BAKIR IZETBEGOVIĆ DIREKTNO OPTUŽIO ČOVIĆA: “Njegova politika je kriva što danas u BiH živi DUPLO MANJE HRVATA nego prije rata

U Centru za kulturu i obrazovanje Tešanj održana je javna tribina “Odgovori SDA na aktuelna politička pitanja”, na kojoj se obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović

 

 

 

Izetbegović je u uvodu obraćanja istaknuo značaj Zeničko-dobojskog kantona, a naročito Tešnja, za Bosnu i Hercegovinu.

“Tešanj prednjači u svemu. Tešanj učestvuje sa četvrtinom izvoza iz Zeničko-dobojskog kantona, sa dvadesetinom kompletnog izvoza BiH. Tešanj se prvi odazvao kada smo krenuli u osnivanje SDA”, kazao je Izetbegović.

Podsjetio je Izetbegović i na zasluge Tešnja u odbrani Bosne i Hercegovine, istaknuvši velike uspjehe tešanjskih brigada Armije RBiH u uništavanju agresorskih tenkova.

“Ovaj kraj je u ratu bio grobnica za agresorske tenkove. Prema ovoj sredini imamo i posebne obaveze. Od Nove godine će stupiti na snagu novi Zakon o raspodjeli prihoda, kojeg su predložili kadrovi SDA. To je početak. Potrebno je napraviti i pravičniju raspodjelu prihoda na nivou općina i građana. Potrebno je vidjeti koliko se Tešnju vraća, a koliko Tešanj daje”, izjavio je Izetbegović.

Podsjetio je Izetbegović na aktivnosti na izgradnji autoceste na Koridoru VC, odnosno dionica koje povezuju Tešanj sa ostatkom BiH. Govoreći o viziji SDA za budućnost, Izetbegović je najavio ekonomski program SDA, ali i odgovore Stranke na prijetnje stabilnosti i sigurnosti BiH.

“Morat ćemo se ponovo boriti za sve za što smo mislili da smo se izborili. Trebat će ponovo braniti mir, stabilnost i sigurnost, teritorijalni integritet, državne institucije, njene nadležnosti i imovinu, ali i identitet, vjeru i kulturu. Kada je napad na državu u pitanju, sigurno je da će odbrana danas biti puno lakša nego prije 30 godina.

Napravili smo tvrđavu iz koje je mnogo lakše braniti. Imamo Dejtonski mirovni sporazum, definisane granice, institucije koje se brane same po sebi, imamo međunarodnu zajednicu uz nas”, izjavio je Bakir Izetbegović.

 

 

 

Podsjetio je da je SDA na početku mandata izabrala ključne resore u kojima se brani sve navedeno, što se u protekle četiri godine pokazalo kao dobra strategija. U tom kontekstu je podsjetio na destruktivne politike političkih snaga iz entiteta RS, ali i blokade i opstrukcije HDZ-a BiH.

“Na sve pokušaje Narodne skupštine RS da se uzmu ingerencije države, da se uzme imovina države, šest pokušaja je bilo, Pravni tim SDA je napravio šest apelacija na osnovu kojih je Ustavni sud BiH donosio odluke. Niko drugi to nije radio, samo mi. I bilo je šest prema nula za nas”, kazao je Izetbegović.

Kada su u pitanju izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH, podsjetio je Izetbegović na posljednje izjave predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića o teritorijalnoj reorganizaciji BiH.

“Mislim da je ta politika kriva što danas u BiH živi duplo manje Hrvata nego prije rata. Nadam se da će doći pameti jer stalno imaju našu pruženu ruku”, poručio je Izetbegović.

Osvrnuo se predsjednik SDA i na političke oponente BiH, među kojima su stranke koje su osnivali bivši kadrovi SDA, te ljevičarske stranke.

“Oni zaborave na državu u borbi za vlast. Sada se ujedinjuju protiv nas, uprkos našim pozivima na zajedničku borbu za državu. Ljevičari nisu napravili nikakav prodor tamo gdje dominantno žive Srbi i Hrvati. Da su uspjeli u tome, mi bi im čestitali jer bi takvi bili kohezivni faktor u ovoj državi. SDA je svima njima nešto dala, naročito ovim derivatima SDA. Ljevičarima je uvijek pružena ruka. Zvali smo ih u vlast, u zajedničku borbu za državu i njene interese, ali oni se uvijek izmiću. Izbjegli su i pregovore u Neumu, gdje su se ti interesi branili, čekajući neku našu grešku. Morat će zajedno sa nama braniti BiH. Morat ćemo zajedno definisati crvene linije, ali ćemo ih prije toga morati pobijediti”, izjavio je Bakir Izetbegović.

 

 

 

Podsjetio je Izetbegović da je međunarodna zajednica prije 20 godina pravila Alijansu za promjene, koja se pretvorila u „alijansu za potjere“, te je istaknuo da danas pokušavaju nešto slično.

“Ovo što je pokušao OHR je samo pola onoga što se pokušavalo u Neumu i Sarajevu. Tada su neki iz probosanskog bloka proklizali, trudili su se biti servilni HDZ-u. Sve smo to zaustavili”, kazao je Izetbegović.

Govoreći o političkim oponentima, Izetbegović je istaknuo da se radi o ideološki i politički heterogenoj skupini čiji je jedini cilj pobijediti SDA. Narod, dodao je, ne mogu braniti oni koji ne razumiju njegove potrebe i osjećaje.

“SDA je više socijaldemokratska stranka od onih koji socijaldemokratiju nose u svom imenu”, kazao je Izetbegović podsjećajući na rezultate rada vlada koje je predvodila SDA u unapređenju radničkih prava i zaštiti socijalnih kategorija nasuprot izostanku takvih rezultata onih vlada koje su predvodile stranke koje su nominalno socijaldemokratske.

Izetbegović je obraćanje okončao citiranjem Muse Ćazima Ćatića, pjesnika koji je ostavio dubok trag u historiji Tešnja i tešanjskog kraja.

“Pobijedit ćemo jer su naša mjerila drugačija, i naša osjećanja dublja i toplija, jer se ne bojimo ni drugih ni drugačijih, jer se sami sobom grijemo”, kazao je on.

 

 

(SB)

Related Posts

Muriz Memić nakon ročišta: Prvi put nakon sedam godina vidio sam strah u Alisinim očima kada je ušao prof. Dizdarević u sudnicu

Nakon ročišta održanog u Sudu BiH u predmetu “Dženan Memić” gdje su saslušani svjedoci, medijima se obratio otac ubijenog Dženana, Muriz Memić koji je izjavio da Alisa…

EMIR KUSTURICA O SVEMU POMALO: “Za ideju zajedništva zaslužan je Dodik, a Republika Srpska je jedna vrsta vremenske mašine

Andrićgrad je dokaz da Republika Srpska može da udomi sve vrste konfesija i etničkih grupa – kaže Kusturica   Reditelj idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica rekao je…

Detalji iz sudnice: Dr. Kučukalić rekao da li je Alisa Mutap imala povredu mozga i vratne kičme

U toku je ročište u Sudu Bosne i Hercegovine u slučaju “Dženan Memić” na kojem su do sada reprodukovana saslušanja dr. Abdulaha Kučukalića, vještaka psihijatrijske struke i…

Nenad Nešić: Neću dozvoliti povratak bh. državljana iz Sirije ni njihovoj djeci sve dok.

Ne znam čime su zadojena djeca koja su danas u Siriji i ne znam da li će biti bezbjedonosna prijetnja po bezbjednost BiH, naše djece ili moje…

SKANDALOZNO: RAK i Draško Milinović ne vide ništa sporno u veličanju Ratka Mladića

Agencija nema mandat da se upušta u način istraživanja i predstavljanja istorijskih događaja, navodi se u odgovoru RAK-a Ratko Mladić je pravosnažno osuđen za ratni zločin. To…

Zbog predmeta Respiratori, ali i drugih stvari.. – Disciplinska tužba protiv sudije Branka Perića

Postupak je pokrenut zbog donošenja odluka kojim se očigledno krši zakon, što se odnosi na presudu Novaliću i ostalima, ali i “neopravdanog kašnjenja u izradi odluka ili…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)