RAMIĆ SA MIJATOVIĆEM PIŠE NOVU ISTORIJU: Pokret za državu neće zaustaviti izdajnici koji prodaju biračke odbore u Republici Srpskoj.

Federalni ministar za izbjegla i raseljena lica i potpredsjednik SDA Edin Ramić jedan je od nosilaca Pokreta za državu u RS -u. Zajedno s potpredsjednikom SDP -a Vojinom Mijatovićem uspjeli su po prvi put objediniti dvije suprostavljene partije i oformiti široki probosanski blok u ovom entitetu kojem je cilj vratiti moć političkog predstavljanja povratnika u NSRS. Za Ljudski.ba govori o onome što je svemu prethodilo kao i očekivanjima od rada koji je uključio i animiranje dijaspore da glasa.

Gospodine Ramiću iza Pokreta za državu je mukotrpan rad na animiraju dijaspore za glasanje u RS, jeste li zadovoljni odzivom?

Ramić: Kako ste već rekli, mukotrpan rad je iza nas kad govorimo o posjeti dijaspori. Nastojali smo da dođemo do svakog našeg čovjeka, da li fizički ili putem sredstava inforimasanja i društvenih mreža. Skoro cijelu Europu smo posjetili gdje je koncentracija naših ljudi. Petnaest dana u Americi itd. Rezultat je u konačnici dobar. Svakako da smo priželjkivali i bolji, ali smo zadovoljni da je bh. dijaspora prepoznala važnost registracije i u prilog svemu ide broj registriranih koji uopće nije zanemariv.

 

 

 

U javnost je izašlo nekoliko istraživanja po kojima je Pokret za državu na oko 10 posto, koliko je to realno i šta znači u praksi?

Ramić: Ono što je već vidljivo da će Pokret za državu biti faktor u budućim političkim odnosima, posebno u Narodnoj skupštini RS. Nezahvalno je uopće licitirati sa bilo kakvim postocima, naša obaveza je da nastavimo zajedničkim snagama i da započeti projakat izvedemo do kraja. To podrazumijeva angažman svih političkih partija u Pokretu, ostavljajući po strani sve naše razlike, a pogotovo politički rivalitet koji postoji u nekim drugim centrima. U entitetu RS ne smijemo praviti političku arenu gdje će drugi navijati i stvarati sebi publiku. Zasad u tome uspijevamo.

 SDA i SDP prvi put su u RS napravili zajedničku državotvornu priču da li je pretenciozno to nazvati historijskim iskorakom ne samo za RS već i cijelu Bosnu i Hercegovinu?

 

 

 

Ramić: Ispostavilo se, kada državu stavite ispred svih vaših ciljeva, da je moguće. Gdje god se može postići sličan dogovor i napraviti sličan projekat to treba učiniti. Nebitno je ko čini taj pokret ili skup političkih partija. Puna je Bosna ljudi koji žele jedinstvo i to se vrlo lahko prepozna, ali zajednički cilj mora da postoji.

 Nije bilo lako okupiti sve stranke koje sebe nazivaju probosanskim, na kraju se ipak svi nisu našli u ovoj priči, je li bilo još prostora za kompromis?

Ramić: Kompromis je nagodba. Mi nismo imali šta dijeliti da bi došli lakše do kompromisa, stoga su naši pregovori bili isključivo oslonjeni na bosanskohercegovačku patriotsku priču i korektan unutarstranački odnos. U pregovorima smo bili otvoreni za svaku političku partiju i pojedinca. Oni koji su htjeli zajedno i potpisali su sporazum, a oni koji ipak nisu, mislim da su prevladali interesi pojedinaca, a to će se ispostaviti kasnije tačnim u njihovim pregovorima i dogovorima u predaji određenih biračkih mjesta. Pratićemo njihov odnos do kraja.

Pojavila se informacija da neki koji zvanično podržavaju Pokret za državu trguju sa biračkim odborima, da budemo precizni prodaju ih srpskim partijama, Može li to ugroziti urađeno?

Ramić: Postoje indicije na te okolnosti, preuranjeno je govoriti sa sigurnošću, ali ukoliko se ispostavi tačnim, blagovremeno ćemo upoznati javnost o tome. Previše smo uložili vremena i truda da bismo dovodili u pitanje bilo kojeg člana Pokreta. Naravno, ostavljamo mogućnost postojanja sujeta političkih partija koje nisu u Pokretu ili političkih partija iz entiteta RS kojima ne odgovara jedinstvo kakvo smo postigli za kratko vrijeme.

 

 

(ljudski.ba)

Related Posts

Milorad Dodik, borac za suverenu Bosnu i Hercegovinu?

Lider SNSD-a Milorad Dodik predlaže deklaraciju o suverenosti Bosne i Hercegovine, ali to uslovljava „odlaskom stranaca“. Analize pokazuju da se iza te inicijative krije pokušaj disolucije BiH….

ZNAČAJ DRŽAVNE IMOVINE: GARANCIJA OPSTOJNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Osim nekoliko odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Zakona o zabrani raspolaganja državnom imovinom nemamo niti jedan propis koji definiše ili štiti državnu imovinu. Više nego…

Milorad Dodik želi mirni razlaz, ali realniji su zatvor ili Rusija

Brojna su sebi poniženja dopustili trojkaši kako bi zadržali fotelje u državnim jaslama stečene zahvaljujući koaliciji s državnim neprijateljem broj 1.   Brojna su sebi poniženja dopustili…

NIŠTA OD MIRNOG RAZLAZA: Ramo Isak već vidi Milorada Dodika u zatvoru

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak reagovao je na izjavu predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o tome da će SNSD “kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

ŽELJKO KOMŠIĆ IMA PORUKU ZA DODIKA: “Da sam na Dodikovom mjestu ne bih se igrao”

Naime, Dodik je, nakon što je jednoglasno reizabran za predsjednika SNSD-a na sedmom Saboru stranke u Doboju, poručio ‘da će SNSD kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

Jasna poruka Bećirovića: ‘Dodik i njegovi saradnici što prije da odustanu od destruktivne politike

BiH se suočava sa najtežom krizom od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas. Već treći mjesec traje brutalni napad na ustavni poredak države BiH i na temeljne…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)