ČOVIĆ OŠTAR PREMA IZETBEGOVIĆU: “Svi oni koji su tražili status quo mislim da će ga uskoro dobiti unutar sebe

“Ja ne sumnjam da ćemo 3. listopada krenuti u jedan dogovor, da ćemo implementirati izborne rezultate po novimi boljim izbornim pravilima kad su u pitanju očekivanja oko legitimnog predstavljanja koja je usvojio Ustavni sud BiH”, kazao je Čović.

 

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u Grudama kako je s europskim povjerenikom za proširenje Oliverom Várhelyijem razgovarao oko Izbornog zakona BiH i svega onog što treba uraditi kako bi se izbori završili na jedan demokratičan način.

 

– Svi oni koji su tražili status quo mislim da će ga uskoro dobiti unutar sebe i svog okruženja i politike – naveo je Čović.

Govoreći o 25. obljetnici smrti Mate Bobana, kazao je kako se “s ponosom sjeća tih vremena, vremena iskušenja kada je trebalo donositi povijesne odluke”.

– Te su nas odluke u konačnici očuvale da uopće danas možemo govoriti da ova borba za dom, za naš narod ima smisla, jer tu smo svoji na svome. U nesavršeno uređenom društvu moramo dati svoj doprinos da se ono uredi po mjeri i hrvatskog naroda – naglasio je Čović.

–  Koliko danas budemo mudri u našem zajedništvu, snažniji i bolje organizirani, toliko ćemo i uspjeti u stvaranju preduvjeta da BiH bude zemlja koja će imati svoje integracijske perspektive kada su u pitanju EU i NATO savez… Primarno da je uredimo po mjeri tri konstitutivna naroda te da se stvori ambijent u kojem će mladi ljudi tražiti budućnost za sebe na ovim prostorima – rekao je Čović.

(SB)

Razgovarali smo primarno oko Izbornog zakona i svega onog što trebamo napraviti do izbora kako bi oni mogli biti završeni na jedan demokratičan način, implementirani odmah nakon završetaka, da uspostavimo izvršnu i zakonodavnu vlasti te otvorimo perspektive kandidatskog statusa koju nam je EU otvorila, do kraja godine. Dakle, svi će sačekati da vide kako će se organizirati izbori, kako će se provesti i onda eventualno s tim povezati – kazao je Čović u izjavi za medije povodom obilježavanja 25. godišnjice smrti nekadašnjeg predsjednika HZ HB Mate Bobana u Grudama.

 

 

– Ja ne sumnjam da ćemo 3. listopada krenuti u jedan dogovor, da ćemo implementirati izborne rezultate po novim izbornim pravilima kad su u pitanju očekivanja oko legitimnog predstavljanja koja je usvojio Ustavni sud BiH – dodao je.

 

Bez obzira na to što netko govori, poručio je, “budimo strpljivi, polako radimo, ali uspravna čela, ponosni na ono što jesmo”.

Related Posts

Oglasio se Christian Schmidt i poslao poruku onima koji pozivaju na nove reforme: Političari moraju…

Kao što sam više puta rekao, jedina svrha mojih odluka od 2. oktobra je učiniti institucije FBiH funkcionalnijima, kategoričan je Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt oglasio…

BRAVO: Ugostitelj tokom cijelog ramazana nudi besplatan iftar ljudima u potrebi

Jedna lijepa priča dolazi iz sarajevskog naselja Hrasnica, gdje je vlasnik ugostiteljskog objekta “Lalo” odlučio tokom cijelog ramazana ponuditi besplatan iftar i besplatnu kućnu dostavu iftara za…

SKANDAL U MOSTARU: Sporazum Čovića i Osmorke potpisan pod zastavom zločinačke Herceg-Bosne!

Kako javlja portal Istraga, sporazum je potpisan pod zastavom tzv. Hrvatske republike Herceg Bosne, što se i vidi na fotografijama koje su zabilježene u Mostaru   Predsjednici…

NERMIN NIKŠIĆ: SLUČAJ MAGODA NE POSTOJI! TO NEČIJA AMBICIJA DA DOĐE NA MJESTO MINISTRA

U Sarajevu su za danas najavljeni protesti nakon vijesti da je Kenan Magoda, inače kadar SDP-a BiH, kandidat za ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo. Ovaj slučaj…

MILORAD Dodiku zasmetala Murphyjeva čestitka za Dan nezavisnosti BiH: Ima poruku za njega

Predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik oglasio se na Twitteru gdje prokomentirao čestitku ambasadora SAD u BiH Michaela Murphyja povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i…

Salih Aličić bio je imam džamije u selu Rabrani od 1937. do 1939. godine.

    Jedna džamija, tačnije izgradnja njene munare u hercegovačkom kršu, nije postala samo pitanje za lokalnu građevinsku inspekciju, nego se na njoj lome koplja o historiji,…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)