KAD BLOKADE POSTANU LEGITIMNE: “Čavarin nastup plastičan primjer HDZ-ove politike

Da je Čavara radio po Ustavu FBiH, jer se danas žalio na labilnu parlamentarnu većinu, mogao je u skladu sa Članom 16 raspustiti Parlament

 

 

 

Blokada formiranja vlasti u FBiH četiri godine, blokiranje imenovanja sudaca Ustavnog suda FBiH, prijetnja blokadom održavanja Općih izbora, prijetnja novom blokadom u formiranju vlasti i nakon oktobra 2022. godine, ‘zatezanje’ s usvajanjem Budžeta BiH, prijetnja novom teritorijalnog reorganizacijom BiH, sve ovo je politika HDZ-a BiH koja ima samo jedan cilj u Ustav umetnuti kako zna i može garancije da će biti u vlasti dok postoje!

Zato današnja izjava predsjednika Federacije Marinka Čavare (HDZ) da nema sudija dok se ne postigne politički dogovor o drugom pitanju, a svi znamo kojem, a to je Izborni zakon BiH nije ništa drugo nego plastični prikaz politike HDZ-a. Njemu je stranka, po vlastitom priznanju, očito iznad dužnosti, Ustava, zakona, a što je najvažnije i nezavizne sudske vlasti.

Od predviđenih devet, u Ustavnom sudu Federacije radi pet sudija, a sedam je neophodno da bi Vijeće za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa odlučivalo. VSTV je još 2019. provelo konkurs i proslijedilo listu kandidata. Predsjednik Federacije je uz saglasnost potpredsjednika trebao odabrati četiri, potpisati, proslijediti Parlamentu Federacije, no to se nije dogodilo.

On je u međuvremenu završio na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država, ali to suštinski nije promijenilo činjenično stanje.

 

 

To što su izabrani dužnosnici amnestirani bilo kakve odgovornosti dokaz je lošeg sistema, a Čavarin pristup i današnji nastup predsjednika Federacije dokaz bahaćenja zbog čega se probudio inat kod probosanskih snaga, koje više mirno ne mogu posmatrati bahaćenje HDZ-a.

Zamislimo da se ovako nešto dešava u nekim drugim uređenim zemljama svijeta. Koliko bi Čavara još mogao biti predsjednik Federacije i gdje bi to mogao javno govoriti ‘da nije do njega, već do političkih odnosa’? Pri tome dijeli i lekcije novinarima, te ih upozorava da ne konstatuju u pitanju, nego da pitaju!?

Zato potpis Čavare na imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH Schmidtu nikako ne smije poslužiti kao izgovor za nametanje Izbornog zakona BiH.

Tada bi se pokazalo da su blokade, a koje HDZ vrši godinama, legitimno sredstvo u ostvarivanju političkih ciljeva, pa čak i onih koji dovode do trajne etničke podjele Bosne i Hercegovine i uvođenja diskriminacije.

To bi onda mogao postati model ponašanja političara, jer bi imali potrebu da blokiraju državu sve dok se njihovi sitni stranački interesi ne ispune, i gdje bi nas to odvelo!?

 

 

 

Da je Čavara radio po Ustavu FBiH, jer se danas žalio na labilnu parlamentarnu većinu, mogao je u skladu sa Članom 16 raspustiti Parlament.

„Kada Predsjednik Federacije utvrdi da domovi nisu u mogućnosti donijeti potrebne zakone, on može, uz suglasnost sa potpredsjednikom Federacije, raspustiti jedan ili oba doma, s tim da nijedan dom ne može biti raspušten u periodu od godinu dana od njegovog prvog sazivanja“, stoji u Ustavu FBiH.

Dakle, svako opravdanje Čavare ne stoji, jer svoju dužnost nije obavljao savjesno i za interese građana Federacije, već isključivo stranačke!

Schmidtu će pisati sutra, ali imenovanje sudaca jeste njegova volja, koliko god on tvrdio da je to stvar političkih odnosa.

Jer, dužnost svih je prije svega, brinuti o građanima!

(NAP)

Related Posts

NERMIN NIKŠIĆ I DALJE TVRDI DA JE ČETIRI GODINE BIO U ARMIJI RBiH: “Zbog ovih lažova smo tražili objavu jedinstvenog registra

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, ponovio je da je četiri godine bio pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine. Jedinstveni registar boraca Federalnog ministarstva za boračka pitanja ipak govori…

IGK: Napad na Memiševiće rezultat antibošnjačke politike, moraju svi stati da zaštite povratnike

Nakon stravičnog napada na povratnike Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada, reagovao je Institut za istraživanje genocida Kanada. Navode da smo svjedoci kontinuiranog ugrožavanja…

Nana Fata Orlović: Zapostila iako su joj ljekari strogo zabranili

  Nanu Fatu Orlović posjetili smo jučer u njenoj kući u Konjević-Polju, gdje nam je rekla da je zapostila iako su joj ljekari to zabranili. Kazuje da…

ĆAMIL DURAKOVIĆ NAKON MUČKOG NAPADA NA POVRATNIKE U VIŠEGRADU: “Želim da vjerujem da će policija RS-a odmah reagovati

Potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković najstrožije je osudio napad na dvoje povratnika, starijih ljudi iz Višegrada, Fadila i Ajšu Memišević, koji su preksinoć u povratničkom selu Omeragići kod…

DJETINJSTVO EFENDIJE IZETA ČAMDŽIĆA NOSI ZVUK VEKERICE: RAMAZAN JE HRANJENJE DUŠE I PRAVLJENJE RAVNOTEŽE

Ramazan uspostavlja ravnotežu između tijela i duše, između ahireta i dunjaluka te nas podsjeća da uskraćivanje našem tijelu, nije kažnjavanje već pravljenje ravnoteže, hranjenje duše i to…

STRAVA ZA RAMAZAN U VIŠEGRADU: Starce Fadila i Aišu pronašli vezane i teško pretučene u porodičnoj kući

Starci su se oko 23.30 sati uspjeli odvezati i potom su krenuli prema komšijama da bi potražili pomoć. Aiša se prva odvezala, a potom je oslobodila i…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)