POPRAVILI SEBI MATERIJALNI POLOŽAJ: Višković, Srebrenka Golić i Gasipović dobijat će malo veće plate

Predsjednik i ministri Vlade entiteta bosanskohercegovačkog RS popraviće još jednom svoj materijalni položaj, jer će dobiti plate uvećane za 100 maraka, kako je ranije dogovoreno i potpisano sa Sindikatom uprave Republike Srpske.

 

 

 

Predsjednik i ministri Vlade entiteta bosanskohercegovačkog RS popraviće još jednom svoj materijalni položaj, jer će dobiti plate uvećane za 100 maraka, kako je ranije dogovoreno i potpisano sa Sindikatom uprave RS-a.

Bruto plata premijera Radovana Viškovića, umjesto dosadašnjih 7.460 KM bruto ili više od 4.600 maraka u neto iznosu, od sada biti uvećana na 7.624 КM, što je oko 4.700 maraka neto plata.

Međutim, njegova plata u konačnom iznosu bit će viša od 5.000 maraka jer se na ovo obračunava minuli rad.

Višković će tako nastaviti da zarađuje više od deset prosječnih penzija ili četiri i po prosječne radničke plate mjesečno, sada uvećane za još sto maraka, kako pokazuju statistike.

 

 

 

Svoju materijalnu situaciju popraviće i potpredsjednici Vlade Republike Srpske, Srebrenka Golić i Anton Kasipović, za koje će umjesto dosadašnjih 6.524 KM, od ovog mjeseca iz budžeta biti izdvajano po 6.688 КM sa porezima i doprinosima.

 

Njihove kolege ministri moraju se zadovoljiti sa bruto platom koja je tri i po puta veća od prosječne zarade zaposlenih u RS-u. Njihove plate, umjesto 5.589 KM, sada će biti 5.753 КM.

Osnovna mjesečna bruto plata predsjednika Vlade RS, potpredsjednika i ministara uvećava se, dakle, za svaku navršenu godinu staža osiguranja, i to do navršenih 25 godina 0,3 odsto, a nakon navršenih 25 godina, svaka naredna godina 0,5 odsto, što će mu donijeti iznos viši od 5.000 maraka neto, kao i značajna povećanja i ostalima.

Podsjećanja radi, Višković je u januaru ove godine imao bruto platu od  6.782 marke, potpredsjednici Vlade 5.931 marke, a ministri 5.081 KM.

Koliko su plate premijera i ministara rasle može se vidjeti kada se uporedi sa iznosima koje su zarađivali 2017. godine, kada je odlukom Vlade, predsjedniku određena bruto plata od 4.000 KM, potpredsjednicima 3.500 KM, a ministrima 3.000 KM.

Početkom juna, Sindikat uprave RS potpisao je povećanje plata za 54.118 zaposlenih u javnoj upravi i to svima po 100 maraka od 1. avgusta, što iznosi 5.411.800 maraka mjesečno, a budžet će to do kraja godine koštati dodatnih 27.059.000 KM.

Vlada RS usvojila je Zakon o platama zaposlenih u javnim službama Republike Srpske i mijenjala koeficijente po hitnom postupku, kako bi se dobila uvećanja u određenom procentu, i to tako da svi zaposleni ostvare uvećanje plate od sto KM.

 

(SB)

Related Posts

OTVORENO PISMO: Većina delegata u Klubu Bošnjaka traže od Refika Lende da ne podrži dogovor koji će značiti preglasavanje Bošnjaka

“I bez Vašeg učešća, želimo Vas upozoriti da bi davanje saglasnosti na prijedlog novog saziva Vlade FBiH u takvim okolnostima bilo protivno izbornoj volji bošnjačkog naroda, kao…

Frizerku Aminu zbog hidžaba niko nije htio zaposliti, a danas je najtraženija u svom poslu

Malo je žena u BiH koje vole imati divnu frizuru, a da nisu čule za Aminu Koso. Iako joj je tek 29 godina, ne nedostaje joj iskustva,…

NEVJEROVATNO/ KAD KUKURUZ POGODI ‘U SREDU’: POLITIKA LIDERA ‘TROJKE’ BAŠTINI FILOZOFIJU DJEČIJE IGRE ‘ABEREČKE-ABERTUDE

Ako se predsjednik FBiH i jedan potpredsjednik FBiH dogovaraju o uspostavi vlasti, uz potpuno isključivanje iz tog političkog procesa drugog potpredsjednika Federacije BiH, onda je to, ne…

BOSANCI SE PROVOCIRAJU DA SRUŠE OHR! MEHMEDOVIĆ O NAJAVAMA SCHMIDTA: Ovo je pripremamje terena za krupnije događaje…

Šemsudin Mehmedović (SDA) zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH komentarisao je mogućnost nove odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta. Povodom najava i mogućnosti da visoki predstavnik nametne…

ŠTA BI ZNAČILO NOVO NAMETANJE OHR-A: Jedan Hrvat vrijedi kao tri Bošnjaka?

bi Lidija Bradara blokirala imenovanje Vlade Federacije, mora dobiti podršku 16 delegata iz Doma naroda i 2/3 zastupnika u Klubu Hrvata Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona. Za to Bradara…

SKANDALOZNO: Navijači Srbije raširili transparent za agresorskim simbolom “Z”, i zapalili zastavu NATO-a

Tokom drugog poluvremena večerašnje utakmice pod Goricom, navijači Srbije širili su transparent sa znakom “Z”, a potom su zapalili zastavu NATO-a. Grupa simpatizera gostujuće ekipe, smještena na…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)