NOVE PORUKE REISU: Oglasio se i Fuad Kasumović, evo šta pita vrhovnog poglavara IZ

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović pridružio se NiP-u i SDP-u u kritikama reis-l-uleme Islamske zajednice u BiH zbog, kako navode, favoriziranja Stranke demokratske akcije (SDA) i njenog predsjednika Izetbegovića.

 

 

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović pridružio se NiP-u i SDP-u u kritikama reis-l-uleme Islamske zajednice u BiH zbog, kako navode, favoriziranja Stranke demokratske akcije (SDA) i njenog predsjednika Bakira Izetbegovića.

 

Pismo Fuada Kasumovića, koji je žestok kritičar SDA i sada podržava Denisa Bećirovića (SDP) za člana Predsjedništva BiH, prenosimo u cijelosti:

“Poštovani reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Huseine efendija Kavazoviću, kao patriota koji je svojim životom branio i odbranio Bosnu i Hercegovinu, svoj narod, svoje komšije, odgovoran političar i hrabar čovjek koji vjeruje u bolju sutra naše domovine BiH, u svjetlu Vaših posljednjih javnih istupa, kao i reakcije društvene zajednice i političkih stranaka, upravo zbog naše zajedničke budućnosti dužan sam da Vam se obratim otvorenim pismom.

Vašim posljednjim javnim istupom, od 30.07.2022. godine, na dovištu Karići, uvaženi reisu-l-ulema Kavazoviću, potcrtali ste nekoliko važnih poruka. Pored ostalog, napomenuli ste da “(…) moramo znati kuda idemo, moramo znati za kim idemo, moramo poznavati onoga ko staje ispred nas, moramo znati u što vjeruje, moramo znati hoće li nas ostaviti kad bude teško.”

Smatram to izuzetno važnim pitanjima, čiji odgovori u velikoj mjeri mogu odrediti budućnost ove države i svih njenih građana. U sljedećoj rečenici spomenutog govora jasno ste se referisali na poruku o prebrojavanju koje je ovih dana izložio predsjednik SDA Bakir Izetbegović. Time ste se nedvosmisleno stavili u službu predizborne kampanje jednog čovjeka i jedne političke stranke!

Ne želim ulaziti u to kako ćete takvo svrstavanje braniti pred organima zajednice i, što je još važnije, pred njenim članovima, a s obzirom na poziciju Zajednice koja je definisana u njenom Ustavu kao “jedna i jedinstvena zajednica muslimana”

 

 

Ipak, uvaženi reisu-l-ulema, moram Vas pitati, postoje li za Vas članovi Zajednice koji su važniji i boljih od drugih? Odnosno, jesu li po Vama pravi članovi Zajednice jedino i isključivo oni koji pripadaju SDA? Ili su oni među jednakima ipak malo “jednakiji” od drugih? Ako je tako, znači li to da svaka politička stranka treba imati svoju Islamsku zajednicu?

Navedena pitanja, ipak i dalje spadaju u unutrašnja pitanja Zajednice, njenih organa i desetina hiljada članova koji svoj javni angažman ostvaruju kroz mnoge političke stranke.

 

Vaše svrstavanje, međutim, tiče se i najšire javnosti. U tom svjetlu, dozvolite uvaženi reisu-l-ulema, da Vam postavim neka pitanja, odnosno, da Vas zamolim za neka pojašnjenja.

Kakav je Vaš odnos prema masovnom iseljavanju građana koje ovu zemlju svake godine ostavi bez nekoliko desetina hiljada, uglavnom mladih ljudi? Jesu li oni među prebrojanima ili ćemo ih ipak zamijeniti robotima? Kakva je budućnost društva i države koja je spremna odreći se mladih ljudi radi (imaginarnih) robota? Kakva je budućnost društva i države u kojoj se odnos prema korupciji sažeo u jednu rečenicu: “Ako valja – recite svima, ako ne valja – recite nama”?

Kakva je naša budućnost ako se pitanje diplome najviših državnih zvaničnika proglašava državnom tajnom?

 

 

Kako je moguće da se spremno susretnemo s mnogostrukim izazovima ako različito mišljenje i kritiku nazivamo izdajom? Podržavate li, u tom smislu, javno crtanje mete na čelu političkih oponenata koje bjesomučno poduzimaju brigade suludih botova, spremnih na sve zbog očuvanja vlasti i privilegija? Slažete li se s izjavama najviših zvaničnika iz redova SDA, da su građani Bosne i Hercegovine razmaženi jer nisu zahvalni na onome što im država pruža?

 

Koga smatrate odgovornim za korupciju koja je jedan od najtežih tereta koji ovom društvu zatvara svaku perspektivu? Spada li pitanje korupcije u red onih značajnih za javni moral? Nastavak svrstavanja i direktna podrška jednoj političkoj stranci značit će i direktnu odgovornost za podjele među članstvom zajednice i džematima.

Poštovani reisu-l-ulema, poštujući Vaš autoritet vrhovnog poglavara Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, uvažavajući poziciju Islamske zajednice kao nadstranačke organizacije čija se misija sastoji u pozivanju na dobro i odvraćanju od zla, svjestan činjenice da se nalazimo u izazovnom vremenu koje traži hrabrost, kao i viziju i staloženost, molim da Vaš autoritet i autoritet Zajednice ne zalažete i ne stavljate u funkciju jedne stranke i jednog čovjeka, odnosno, jedne porodice!

 

Vaši istupi mogu doprinijeti bolje razumijevanju ne samo u državi nego i među našim prijateljima u Evropi i svijetu. Svako stavljanje Zajednice u službu jedne stranke dovodi do podjela među njenim pripadnicima koji joj vrijedno i nesebično doprinose svakodnevnim trudom i odricanjem.

Uvjeren u značaj i potencijal vjerskih zajednica u našem društvu, opredijeljen sam da poštujem i čuvam njihovu autonomiju, uvažavajući vjerske zajednice kao odgovorne sudionike javnog života, te se iskreno nadam Vašem doprinosu standardima svakog, pa i političkog pluralizma i razvijanju ukupne političke kulture.”

(SB)

Related Posts

TUŽNA PRIČA IZ ŽIVINICA: STARICA SVAKE GODINE MORA OTIĆI IZ SVOJE RODNE KUĆE KAKO SE NE BI SMRZLA

U planinskom selu Dunejvici u općini Živinice daleko od civilizacije u trošnjoj kući koja je neuslovna za život, živi Božica Erkić.   Svakog proljeća bi se vraćala…

DETALJI/ Fadil i Ajša Memišević su se borili za život sve do juče. Kada im je počinilac ušao u kuću počeo je sa nacionalnim provokacijama”

Prema riječima Bilala Memiševića, napad na Fadila i Ajšu Memišević, dvoje staraca u osmoj deceniji života, najnemiliji je događaj u ovom selu u posljednjih 22 godine. –…

Počela ekshumacija u Prijedoru: Pronađeni posmrtni ostaci

Istražitelji Instituta odmah su izašli na teren, te utvrdili da je riječ o posmrtnim ostacima ljudskog porijekla U naselju Čarakovo na području Prijedora počela je ekshumacija. Portparolka…

REFIK LENDO OSUDIO NAPAD NA POVRATNIKE: OVO JE POSLJEDICA DODIKOVE RETORIKE

Povodom brutalnog napada na na Fadila i Ajšu Memišević, povratnike u selo Omeragići kraj Višegrada, oglasio se i potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo. Poručio je kako osuđuje…

ZBOG NAPADA NA POVRATNIKE KOD VIŠEGRADA UHAPŠEN OSUMNJIČENI: 2008. UBIO KOMŠIJU, PRIJETIO I POLICAJCIMA

Policija iz Višegrada uhapsila je muškarca inicijala B.P. osumnjičenog za razbojništvo i napad na povratnike Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada.   Iz PU…

NERMIN NIKŠIĆ I DALJE TVRDI DA JE ČETIRI GODINE BIO U ARMIJI RBiH: “Zbog ovih lažova smo tražili objavu jedinstvenog registra

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, ponovio je da je četiri godine bio pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine. Jedinstveni registar boraca Federalnog ministarstva za boračka pitanja ipak govori…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)