POZNATO MJESTO RADNJE, A I PROBLEMI: “Dok se kriza polako razvija u Bosni i Hercegovini

Politička dešavanja u Bosni i Hercegovini nastavljaju puniti naslovnice svjetskih medija koji s pažnjom prate razvoj situacije u zemlji.

 

 

Respektabilni SkyNews u najnovijem tekstu o BiH upozorava kako je trideset godina nakon rata zemlja suočena sa nestabilnostima, etničkim podjelama, vjerskim rivalstvima, poricanjem genocida i bolnim sjećanjima, ali i utjecajem iz Moskve

 

 

Autor teksta smatra kako postoji strah mnogih u zapadnoj Europi da Rusija traži nove lokacije za poticanje nemira, kako bi odvratila pažnju od onoga što se događa u Ukrajini i proširila europsko jedinstvo, te da bi BiH, sa svojim podjelama i nestabilnošću, mogla izgledati kao savršen kandidat.

Europa posmatra kako se kriza polako razvija na Balkanu

 

 

 

Poznato mjesto radnje, poznati problemi, ali ovaj put s dodatnom opasnosti ruske intervencije, piše autor Adam Parsons, europski dopisnik.

U sažetku bh. ratne i post-ratne historije, autor ističe kako je ona i dalje “opipljiva” i da je brutalni rat, koji je rezultirao smrću oko 100,000 osoba, ostavio duboke ožiljke.

“Neki od tih ožiljaka su zapanjujuće očiti”, ističe Parsons i ilustruje to primjerom jedne stambene zgrade u Sarajevu, izgrađene uoči Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, koja je nijemi svjedok rata sa stotinama rupa napravljenih mecima, granatama, raketama….

Ovi ožiljci se mogu popraviti, nastavlja Parsons, ali najveći problem BiH su traume koje ostaju, te tenzije koje još uvijek dijele zemlju i prijete da bi ona mogla skrenuti na put katastrofalnog rata.

Autor teksta nakon Sarajeva posjećuje Srebrenicu, kako bi vjerodostojnije opisao dubinu podjela u zemlji.

Podsjeća na dešavanja iz jula 1995, kada su snake bh. Srba likvidirale preko osam hiljada muškaraca i dječaka nesrpske nacionalnosti pod komandom Ratka Mladića.

“Sada je tu ogromno groblje. Žarišna točka za pamćenje. Ono što pogađa je ogroman broj grobova – grupe članova porodica koji su pokopani zajedno – očevi i sinovi, svi ubijeni u isto vrijeme”, ističe.

U razgovoru sa mještankom Sehidom Abdurahmanović saznaje kako je u srebreničkom genocidu izgbila muža i brata, dok je 16-godišnji sin izbjegao tragediju odlaskom u inostranstvo. Posmrtni ostaci Sehidinog brata nikad nisu pronađeni.

Ipak, Ratko Mladić se ne smatra zločincem u drugim zajednicama.

“Ratko Mladić je sada u zatvoru, osuđen za genocid. Mogli biste pomisliti da bi njegovo ime bilo mrlja na ovoj zemlji, da će ga svi osuditi. Bili biste u krivu”, navodi Parsons, koji nakon Srebrenice posjećuje obližnji Bratunac i kapelicu u kojoj se nalaze stotine fotografija bh. Srba stradalih u ratu.

Političar Vojin Pavlović pojašnjava za Skynews kaže kako je jedan od stradalih njegov rođak Augustus, kojem je odsječena glava. Smatra da smrt hiljada muslimana u Srebrenici jeste zločin ali “ne tako strašan”, te da je čovjek koji je optužen za to “krivo shvaćen”.

“Smatram da je Ratko Mladić heroj i da nije kriv za ono za što je optužen i osuđen”, kaže Pavlović. “U Srebrenici nije bilo genocida”.

Požalio se i kako Bošnjaci, koji čine gotovo polovicu stanovništva u BiH, marginilaziraju Srbe, te da Republika Srpska želi sama voditi svoje poslove, pa čak i formirati vlastitu vojsku.

“Neće biti mira na ovom području sve dok međunarodna zajednica predstavlja i brani i štiti samo jednu stranu. Ta jedna strana je strana muslimana”, dodaje Pavlović u razgovoru za SkyNews.

Slično mišljenje dijeli i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić koji kaže kako BiH prijeti raspad ukoliko se ovakvo stanje nastavi.

“Bošnjaci uvijek pokušavaju imati centraliziranu državu. Hoće sve više i više. Ne može. Imali smo rat zbog toga”, kazao je za britanski medij, dodavši kako je sukob možda i moguć.

Autor ističe kako bi Republika Srpska, u slučaju traženja svoje neovisnosti, trebala moćne partnere, a već postoji osjećaj srodnosti sa Srbijom, i prijateljstva s Rusijom.

I Pavlović i Ćosić ne kriju afinitete ptema Rusiji, kao ni netrepeljivost prema zapadnim silama.

“Lično više volim Ruse nego Amerikance. Imamo vrlo, vrlo jak historijski odnos s Rusima i vjerujemo u Rusiju”, kaže Ljubiša Ćosić.

Pavlović ide korak dalje i NATO naziva “zločinačkom organizacijom” te poredi savez s Trećim Rajhom.

Autor zaključuje, kako postoji strah mnogih u zapadnoj Europi da Rusija traži nove lokacije za poticanje nemira kako bi odvratila pažnju od onoga što se događa u Ukrajini i proširila europsko jedinstvo, te da bi BiH, sa svojim podjelama i nestabilnošću, mogla izgledati kao savršen kandidat.

 

 

(SB)

Related Posts

SLOBODAN VASKOVIĆ NAJAVIO HAPŠENJA “JAČIH IGRAČA”: “Pa, nije moguće da Osmica ne zna šta rade Šaja, Šmrk i Diana Kajmaković

  Novinar Slobodan Vasković sinoć je gostovao na Face Televiziji “Znam dosta toga što se dešava u Skyju. Tužiteljica Vedrana Mijović je doslovno otela Sky aplikaciju svojom…

Delegati SDA, DF-a i SBiH-a mogu blokirati svako loše rješenje Dodika, Čovića i trojke u vezi izmjena Izbornog zakona i Ustava Bosne i Hercegovine

SDA, DF i Stranka za BiH mogu blokirati izmjene Ustava BiH Izbornog zakona BiH kojim bi se uvela asimetrična rješenja prilikom izbora članova Predsjedništva BiH iz FBiH…

KOME SMETA ISTINA DUGA 1.425 DANA: Ploča zločincu Mladiću se ekspresno obnavlja, a tabla o opsadi Sarajeva stoji prefarbana

Taj natpis dio je projekta Fonda Memorijala KS koji je realizovan prošle godine, povodom 30 godina od opsade Sarajeva.   Skoro da ne postoji medij u BIH…

Denis Bećirović: Sankcije EU prema Dodiku trebaju biti pooštrene

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s članovima Radne grupe za regiju zapadnog Balkana (COWEB) koje je pozvao da, po uzoru na Sjedinjene Američke…

Zukan Helez: Volio bih da Bakir Izetbegović pobijedi na izborima u SDA, jer bi onda….

Kod prelijetanja američkih aviona ispoštovana je sva procedura, tvrdi Helez O radu Vijeća ministara BiH i Ministarstva odbrane BiH, opremljenosti bh. vojske, putu ka NATO-u, državnoj imovini…

DIJELE SE FOTELJE, A MI NI PORTIRA NISMO DOBILI”: Fuad Kasumović napušta Trojku plus?

Oni su zdravo za gotovo uzeli učešče BHI u koaliciji. Ništa im ne znači da su dva poslanika te stranke jezičak na vagi   Nakon što je…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)