REAGIRAO I ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ: “Fašističke politike kakve zagovaraju Dodik i Čović uvijek će imati podršku Izraela”

Država Izrael podržava Ustav Bosne i Hercegovine, punu ravnopravnost njenih građana i svaku inicijativu koja promovira tu ravnopravnost.

 

 

Država Izrael podržava Ustav Bosne i Hercegovine, punu ravnopravnost njenih građana i svaku inicijativu koja promovira tu ravnopravnost.

Po tom pitanju, treba ukazati da država Izrael čvrsto vjeruje da su Opći okvirni mirovni sporazum u Bosni i Hercegovini i njegov aneks IV – Ustav Bosne i Hercegovine, uspostavili održiv sistem diobe vlasti između konstitutivnih naroda i njihovih političkih predstavnika.

– Država Izrael čvrsto vjeruje da se to mora poštovati i uzeti u obzir kada se razmatraju rješenja za izborni zakon, koji mora simultano osigurati dva ključna principa – ravnopravnost i nediskriminaciju – navodi se u memorandumu Izraelske ambasade za BiH sa sjedištem u Tirani.

Jedan od načina da se održe ti ključni principi, naglašava se u memorandumu, je kroz legitimno predstavljanje, koje je potvrdio Ustavni sud BiH, i bez koga sistem konsocijacijske demokratije ne bi bio ni provodiv ni održiv.

– Po tom pitanju, slučaj Sejdić-Finci, kao i ostale presude Evropskog suda za ljudska prava tek trebaju biti provedene. Nedovoljna provedba ostaje teret za BiH. U tom smislu, spremnost i prijedlozi hrvatske strane o promjenama u izbornom zakonu su dobrodošli, saopćeno je u memorandumu Izraelske ambasade.

 

 

 

Državni zastupnik Šemsudin Mehmedović smatra da je uloga Izraela u Bosni i Hercegovini u funkciji zvanične politike te države u smislu stvaranja islamofobije.

– Da budem precizniji, ne radi to Izrael zbog Milorada Dodika i Dragana Čovića ni zbog Izbornog zakona, ni zbog Hrvatske i Srbije, već zbog interesa Izraela u satanizaciji islama i muslimana. Dodik i Čović na jednak način koriste i Orbana i i takve izraelske stavove. Međutim, vidjeli smo na slučaju Gideona Greifa kako to obično završi. Vlada RS-a je finansirala novcem poreskih obveznika iz BiH lažni falsificirani izvještaj koji je trebao reći da u Srebrenici nije bio genocod. Za taj izvještaj je trebao dobiti nagradu predsjednika Njemačke, što je na kraju dovelo umalo do ogromnog skandala. Lično sam pisao ambasadoru Izraela u slučaju nedavne posjete Dragana Čovića Izraelu, nakon čega se desio napad na Partizanski spomenik u Mostaru. Odgovorio mi je da se moraju promijeniti i nazivi škola u Sarajevu – kaže Mehmedović za Faktor.

Naglašava da je to politika Izraela, a nikako Jevreja koji su preživjeli genocid.

– I to trebamo razlikovati. Za Izrael je jedan gram i jedna tona isto. Mi moramo prepoznati da će fašističke politike kakve zagovaraju Dodik i Čović uvijek imati podršku Izraela, jer Izrael u Dodiku i Čoviću vide priliku da se sataniziraju muslimani. Na čast je Izraela da u Mostaru i BiH podržava Čovića kroz interese u Aluminijskom kombinatu – u toj je funkciji uloga Čovića da predloži na izraelski nagovor donošenje definicije antisemitizma. A na čast je Izraela da čovjek koji skakuće po Blajburgu i poklanja se ratnim zločincima preko donošenja definicije antisemitizma i posjeta Aušvicu gradi islamofobiju kroz njegovanje ratnih zločina nad Bošnjacima. Zato mi moramo više razgovarati sa ljudima iz Svjetskog jevrejskog kongresa i tražiti od njih da razotkriju stvari i nazovu ih pravim imenom.

Zato ovdje želim akcentirati važnost govora koji je predstavnik Svjetskog jevrejskog kongresa Menachem Rosensaft održao nedavno u Srebrenici. Veza Dodika i Izraela je jasna – Dodik negira genocid u Srebrenici, a Izraelu odgovora da muslimaani nisu žrtve genocida – zaključuje Šemsudin Mehmedović.

 

 

Izrael je u petak pokrenuo vojnu ofanzivu na Pojas Gaze navodeći kao razlog “neposrednu prijetnju od napada” grupe Islamski džihad.

Ministarstvo zdravlja Palestine saopćilo je da su u izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijena najmanje 43 Palestinca, uključujući 15 djece i četiri žene. Ranjeno je 311 osoba.

Turska je danas osudila izraelske napada na Gazu, koji su uzrokovali smrt mnogih civila, uključujući i djecu.

(SB)

Related Posts

ŽELJKO KOMŠIĆ IMA PORUKU ZA DODIKA: “Da sam na Dodikovom mjestu ne bih se igrao”

Naime, Dodik je, nakon što je jednoglasno reizabran za predsjednika SNSD-a na sedmom Saboru stranke u Doboju, poručio ‘da će SNSD kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

Jasna poruka Bećirovića: ‘Dodik i njegovi saradnici što prije da odustanu od destruktivne politike

BiH se suočava sa najtežom krizom od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas. Već treći mjesec traje brutalni napad na ustavni poredak države BiH i na temeljne…

Trojka i politika kompromisa: Ipak je sve u rukama Čovića i Dodika

Sudbina Bosne i Hercegovine, tačnije njenog puta u Evropsku uniju u rukama je Milorada Dodika, ali i Dragana Čovića. Trojka i njena politika kompromisa nisu urdoili plodom….

Emrić nakon Dodikovih tvrdnji da je s ‘trojkom’ dogovorio izbacivanje stranih sudija: Ne igrajte se sa državom

Državni zastupnik NES-a Jasmin Emrić u reakciji na tvrdnje Milorada Dodika da je ranije s Trojkom dogovorio izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine  pita…

Vučević i Dačić na Dodikovom Saboru: Neke id tema su bile Dejton, Kosovo i velika Srbija

Lider SNS-a, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević obratio se danas na Saboru SNSD-a u Doboju. Sedmi Sabor SNSD se dešava u složenim okolnostima u RS, Bosni i…

Stevandić stao u odbranu Radoičića: Suprostavio se teroru nad Srbima rizikujući svoju glavu

Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić istakao je da se Milan Radoičić “suprotstavio teroru nad Srbima u svojoj zemlji i preuzeo odgovornost za to, te ocijenio da nije dobro osuđivati…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)