GORDAN AKRAP – VOJNI STRUČNJAK: “Tri najozbiljnije prijetnje sigurnosti i stabilnosti zapadnog Balkana su ruska propaganda, velikosrpski nacionalizam i velikobošnjački unitarizam

Vučiću i Srbiji nije uspio projekt objedinjavanja Srba i uvlačenja Srba koji žive izvan Srbije u njihova propagandna kola”, kazao je Gordan.

 

 

 

 

postizanje nekakvog dogovora. Koliko je on i u kojoj formi uopće moguć? Može li se ponovno očekivati napetost koja može prijeći u istinski sukob? Gordan Akrap s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba kazao je u HTV-ovom središnjem dnevniku kako napetost teško može prijeći u istinski sukob. Ali se mogu očekivati provokacije, koje dolaze uglavnom sa srpske strane.

– Naime, povijest odnosa, Srbije i Kosova, pokazala je da će predsjednik Vučić, kada je on na vlasti, iskoristiti svaki trenutak, odnosno svaki povod kako bi skrenuo pažnju srbijanske javnosti i dijela međunarodne javnosti s onih, uistinu, ključnih pitanja, koja opterećuju Srbiju i odnos Srbije na međunarodne odnose, poručio je Goran Akrap.

Kosovo je od jučer trebalo uvesti zabranu ulaska na svoj teritorij osobama s identifikacijskim iskaznicama Srbije i umjesto toga izdavat će tromjesečni “ulazno-izlazni dokument”. Trebali su i zabraniti korištenje registarskih oznaka KM (Kosovska Mitrovica) izdanih u Srbiji za gradove na sjeveru Kosova, bivše srbijanske pokrajine koja je 2008. proglasila neovisnost koju Beograd ne priznaje.

Riječ je o recipročnim mjerama, jer Srbija već 11 godina ne dopušta ulazak građanima Kosova s kosovskim dokumentima, nego im izdaje posebne dozvole. Akrap je dodao kako to nije problem, već je pravo pitanje zašto Srbija odugovlači, a želi ući u Europsku uniju, s primjenom svih onih pravila i normi ponašanja Europske unije. I pridržavanje sigurnosne i vanjske politike EU.

– To znači priključivanje Europskoj uniji u sankcijama prema Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, kazao je Gordan Akrap.

Prorežimski mediji u Srbiji ističu da su SAD i Europska unija prvi put stali na stranu Beograda. Akrap je rekao kako su Vučićevi mediji pokazatelji pravog teatra apsurda.

– Nije Zapad stao, ni Europska unija, ni jedna članica NATO-a na stranu Vučića. To je jednostavno politika Europske unije za deeskalacijom svakog sukoba. I svođenje stvari na onu mjeru i jezik koji se treba razgovarati. To je jezik diplomacije, jezik dogovora i razgovora, nikad jezik sile i jezik nasilja, poručio je Gordan Akrap.

 

 

 

 

Vučić zna da vojska Srbije ne može ići na Kosovo, niti se može približiti Kosovu s obzirom na sporazum.

– To je još jedna u nizu dezinformacija koje distribuiraju Vučićevi dnevnici, istaknuo je.

“Nije uspio projekt objedinjavanja Srba”

Vučiću i Srbiji nije uspio projekt objedinjavanja Srba i uvlačenja Srba koji žive izvan Srbije u njihova propagandna kola.

– Sjetimo se ideje o postavljanju i slavljenju srpske zastave, koja je neslavno propala, ne samo u Hrvatskoj, već i u drugim državama. Jedino područje gdje Srbi žive u inozemstvu, je taj sjeverni dio Kosova, koji je pod kontrolom Vučića. I to je jedan od razloga, koji sada Vučić pokušava inscenirati i diže dodatne tenzije. Tako pokazuje da su njegove ideje, od prije nekoliko godina o tzv. humanitarnoj razmjeni teritorija ili stanovništva za područje sjevernog Kosova, praktično bilo rješenje i riješilo bi srpsko-kosovske odnose, kazao je vojni stručnjak Goran Akrap.

“Rusiji je cilj destabilizirati sva područja da bi izazvala dodatne podjele unutar EU-a i članica NATO saveza”

Ruski mediji pod Putinovom kontrolom situaciju na Kosovu uspoređuju s onom u Ukrajini. Govore o progonu Rusa u Ukrajini, ali i progonu Srba na Kosovu.

Akrap je rekao da je Rusiji cilj destabilizirati sva ona područja, pogotovo unutar Europe, koja može, da bi izazvala dodatne podjele unutar Europske unije i zemalja članica NATO-a.

– Jer se zna da određeni dio članica zemalja Europske unije i NATO-a još uvijek nije priznalo Kosovo kao samostalnu državu. I u tom kontekstu treba gledati podršku Rusije, koja i dalje destabilizira ova društva na šest zemalja zapadnog Balkana. Jasno je da ono što se događa zadnjih sedam, osam dana, primijećene su tri najozbiljnije prijetnje sigurnosti i stabilnosti država i društava zapadnog Balkana. To je ruska propaganda, velikosrpski nacionalizam i velikobošnjački unitarizam, poručio je Gordan Akrap.

Related Posts

NERMIN NIKŠIĆ I DALJE TVRDI DA JE ČETIRI GODINE BIO U ARMIJI RBiH: “Zbog ovih lažova smo tražili objavu jedinstvenog registra

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, ponovio je da je četiri godine bio pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine. Jedinstveni registar boraca Federalnog ministarstva za boračka pitanja ipak govori…

IGK: Napad na Memiševiće rezultat antibošnjačke politike, moraju svi stati da zaštite povratnike

Nakon stravičnog napada na povratnike Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada, reagovao je Institut za istraživanje genocida Kanada. Navode da smo svjedoci kontinuiranog ugrožavanja…

Nana Fata Orlović: Zapostila iako su joj ljekari strogo zabranili

  Nanu Fatu Orlović posjetili smo jučer u njenoj kući u Konjević-Polju, gdje nam je rekla da je zapostila iako su joj ljekari to zabranili. Kazuje da…

ĆAMIL DURAKOVIĆ NAKON MUČKOG NAPADA NA POVRATNIKE U VIŠEGRADU: “Želim da vjerujem da će policija RS-a odmah reagovati

Potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković najstrožije je osudio napad na dvoje povratnika, starijih ljudi iz Višegrada, Fadila i Ajšu Memišević, koji su preksinoć u povratničkom selu Omeragići kod…

DJETINJSTVO EFENDIJE IZETA ČAMDŽIĆA NOSI ZVUK VEKERICE: RAMAZAN JE HRANJENJE DUŠE I PRAVLJENJE RAVNOTEŽE

Ramazan uspostavlja ravnotežu između tijela i duše, između ahireta i dunjaluka te nas podsjeća da uskraćivanje našem tijelu, nije kažnjavanje već pravljenje ravnoteže, hranjenje duše i to…

STRAVA ZA RAMAZAN U VIŠEGRADU: Starce Fadila i Aišu pronašli vezane i teško pretučene u porodičnoj kući

Starci su se oko 23.30 sati uspjeli odvezati i potom su krenuli prema komšijama da bi potražili pomoć. Aiša se prva odvezala, a potom je oslobodila i…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)