BAKIR IZETBEGOVIĆ SA VELIKOKLADUŠKE TVRĐAVE: “Moramo napraviti front koji će privući i Srbe i Hrvate, nema ove zemlje bez njih!”

U Starom Gradu u Velikoj Kladuši održana je tribina Stranke demokratske akcije, na kojoj se prisutnima obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

 

 

Izetbegović je u uvodu obraćanja istaknuo zadovoljstvo zbog boravka u Velikoj Kladuši i Krajini, za koju je rekao da je krasi hrabrost njenih ljudi.

“Ovaj rat su izdržali jer su se svojim tijelima oduprijeli agresorima. Večeras ćemo se sjećati naših heroja, 505. bužimske brigade, Izeta Nanića i njegovih boraca. Upamtila je Krajine te hrabre ljude”, kazao je Izetbegović.

Govoreći o podršci Velikoj Kladuši, Izetbegović je ukazao na opstrukcije aktuelnog načelnika Općine Velika Kladuša i Vlade Unsko-sanskog kantona, uprkos potpori Vlade FBiH.

“Naš veliki problem je odlazak mladih ljudi. Odlaze čitave porodice. Teško je da mi možemo konkurisati onome što jedna Njemačka nudi, ali možemo smanjiti odliv ljudi, pružuti nešto više, prije svega solidne plaće i prestanak tenzija. Taj veliki problem je sukus svih problema u BiH, a prije svega političke nestabilnosti”, izjavio je Izetbegović.

Od susjednih država se, dodao je, očekuje da poštuju međunarodne ugovore i da poštuju BiH onako kako BiH poštuje njih. Ista očekivanja, kazao je Izetbegović, se odnose i na domaće političke snage koje su odgovorne za blokade i opstrukcije.

 

“Mi smo u BiH, bez obzira šta se dešavalo, svi bili jedan narod prije 500 godina. Dajte da uradimo nešto što će pružiti perspektivu našoj djeci. SDA mora ostati najjača da bi sa ovakvim pristupom ostale urazumila”, poručio je Izetbegović.

Istaknuo je Izetbegović važnost stvaranja zajedničke liste probosanskohercegovačkih stranaka u entitetu RS, što je, smatra on, ono što narod očekuje.

“Moramo napraviti front koji će privući i Srbe i Hrvate. Nema ove zemlje bez njih. Ogromna je masa ljudi koji žele mir. To će biti naša politika. Da bi dotle došli, mi moramo zaustaviti destruktivne politike”, izjavio je Izetbegović.

Kada je u pitanju pravosuđe, Izetbegović je podsjetio na protivustavni referendum u entitetu RS i izostanak reakcije Tužilaštva BiH.

“Pravosuđe se bavi politikom, pravi neke balanse pa su krenuli na naše generale. Žele predstaviti da su svi isti. To ne smijemo dozvoliti. Moramo braniti istinu o našoj borbi, moramo braniti ono što je pravda”, kazao je Izetbegović.

SDA, dodao je, nije savršena, ali je jedan monolit koji ima reference, stručne i iskusne kadrove.

“SDA je stranka koja uvijek pronađe rješenje za sve probleme. Pronašli smo rješenje i za napade na ustavnopravni poredak BiH iz entiteta RS. Svaki put je SDA to uradila, niko drugi. SDA je daleko najveća stranka, ali nju treba ojačati jer ona će razumnim politikama na kraju krajeva da nadvlada ove destruktivne politike”, poručio je Izetbegović.

 

 

 

 

Izetbegović je istaknuo da su isključivo kadrovi SDA izdvajali sredstva iz plaća u institucijama vlasti, za razliku od predstavnika oponentskih stranaka koje javno govore o potrebi umanjivanja primanja, ali u praksi ne rade ništa po tom pitanju i zadržavaju previsoke plaće.

“Naš odgovor je snaga, snažna država, snažna ekonomija, snažne asocijacije, NATO i EU, sloga. Ove nesložne ćemo nagovoriti, a ako treba i prisiliti da zajedno branimo državu. Naš odgovor su pravda i istina. Branit ćemo naše branioce onako kako su oni branili BiH. Vi razgovarate sa tim ljudima. Pitajte ih, je li im iko išta ponudio ili pomogao osim nas”, izjavio je Bakir Izetbegović.

 

 

 

(SB)

Related Posts

ZUKAN HELEZ PROZIVA: “Najpoznatije ličnosti ispod šatora su buzdovan Dodik i Zmaj od Šipova”

Zukan Helez, ministar odbrane BiH gostovao je večeras na Face TV te ponovio tvrdnju da je predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik planirao bijeg. Komentirao je i…

ZUKAN HELEZ OSUO PO KOLEGAMA: Nešiću zavisi koliko potegne ‘bijelog’, tako reaguje. Košarac? Pa Srbi su ga tjerali iz kancelarija

Volio bih da je reis stao iza onih što su drva ‘ukrali’, iza onih koji su branili ovu državu. Nije progovorio za njih nego za Fadila Novalića”,…

MILANOVIĆ ODGOVORIO KOMŠIĆU: Ustav Bosne i Hercegovine se neće mijenjati dok sam ja politički živ

Govoreći o ranijim presudama tog suda, Milanović je upozorio kako se novom presudom sada kompromitiraju prava triju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini   Predsjednik Republike Hrvatske…

OŠTRA PORUKA ZA SCHMIDTA: PIC stao u odbranu Schmidta…

Svaki pokušaj ograničavanja mogućnosti visokog predstavnika da izvršava svoj mandat prema Aneksu 10 GFAP-a na cijeloj teritoriji države predstavlja akt nepoštivanja GFAP-a. Visoki predstavnik nastavlja vršiti svoj…

ŠTA KAŽU STRANI KOMENTATORI: “Željko Komšić održao oštar, ali neophodan i otrježnjujući govor”

Naša dva susjeda, kroz etničke zajednice u Bosni i Hercegovini, na koje nastoje polagati svako pravo, i dvadeset sedam godina nakon agresije koju su nad Bosnom i…

OGLASIO SE I RUSMIR ISAK: Moj otac nije glasao za mene, nije bitno ko je čiji sin

Od sredine maja do sada broj smijenjenih direktora može se prebrojati na prste, a broj imenovanih na mandat ne mora se ni brojati, jer je samo direktor…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)