluciju BiH o kojoj će u petak, 08. jula glasati njemački parlament.

 

 

Nije fer prema Bošnjacima

Juratović, u intervjuu kaže da rezoluciji nedostaju tri bitne tačke.

„Na mjestu gdje se spominje da u BiH vlada politički nepotizam i nacionalizam, piše ‘u srpskim, hrvatskim i bošnjačkim redovima’, a onda se poimenično pominju stranke i lideri tih stranaka. To su (Dragan) Čović i HDZ, pa (Milorad) Dodik i SNSD, a sve bošnjačke stranke, pošto i tamo ima nacionalizma se stavljaju pod sumnju da su sve stranke nacionalističke što nije točno“, kaže on.

„Hrvatska mora i treba zauzeti jednu drugačiju vanjsku politiku prema BiH u tom kontekstu“

.

 

 

„Ako se govori o nacionalizmu onda trebaju biti spomenuta sva tri nacionalizma sa njihovim strankama“, kaže Juratović navodeći da to prije svega nije fer prema Bošnjacima da se svi stavljaju u isti koš.

Juratović kaže da ima puno dobrih iskustava sa strankama „u bošnjačkim redovima, koje su demokratski orijentirane i koje su za građansku državu onako kako je zamišlja EU, a ne Bakir Izetbegović“. Kao primjer za to navodi Denisa Bećirovića, koji je kandidat ujedinjene opozicije za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

„Građanska država o kojoj govore SDA i Izetbegović nije građanska država, nego je on prisvojio jedan termin koji odgovara njemu kako bi sa Čovićem, sa kojim radi istu politiku, praktično paralizirao društvo što je katastrofalno za BiH. Niti Čović reprezentira legitimnost svih Hrvata ni Izetbegović građansku državu“, kaže Juratović, koji je poslanik u Bundestagu od 2005. godine.

On kaže kako su Bošnjaci najumjereniji narod i da je s njima najlakše graditi jedinstvenu BiH, ali da se postavlja pitanje kako privući umjerene Hrvate i Srbe, te da u tome veliki ulogu igraju upravo Bošnjaci kao najbrojniji narod u BiH. „Ta politika koja sada vlada koristi samo Izetbegoviću, Dodiku i Čoviću kako bi zadržali vlast“, kategoričan je Juratović.

Hrvatska mora promijeniti svoju vanjsku politiku prema BiH

Drugo što, prema Juratovićevom mišljenju, nedostaje u rezoluciji o BiH o kojoj će glasati Bundestag jest pominjanje njemačke pomoći oko suzbijanja korupcije i kriminala što on smatra najvećim problemom.

„I treće što se tiče Hrvatske i Srbije kao utjecajnih država u susjedstvu na BiH mislim da se ne može Hrvatsku i Srbiju izjednačavati iako sam mišljenja da je hrvatska vanjska politika, iako to Hrvatska kao zemlja nije, katastrofalna jer popušta Čovićevom HDZ-u koji sve više liči na kriminalnu organizaciju“, kaže ovaj njemački poslanik hrvatskog podrijetla.

On kaže da bi Hrvatska kao članica EU trebala pomoći BiH na njenom demokratskom putu ka Uniji. „Hrvatska mora i treba zauzeti jednu drugačiju vanjsku politiku prema BiH u tom kontekstu da se ne orijentira prema Čoviću, nego prema interesima svih građana BiH“, kaže Juratović za DW.

Dobro promisliti šta je potrebno za mir i stabilnosti u BiH

Bundestag će u petak također odlučivati o ponovnom slanju vojnika Bundeswehra u misiju EUFOR-a Althea u BiH. Juratović je prije konačne odluke njemačke vlade o obnavljanju ove misije također imao određene dvojbe. Sada međutim kaže da podržava slanje njemačkih vojnika u BiH s obzirom na rat u Ukrajini i da će glasati za ovu odluku. „Riječ je o poruci koja se daje BiH. Na jednoj strani je dobro da se daje neka vrsta sigurnosti da Zapad stoji za mir i stabilnost u BiH, na drugoj strani to može biti i provokativno pitanje koje mogu negativne strane, prije svega Rusi, zloupotrijebiti i iskoristiti upravo sa nacionalističkim pokretima u pravcu koji ne želim, jer ja želim mir i stabilnost u BiH. Za taj mir i stabilnost treba dobro svjesno i razumno razmisliti šta je dobro, šta nije i kada“, kaže Juratović.

Njemačka se logično solidarizirala sa Francuskom

 

Kada je riječ o europskim integracijama BiH, odnosno činjenici da BiH, unatoč zahtjevima nekih zemalja EU, nije dobila status kandidata i da se tome protivila upravo Njemačka, Juratović kaže da se Berlin po ovom pitanju „logično solidarizirao s Francuskom“, koja ima problema sa proširenjem.

 

(SB)

 

Related Posts

Tužilaštvo pojasnilo zašto je osumnjičeni za napad na povratnike pušten na slobodu

U cilju rasvjetljenja ovog krivičnog djela, dodaju, Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu zajedno sa pripadnicima PU Foča, kontinuirano preduzima sve potrebne mjere i radnje Iz Okružnog…

TIGAR: Vrijeme je da se okupe svi patrioti, ko nema hrabrosti za radikalne poteze…

Mislim da na ovakve najave moramo napraviti žestok odgovor, mislim da je ovo crvena linija, rekao je Tigar Moguće izmjene Ustava Federacije BiH koje bi, navodno, trebao…

MINISTAR HURTIĆ OTKRIO ŠOKANTNA SAZNANJA: „Dobio sam informaciju da je osumnjičeni za napad na povratnike nedavno prošao za vozački…“

Prvog dana ramazana u noćnim satima, dakle nakon iftara, u kuću Memiševića u zabačenom dijelu sela Omeragići, kroz prozor upao je napadač. Ministar za ljudska prava i…

“Jeli bi iz jedne tepsije, nisu se servirali tanjiri kao danas i nije se ovoliko bahatilo”

Posljednjih godina otežano hoda i služi se štapom, ali ga to ne sprječava da klanja i posti. Kaže kako ga ruke dobro služe, pa i danas uživa…

POLITOLOG JASMIN MUJANOVIĆ ZGROŽEN POSTUPCIMA ‘TROJKE’: POSTOJE SAMO TRI RAZUMNA RJEŠENJA

Bosanskohercegovački politolog s američkom adresom Jasmin Mujanović komentirao je na društvenim mrežama posljednji istup čelnika stranaka Trojke. U proteklih 10 godina napisao sam na desetke tekstova u…

Sprema li se Christian Schmidt za još jedno nametanje zakona: Čaršija priča, Dodik prijeti

Predstavnici vlasti RS-a najavljuju “rigorozne mjere” ukoliko visoki predstavnik nametne zakon o državnoj imovini, a iz OHR-a ne žele komentarisati špekulacije Priča o prisvajanju državne imovine i…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)