PREDSJEDNIK SLOVENIJE: “Nikakva nova blokovska linija podjela ne smije ići kroz Bosnu i Hercegovinu

Slovenija je veoma svjesna krhkosti dejtonskog mira, jer situaciju prati izbliza. Naša zadaća je i to da upozoravamo naše partnere u EU na značaj proširenja EU”, kaže Borut Pahor.

 

 

 

 

 

 

Predsjednik Slovenije Borut Pahor sve češće i glasnije govori o potrebi proširenja Evropske unije, a posebno akcentira da je neophodno da se BiH dodijeli kandidatski status. Ponovio je to u intervjuu za Patriu gdje je vrlo precizno utvrdio da prema njegovoj ocjeni Bosni i Hercegovini treba dodijeliti status kandidata bez posebnih uslova.

Uputili ste pismo predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu još u januaru ove godine, u kojem pozivate na brži proces proširenja na Zapadni Balkan, da li je bilo eventualnih odgovora i koliko je realno da se nešto takvo desi, uzimajući u obzir naprimjer stav Brisela prema Sjevernoj Makedoniji?

Po mojoj ocjeni Bosni i Hercegovini treba dodijeliti status kandidata bez posebnih uslova. Europsko vijeće je u junu na inicijativu Slovenije i nekoliko država koje imaju slično mišljenje napravilo korak u tom smjeru i Bosnu i Hercegovinu pozvalo da ispuni barem neke od 14 zahtjeva, prvenstveno one koji se tiču vladavine prava i borbe protiv korupcije.

Po mojoj ocjeni bez te inicijative za dodjeljivanje statusa kandidata BiH vjerovatno ne bi uopšte došlo do takve rasprave i zaključaka. Zato je potrebno tu situaciju sada iskoristiti što je više moguće. Svako mora obaviti svoj posao.

Veoma je važno da lideri u Bosni i Hercegovine urade što je moguće više da se olakša obnova rasprave o BiH koja se očekuje na jesen. Što se tiče stava Europske unije prema Sjevernoj Makedoniji, iskreno pozdravljam odluku Europskog vijeća da započne pregovore sa tom zemljom i sa Albanijom.

 

 

 

 

 

 

 

 

S posebnom pažnjom govorite o Bosni i Hercegovini. Naročito u svjetlu agresije Rusije na Ukrajinu i efekata rata na evropsku sigurnost, apsolutno je jasna važnost Evropske unije kao garanta sigurnosti i stabilnosti, no, koliko je Evropska unija pokazala se spremnom zaštititi se od ruskih utjecaja, ako znamo da sarađuju sa zvaničnicima Srbije, pa i BiH koji su jasno označeni kao ruski igrači na Balkanu?

Ruska agresija na Ukrajinu ima neposredne sigurnosne implikacije na cijelu regiju Zapadnog Balkana, a posebno na BiH. Sasvim je moguće da rat u Ukrajini dovede do nove blokovske podjele svijeta, a vrlo je važno da linija podjele između ova dva bloka ne ide kroz BiH. Gdje će biti postavljena eventualna linija podjele između političkog zapada i istoka u mnogome zavisi od postupanja Srbije. Kao prijatelj Srbije, iskreno želim da i ona bude na zapadnoj strani ove moguće linije podjele. To je ključno pitanje za njihovu sigurnosnu, političku, ekonomsku i socijalnu budućnost. Razumijem da takva odluka nije jednostavna, jer u Srbiji postoji velika naklonjenost Rusiji. Mislim da nema ništa loše u tome da EU ulaže u europsku perspektivu Srbije. Takva perspektiva bi znatno olakšala europsku budućnost Bosne i Hercegovine.

Zapravo, koliko je realno očekivati napredak BiH na putu ka EU, dok Milorad Dodik, pa i Dragan Čović, kao destruktivne sile u BiH i dalje su legitimni partneri i pregovarači kako u BiH, tako i u Briselu?

Lideri u BiH imaju veliku odgovornost. Oni se moraju pobrinuti za mir, stabilnost i razvoj svoje države. U tome im možemo pomoći, ali ne možemo obaviti sve zadatke umjesto njih. Europska unija ne bira lidere u BiH, to je stvar građana BiH. Sa vođama se posavjetuje, razgovara i pregovara. Volio bih da velika većina ljudi u BiH vjeruje u evropsku perspektivu i da od vođa očekuju da je uspješno implementiraju.

Planirate li neku posjetu BiH, i možete li konkretnije reći šta se dešavalo u Turskoj, tokom vaše posjete, koliko se ozbiljno govorilo o podršci Bosni i Hercegovini i na koji način bi ona trebala biti realizirana?

 

Sredinom septembra bit ću domaćin samita lidera inicijative Brdo–Brijuni u Sloveniji, kojem će prisustvovati i sva tri člana Predsjedništva BiH. Nadam se da će njihova posjeta Sloveniji biti prilika i za produbljeni bilateralni razgovor o situaciji u BiH.

O tome razgovaram sa svim relevantnim vođama u Evropi, uključujući predsjednika i mog prijatelja Erdogana. Pored rata u Ukrajini, najviše pažnje smo u nedavnom razgovoru posvetili mirnoj i sigurnoj budućnosti Bosne i Hercegovine i cijelog Zapadnog Balkana. Međutim, neki lideri možda potcjenjuju to pitanje mira i sigurnosti na Zapadnom Balkanu.

Razumijem da su usredotočeni na Ukrajinu, ali pokušavam da im objasnim da je Zapadni Balkan na neki poseban način u suštini dio iste priče. Volio bih kada bi EU bolje razumjela te stvari, obratila pažnju na njih i ubrzala proces proširenja. Sada je, međutim, postalo jasno da se radi o prvorazrednom geopolitičkom pitanju.

Očigledno je da rastu nacionalizam i tendencije promjene granica, a sve to dovodi do još veće nestabilnosti, što ugrožava sigurnost ne samo BiH i njenog neposrednog susjedstva, već i Evropske unije. Kako Slovenija vidi aktuelnu geopolitičku situaciju i da li je eventualno mogla učiniti više za BiH tokom svog predsjedavanja EU?

Slovenija je veoma svjesna krhkosti dejtonskog mira, jer situaciju prati izbliza. Naša zadaća je i to da upozoravamo naše partnere u EU na značaj proširenja EU. To je jedna od namjena inicijative Brdo–Brijuni, čiji lideri će se 12. 9. sastati se u Sloveniji. Lideri te inicijative su prije šest godina prvi put jasno i jednoglasno upozorili da je proširenje prvorazredno geopolitičko pitanje. EU je time što je dodijelila status kandidata za članstvo Ukrajini i Moldaviji potvrdila da razmišlja strateški.

Ali u slučaju Zapadnog Balkana do sada nije bila sposobna tako razmišljati. I EU ima svoje probleme, unutrašnje i vanjske. Trudim se da Europska unija Zapadni Balkan vidi kao priliku, a ne kao problem. Slovenija će u tom pogledu dati sve od sebe.

 

(SB)

Related Posts

SARAJEVO TRN U OKU: Poruka Dodika iz Mađarske je nastavak laži

Budimpešti je svečano otvorena manifestacija “Srpski dani”, ali niti ta kulturna manifestacija nije prošla bez skandala u režiji Milorada Dodika. Manifestaciju je svečano otvorio predsjednik bh. entiteta…

Milorad Dodik, borac za suverenu Bosnu i Hercegovinu?

Lider SNSD-a Milorad Dodik predlaže deklaraciju o suverenosti Bosne i Hercegovine, ali to uslovljava „odlaskom stranaca“. Analize pokazuju da se iza te inicijative krije pokušaj disolucije BiH….

ZNAČAJ DRŽAVNE IMOVINE: GARANCIJA OPSTOJNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Osim nekoliko odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Zakona o zabrani raspolaganja državnom imovinom nemamo niti jedan propis koji definiše ili štiti državnu imovinu. Više nego…

Milorad Dodik želi mirni razlaz, ali realniji su zatvor ili Rusija

Brojna su sebi poniženja dopustili trojkaši kako bi zadržali fotelje u državnim jaslama stečene zahvaljujući koaliciji s državnim neprijateljem broj 1.   Brojna su sebi poniženja dopustili…

NIŠTA OD MIRNOG RAZLAZA: Ramo Isak već vidi Milorada Dodika u zatvoru

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak reagovao je na izjavu predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o tome da će SNSD “kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

ŽELJKO KOMŠIĆ IMA PORUKU ZA DODIKA: “Da sam na Dodikovom mjestu ne bih se igrao”

Naime, Dodik je, nakon što je jednoglasno reizabran za predsjednika SNSD-a na sedmom Saboru stranke u Doboju, poručio ‘da će SNSD kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)