JASMIN DUVNJAK: “To je neprihvatljivo, iza svega se krije namjera da se određeni prostor pokrije markicom HZHB-a

Dobivam informaciju da su ispred Kluba delegata hrvatskog naroda u međuvremenu uputili amandmane na taj zakon”, kazao je Duvnjak.

 

 

 

O Schmidtovom nametanju izmjena Izbornog zakona, zašto još nemamo zakon o izgradnji plinovoda Južna interkonekcija BiH i Hrvatska – samo su neka od pitanja na koja je u Dnevniku 3 odgovorio Jasmin Duvnjak, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije (SDA).

Južna interkonekcija je značajan strateški projekt koji bi nam omogućio da se oslobodimo totalne plinske ovisnosti o Rusiji, istakao je Duvnjak.

“Prvobitno mi nije bilo jasno zašto kolege iz HDZ-a BiH ne žele da to dođe na dnevni red Doma naroda. Dobivam informaciju da su ispred Kluba delegata hrvatskog naroda u međuvremenu uputili amandmane na taj zakon. Ti amandmani su na izjašnjenju u Vladi Federacije BiH. Njihova suština je da se u Federaciji Bosne i Hercegovine omogući formiranje javnog preduzeća koje bi bilo pandan BH-gasu. Kao što sad imamo Hrvatske pošte, Hrvatske telekomunikacije, Elektroprivredu Herceg-Bosne itd., oni žele da operater transportnog sistema uz BH-gas bude neki ‘hrvatski’ BH-gas. To je neprihvatljivo jer znači nove podjele”, kazao je Jasmin Duvnjak.

 

 

 

Smatra i da bi takvo preduzeće bilo neodrživo te da se na taj način neke etničke podjele koje postoje u Federaciji Bosne i Hercegovine žele dodatno produbiti i zacementirati formiranjem javnih preduzeća koja nose ratna imena i etnički predznak.

Govorio je Duvnjak i o tome zašto na posljednjoj sjednici Doma naroda nije prošao izvještaj o radu i poslovanju RTV Federacije za 2018. i 2019. godinu.

Navodi da poslovanje RTVFBiH ima uzlaznu putanju, uprkos prilikama u kojima ova kuća radi i problemima s kojima se suočavaju javni emiteri u BiH.

“S druge strane je pokušaj pojedinih bh. političkih faktora da utječu na nešto što je neprimjereno u demokratskom svijetu, a to je utjecaj na uređivačku politiku. Mi smo taj dan čuli od pojedinih kolega u Domu naroda da nisu zadovoljni uređivačkom politikom. Međutim, mi smo političari i mi treba da budemo spremni na kritiku i svjesni da javni emiteri i mediji ne postoje zbog nas nego postoje zbog interesa javnosti. Vi ste tu na prvom mjestu da zaštitite interes građana i javnosti u Federaciji BiH”, poručuje Duvnjak.

 

 

 

Naglašava da se i iza ovoga kao i za priče o plinovodu, očigledno, opet krije namjera da se određeni prostor pokrije markicom HZHB-a.

“U konačnici, nisu to više ni krili, rekli su da imaju namjeru, ako im to budu dozvolile mogućnosti i neki koalicioni partneri, da naprave televiziju Herceg-Bosne i da to bude neki treći javni emiter. Poručio sam im da – dok se mi iz SDA pitamo, a nadam se i iz Probosanskih snaga – nema ništa od televizije Herceg-Bosne, kao što, uostalom, neće ništa biti ni od trećeg entiteta”, rekao je Duvnjak.

Pozvao ih je, kaže, da razgovaraju o tome kako pomoći televiziji kad je u pitanju tehnika, oprema.

“Možda se razgovarati o nekim drugim stvarima, mijenjaju zakona koji definiraju poziciju javnih emitira, ali ne na način da tu uvode neke nove podjele i nove nacionalne torove”, istakao je Duvnjak gostujući u Dnevniku tri Federalne televizije.

 

(SB)

 

 

 

 

Related Posts

ŽELJKO KOMŠIĆ IMA PORUKU ZA DODIKA: “Da sam na Dodikovom mjestu ne bih se igrao”

Naime, Dodik je, nakon što je jednoglasno reizabran za predsjednika SNSD-a na sedmom Saboru stranke u Doboju, poručio ‘da će SNSD kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

Jasna poruka Bećirovića: ‘Dodik i njegovi saradnici što prije da odustanu od destruktivne politike

BiH se suočava sa najtežom krizom od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas. Već treći mjesec traje brutalni napad na ustavni poredak države BiH i na temeljne…

Trojka i politika kompromisa: Ipak je sve u rukama Čovića i Dodika

Sudbina Bosne i Hercegovine, tačnije njenog puta u Evropsku uniju u rukama je Milorada Dodika, ali i Dragana Čovića. Trojka i njena politika kompromisa nisu urdoili plodom….

Emrić nakon Dodikovih tvrdnji da je s ‘trojkom’ dogovorio izbacivanje stranih sudija: Ne igrajte se sa državom

Državni zastupnik NES-a Jasmin Emrić u reakciji na tvrdnje Milorada Dodika da je ranije s Trojkom dogovorio izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine  pita…

Vučević i Dačić na Dodikovom Saboru: Neke id tema su bile Dejton, Kosovo i velika Srbija

Lider SNS-a, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević obratio se danas na Saboru SNSD-a u Doboju. Sedmi Sabor SNSD se dešava u složenim okolnostima u RS, Bosni i…

Stevandić stao u odbranu Radoičića: Suprostavio se teroru nad Srbima rizikujući svoju glavu

Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić istakao je da se Milan Radoičić “suprotstavio teroru nad Srbima u svojoj zemlji i preuzeo odgovornost za to, te ocijenio da nije dobro osuđivati…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)