KRIŠTO NE KRIJE RAZOČARENJE NAKON DEBAKLA U BRUXELLESU: „Europski parlament propustio je označiti krivce za propast izbornih reformi..

Borjana Krišto dodaje da se kroz izvještaj izražava žaljenje zbog nedostatka političke volje za okončanje pregovora о izbornom zakonu u BiH.

-Usvajanje izvješća о BiH od strane Europskog parlamenta u kojem se jasno upozorava na pitanje izbornog zakona kao jedne od glavnih prepreka napretku BiH na europskom putu zasigurno је još jedan signal Europe ka BiH u kojem smjeru bi se u BiH trebalo raditi u budućnosti, rekla je Hrvatskom Medijskom Servisu zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto, komentirajući Izvještaj Europskog parlamenta o Bosni i Hercegovini.

 

Krišto dodaje da se kroz izvještaj izražava žaljenje zbog nedostatka političke volje za okončanje pregovora о izbornom zakonu.

“No, nažalost propustilo se jasno i glasno reći koja to strana nije imala iskrenu volju za rješenjem. Politički predstavnici Hrvata pokazali su da su sve svoje resurse, vrijeme i volju uložili u postizanje cilja i donošenje izmjena izbornog zakona na tragu implementacije presuda Europskog suda za ljudska prava kao i odluka Ustavnog suda BiH о legitimnom političkom predstavljanju što kod naših sugovornika zasigurno nije bio slučaj”, kazala je Borjana Krišto.

Krišto kaže da je “hrvatski narod doveden do ruba tolerancije te na uskraćivanje osnovnih prava u državi koju smo stvarali”.

“Stoga pozdravljam rasprave pojedinih zastupnika koji su pozvali na poštene i slobodne izbore te prestanak nametanja političkih predstavnika. Također pozdravljam i promišljanja određenog broja zastupnika koji su naglasili da BiH, u kontekstu stabiliziranja situacije u regiji, što prije treba dobiti status zemlje kandidata ра čak i uz određene neispunjene kriterije а koji bi bili predmet rješavanja u budućnosti”, kazala je Krišto.

 

“Tako smo mogli čuti razne paušalne ocjene о krivici pojedinaca za cjelokupnu situaciju u BiH о etničkim podjelama te smanjenju ovlasti domova naroda. Bosna i Hercegovina је država triju konstitutivnih naroda i jedino kao takva može opstati i ici naprijed uz dogovor i uvažavanje, а svako daljnje derogiranje prava pojedinih naroda vodi u neminovnu propast i urušavanje teško izgrađene zemlje i njenih institucija”, kazala je Krišto.

“Žalim što kroz ovaj izvještaj nije do kraja prepoznata šteta koju za BiH i njene narode uzrokuje unitaristička politika koja se gradi na želji za nadmoći nad drugima te populistički prijedlozi koji su nas doveli u nikad goru situaciju na svim poljima, od ekonomije i gospodarstva, pravne države, vanjske politike ра i do međuljudskih odnosa”, kazala je Krišto.

(ZS)

Related Posts

NOVE LAŽI MILORADA DODIKA: „Iz Sarajeva je protjerano 150.000 Srba. Morali su da ostave sve drugima…“

Manifestaciju je svečano otvorio predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik. U Budimpešti je svečano otvorena manifestacija “Srpski dani”, ali niti ta kulturna manifestacija nije prošla bez skandala…

Koliko daleko može Milorad Dodik? – Tragične zablude, bajke i siguran put u sudnicu

Nije ni završio Sabor na kojem je Milorad Dodik ponovo postao predsjednik SNSD-a, a stigle su mu poruke da raspada Bosne i Hercegovine nema. BiH će jedinstvena…

SARAJEVO TRN U OKU: Poruka Dodika iz Mađarske je nastavak laži

Budimpešti je svečano otvorena manifestacija “Srpski dani”, ali niti ta kulturna manifestacija nije prošla bez skandala u režiji Milorada Dodika. Manifestaciju je svečano otvorio predsjednik bh. entiteta…

Milorad Dodik, borac za suverenu Bosnu i Hercegovinu?

Lider SNSD-a Milorad Dodik predlaže deklaraciju o suverenosti Bosne i Hercegovine, ali to uslovljava „odlaskom stranaca“. Analize pokazuju da se iza te inicijative krije pokušaj disolucije BiH….

ZNAČAJ DRŽAVNE IMOVINE: GARANCIJA OPSTOJNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Osim nekoliko odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Zakona o zabrani raspolaganja državnom imovinom nemamo niti jedan propis koji definiše ili štiti državnu imovinu. Više nego…

Milorad Dodik želi mirni razlaz, ali realniji su zatvor ili Rusija

Brojna su sebi poniženja dopustili trojkaši kako bi zadržali fotelje u državnim jaslama stečene zahvaljujući koaliciji s državnim neprijateljem broj 1.   Brojna su sebi poniženja dopustili…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)