ŠAROVIĆ U SRED BEOGRADA OPTUŽIO DODIKA: “Zbog njegovih propusta u Predsjedništvu, Bosna i Hercegovina se pridružila mjerama protiv Rusije!”

Govoreći o mjerama koje je BiH uvela protiv Ruske Federacije, Šarović je ocijenio da je do njih došlo zbog propusta člana Predsjedništva BiH Dodika

 

Smatram da je neopravdano da se narod Republike Srpske kažnjava i na svojoj koži osjeća posljedice sankcija do kojih je došlo zbog ponašanja režima”, kaže Mirko Šarović, predsjednik SDS.

Šarović je u izjavi za „Oko magazin“ Radio-televizije Srbije rekao da ekstremna politika koju vodi aktuelna vlast treba da bude zamijenjena politikom koja je razumna pametna i mudra.

„To se mora desiti kako ne bi došli u potpunu izolaciju svijeta i pod sankcije velikih zemlja. U tom slučaju najviše će da trpi narod. Možemo vidjeti da je rezolucijom Bundestaga nedavno obustavljeno nekoliko značajnih infrastrukturnih projekata. Ta rezolucija i to što oni predlažu kažnjava narod u RS, a odgovornost snosi aktuelna vlast i oni nisu smjeli dozvoliti neke stvari“, istakao je Šarović.

Govoreći o mjerama koje je BiH uvela protiv Ruske Federacije, Šarović je ocijenio da je do njih došlo zbog propusta člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

„Smatrali smo da je Dodik ovo pitanje trebao drugačije da tretira i da ga postavi na Predsjedništvu. Čak i da ga preglasaju mogao je da potegne vitalni nacionalni interes i da oborimo tu odluku i da onda BiH ima potpuno jasan stav spram Rusije u uvođenju sankcija“, pojasnio je Šarović i dodao:

„Ja sam za to da se one ne uvedu. Ovako ostaje prazan prostor i onda su bošnjački političari iskoristili Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju da se BiH kada, već nema jasan stav, pridružuje mjerama koje uvodi EU. Tako da smo došli u situaciju da je BiH, zbog loših poteza vlasti, saučesnik u preko 20 rezolucija koje su usmjerene protiv Rusije“, napominje Šarović.

Govoreći o procesu pristupanja EU Šarović je ocijenio da je katastrofalno da je aktuelna vlast BiH od 14 prioriteta ispunila samo jedan.

„Oni onda očekuju da mi na poklon dobijemo kandidatski status kao gratis, da se to dobije kao neka nagrada za nerad. Ja zastupam tezu da BiH treba što prije ispuniti i kandidatski status i ključne prioritete i da ide naprijed. Treba i da sustigne susjedne zemlja, prije svega Srbiju i Crnu Goru koje mnogo brže napreduju na putu u EU“, navodi Šarović.

On je poručio da se protivi upotrebi bonskih ovlaštenja i da BiH ne treba da bude protektorat.

 „Ja sam vrlo rezervisan prema ulozi visokog predstavnika i to nije samo zbog mog iskustva kada me je visoki predstavnik smijenio i kada sam osam godina bio pod snažnim sankcijama OHR-a, SAD i EU. Ja Christianu Schmidtu i onima koji zagovaraju jaču ulogu visokog predstavnika u BiH kažem šta će nam protektorat 30 godina nakon rata“, kategoričan je Šarović.

Upitan da prokomentariše ideju o stvaranju trećeg entiteta u BiH predsjednik SDS je istakao da Republika Srpska i srpski narod ne trebaju da prave entitet za Hrvate u BiH.

„Političari iz Republike Srpske ne treba da uđu u avanturu raspakivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma jer bi to praktično značilo novi početak u kojem možemo da prođemo lošije u odnosu na sporazum iz Dejtona. Hrvati neka rješavaju svoje pitanje u okviru Federacije BiH sa Bošnjacima, a ne preko leđa Republike Srpske koja je teritorijalno i statusno potpuno neupitna“, poručio je Šarović.

 

(SB)

Related Posts

ŽELJKO KOMŠIĆ IMA PORUKU ZA DODIKA: “Da sam na Dodikovom mjestu ne bih se igrao”

Naime, Dodik je, nakon što je jednoglasno reizabran za predsjednika SNSD-a na sedmom Saboru stranke u Doboju, poručio ‘da će SNSD kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

Jasna poruka Bećirovića: ‘Dodik i njegovi saradnici što prije da odustanu od destruktivne politike

BiH se suočava sa najtežom krizom od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas. Već treći mjesec traje brutalni napad na ustavni poredak države BiH i na temeljne…

Trojka i politika kompromisa: Ipak je sve u rukama Čovića i Dodika

Sudbina Bosne i Hercegovine, tačnije njenog puta u Evropsku uniju u rukama je Milorada Dodika, ali i Dragana Čovića. Trojka i njena politika kompromisa nisu urdoili plodom….

Emrić nakon Dodikovih tvrdnji da je s ‘trojkom’ dogovorio izbacivanje stranih sudija: Ne igrajte se sa državom

Državni zastupnik NES-a Jasmin Emrić u reakciji na tvrdnje Milorada Dodika da je ranije s Trojkom dogovorio izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine  pita…

Vučević i Dačić na Dodikovom Saboru: Neke id tema su bile Dejton, Kosovo i velika Srbija

Lider SNS-a, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević obratio se danas na Saboru SNSD-a u Doboju. Sedmi Sabor SNSD se dešava u složenim okolnostima u RS, Bosni i…

Stevandić stao u odbranu Radoičića: Suprostavio se teroru nad Srbima rizikujući svoju glavu

Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić istakao je da se Milan Radoičić “suprotstavio teroru nad Srbima u svojoj zemlji i preuzeo odgovornost za to, te ocijenio da nije dobro osuđivati…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)