BOŠNJACI PROTIV ZAPADA ILI ZAPAD PROTIV BOŠNJAKA: Dobija li Sarajevo “alijansu za nove promjene

S obzirom na sva dešavanja i situaciju u kojoj se BiH nalazi, i to ne svojom krivicom nego zbog politika Zagreba i Beograda a s kojima zapad ne želi da se zamjera, neće teme o kriminalu i korupciji odlučivati izbore, nego upravo promjene Izbornog zakona i odluke koje se tiču državnosti BiH.

 

 

 

 

 

 

 

 

Predstavnici međunarodne zajednice u BiH, predvođeni Američkom ambasadom u Sarajevu, pomogli su da na izborima 2000. godine na vlast dođe tzv. Demokratska alijansa za promjene u kojoj je bilo 11 stranaka predvođenih SDP-om na čijem čelu je tada bio Zlatko Lagumdžija. U Alijansi je bila i Stranka za BiH te devet manjih političkih partija koje su iz vlasti izbacile SDA i HDZ stranke.

 

 

 

 

 

Izbornoj kampanji 2000, uz podršku zapadnih političara, uveliko su pomogli tadašnji nezavisni mediji u Sarajevu vjerujući u obećanja o reformama, borbi protiv korupcije, 30.000 novih radnih mjesta, jačanju državnih institucija, povećavanju stranih investicija, implementiranju aneksa 7 Dejtonskog sporazuma (povratak izbjeglica i raseljenih)…, obećanja o socijalnoj državi i socijalnoj pravdi. Nije na odmet spomenuti da je to vrijeme kada je ideja socijaldemokratije još uvijek bila jaka, ne samo u BiH nego i u Hrvatskoj, ali i Evropi.

Neispunjena obećanja

No, neposredno nakon preuzimanja vlasti u Alijansi su počeli unutrašnji sukobi, naravno oko podjela pozicija, federalni ministar finansija je povezivan s kriminalnom aferom (u koju su bili uključeni visokopozicionirani pojedinci SDP-a), uslijedile su energetske afere, izručivanje Alžirske grupe, sukobi između dvije najveće stranke Alijanse SDP-a i SBiH… Malo je toga što je obećavala Alijansa uspjela i ispuniti. Uz sve to, kao odgovor na izbacivanje iz vlasti HDZ je proglasio tzv. hrvatsku samoupravu, a uslijedila je i afera oko Hercegovačke banke, kojom se godinama kasnije bavio i sadašnji američki ambasador Michael J. Murphy, kao šef Političkog odjela Američke ambasade u Sarajevu (2006-2009) vodeći oštre sukobe s HDZ-om.

Građani od Alijanse nisu dobili promjene, a razočarani su i obećanjima o socijalnoj državi i socijalnoj pravdi. Alijansa je neslavno propala, pokazujući slabosti koje je imala i vlast nacionalnih stranaka koje su tada smatrane najvećim problemom u BiH. Kažnjeni su na prvim sljedećim izborima.

Bio je to početak kraja SDP-a koji će još nekoliko puta pokušati preuzeti vlast uz sve moguće i nemoguće koalicije – od SDA, preko SBB-a do današnje s NiP-om – dok je ideja socijaldemokratije postajala sve manje prepoznatljiva u onome što je SDP radio. Doduše, ne treba zaboraviti da je ideja socijaldemokratije i na zapadu gubila bitke s neoliberalnim kapitalizmom, a da je socijalna država poražena od kapitala nametnutog kao najveća vrijednost koji potiskuje i demokraciju i vladavinu prava i ljudska prava, bez obzira koliko ih, bar povremeno, isticali su zapadni diplomati.

 

 

 

Udružena opozicija u Sarajevu, koja po strukturi i unutrašnjim različitostima podsjeća na nekadašnju Alijansu, predstavila je svog kandidata za Predsjedništvo BiH, a zajedničko u istupima njenih članica je kritikovanje SDA i Bakira Izetbegovića. Razlika između nekadašnje Alijanse i udružene opozicije je i jasan program i reforme s kojima je Alijansa išla na izbore, dok se djelovanje udružene opozicije uglavnom svodi na kritiku vlasti, pri tome “zaboravljajući“ da su i sami, na različitim nivoima u vlasti. Možda je i najveća razlika to što je Alijansa bio širi projekat koji je podrazumijevao promjene i u hrvatskom i u srpskom korpusu, sklanjanjem SDS-a i HDZ-a s vlasti uz SDA, dok udružena opozicija niti ima snage a niti ambicija za tako nešto.

Zajedničko za Alijansu i udruženu opoziciju je i to što imaju podršku zapadnih ambasada, predvođenih Američkom, kao i podršku velikog broja sarajevskih medija koji građanima (opet) govore o promjenama i reformama i boljoj budućnosti. Bez SDA, ali sa Dodikom i Čovićem. I to je najveća greška i međunarodne zajednice i “udružene opozicije“ koju prave podcjenjujući glasače.

Loše procjene posebno se pokazuju kroz insistiranje na promjenama Izbornog zakona na kojima insistira HDZ koji uz žestoku podršku Hrvatske time ucjenjuje i zapadne diplomate i “političko Sarajevo“, koje udružena opozicija nema odgovor. Ali, zato pojedinci iz opozicije (Konaković i Radončić) podržavaju Hrvate u njihovim zahtjevima zbog čega je nakon pregovora u Neumu oštro reagirao Željko Komšić.

Ustupci Zagrebu i Beogradu

Priče o tome kako se političari trebaju dogovoriti – ignorirajući postupke Milorada Dodika, salve uvreda koje iznosi na račun zapadnih diplomata, poteze kojima ruši državu, ponižava Bošnjake na sve načine, a koji u tome ima podršku Srbije i Rusije, uz Dragana Čovića koji je sa njim u koaliciji a koji osim podrške Rusije za izborne reforme, uz agresivno lobiranje Hrvatske sad ima i podršku Velike Britanije i SAD-a, dok za njega lobira Plenković a Milanović vrijeđa i ponižava Sarajevo – postaju sve neuvjerljivije. Pogotovo uz činjenicu da zapadne diplomate, kao ni visoki predstavnik ne žele da imenuju krivce za probleme u BiH i riješe uzroke a ne posljedice problema s političarima s kojima ni oni ne mogu razgovarati i postići bilo kakav dogovor, a ne “političko Sarajevo“.

Godinama građani posmatraju šta radi Dodik, uz otvorenu (finansijsku, političku, vjersku, akademsku i svaku drugu) podršku Beograda i Moskve, a odnedavno i Zagreba, kao što gledaju šta radi Dragan Čović, koji je miljenik i Kremlja i Bruxellesa. Kako Dodik i Čović bez ikakvih posljedica negiraju međunarodne presude (dva suda UN-a – MKSJ i MSP-a, i Evropskog suda za ljudska prava), kako i UN i Bruxelles odstupaju od svojih vrijednosti i međunarodnih presuda kad je u pitanju Bosna i Hercegovina, kako se prave ustupci Beogradu i Zagrebu glavnim krivcima za krvavi rat i brojne žrtve u BiH, i glavne. Krivce i za današnje probleme u Bosni i Hercegovini.

 

 

Neće visoki predstavnik vikom i galamom nikoga zaplašiti u BiH, osim što takvim ponašanjem u BiH ponižava BiH. Nažalost, time je samo pokazao da, uz veliko neznanje s kojim je došao u BiH, njegovo ponašanje nije ništa drugačije od balkanskih političara i da nema ni dovoljno diplomatskog iskustva.

Iako visoki predstavnik ima velike ovlasti, BiH nije kolonija ni Velike Britanije, koja najavljuje ustavne reforme u BiH kojima se protivi veliki broj građana jer su protiv evropskih standarda. Medvjeđu uslugu “udruženoj opoziciji“ pravi i američki ambasador istupima koji vode ka radikalizaciji i zbijanju bošnjačkog korpusa, a o čemu svjedoče brojne izjave i reakcije na socijalnim mrežama. Jer, sve postaje očitije da problem u BiH nisu ni Čović ni Dodik, nego Izetbegović.

Ne okreće niko u Sarajevu Bošnjake protiv zapada, mada to čak i pojedinci i određeni mediji u Sarajevu pokušavaju tako predstaviti, nego Zapad okreće Bošnjake protiv sebe, jer još uvijek dobro pamte rat i sve nepravde kojima su bili i još uvijek jesu izloženi, a u napadima na Izetbegovića i Komšića zaboravlja se da iza njih stoji oko 500.000 glasova, dakle građana BiH koji su im dali povjerenje na prošlim izborima.

S obzirom na sva dešavanja i situaciju u kojoj se BiH nalazi, i to ne svojom krivicom nego zbog politika Zagreba i Beograda a s kojima zapad ne želi da se zamjera, neće teme o kriminalu i korupciji odlučivati izbore, nego upravo promjene Izbornog zakona i odluke koje se tiču državnosti Bosne i Hercegovine. I građani dobro znaju da se te odluke ne donose u Vladi Federacije, no udružena opozicija i ne krije da je to njihov cilj.

Iako imaju zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva (koji je u kampanji, čini se, prepušten sam sebi) čak i Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, izjavljuje da treba računati s tim da postoji velika mogućnost da će u Predsjedništvo ući Izetbegović a da se opozicija treba baviti konkretnim stvarima,naravno, u Vladi Federacije čije je preuzimanje nakon oktobra najavio i Konaković. A šta sa Vijećem ministara i državnim parlamentom? Odgovor na to daju kompenzacijske liste za državni parlament, dovoljno je samo pogledati koga su SDP, Naša stranka i drugi stavili za nosioce očito u startu procjenjujući kakve su im šanse i koliku podršku građana mogu očekivati. Upravo kompenzacijskim listama sami su demantirali sve ono što okolo pričaju o svojim uspjesima.

Zbog svega što se dešava, izbore u oktobru odlučit će borba za državu, odnosno stranke koje pokažu najveću državotvornost. SDA i DF, uz sve kritike koje se mogu izreći na njihov račun i dalje su najveće barijere za Dodikove i Čovićeve planove uz svu podršku koju imaju iz Rusije, Srbije i Hrvatske, a nažalost i nekih zapadnih zemalja. Ukoliko to misli mjenjati opozicija pod hitno mora nešto poduzeti, a za početak se puno ozbiljnije posvetiti državi a ne Federaciji i kantonima.

 

(SB)

 

Related Posts

ŽELJKO KOMŠIĆ IMA PORUKU ZA DODIKA: “Da sam na Dodikovom mjestu ne bih se igrao”

Naime, Dodik je, nakon što je jednoglasno reizabran za predsjednika SNSD-a na sedmom Saboru stranke u Doboju, poručio ‘da će SNSD kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

Jasna poruka Bećirovića: ‘Dodik i njegovi saradnici što prije da odustanu od destruktivne politike

BiH se suočava sa najtežom krizom od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas. Već treći mjesec traje brutalni napad na ustavni poredak države BiH i na temeljne…

Trojka i politika kompromisa: Ipak je sve u rukama Čovića i Dodika

Sudbina Bosne i Hercegovine, tačnije njenog puta u Evropsku uniju u rukama je Milorada Dodika, ali i Dragana Čovića. Trojka i njena politika kompromisa nisu urdoili plodom….

Emrić nakon Dodikovih tvrdnji da je s ‘trojkom’ dogovorio izbacivanje stranih sudija: Ne igrajte se sa državom

Državni zastupnik NES-a Jasmin Emrić u reakciji na tvrdnje Milorada Dodika da je ranije s Trojkom dogovorio izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine  pita…

Vučević i Dačić na Dodikovom Saboru: Neke id tema su bile Dejton, Kosovo i velika Srbija

Lider SNS-a, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević obratio se danas na Saboru SNSD-a u Doboju. Sedmi Sabor SNSD se dešava u složenim okolnostima u RS, Bosni i…

Stevandić stao u odbranu Radoičića: Suprostavio se teroru nad Srbima rizikujući svoju glavu

Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić istakao je da se Milan Radoičić “suprotstavio teroru nad Srbima u svojoj zemlji i preuzeo odgovornost za to, te ocijenio da nije dobro osuđivati…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)