NAJAVLJENA DRAMA U CRNOJ GORI: Vlada Dritana Abazovića pred padom, moguće je da po nalogu Aleksandra Vučića

Ja mislim da je osoba koja dominantno kontroliše političke procese u Crnoj Gori, uključujući i političke procese koji su doveli do izbora Abazovićeve vlade, zapravo Aleksandar Vučić. I posve je jasno da on nije odigrao svoj potez – dodao je on.

 

 

 

 

 

U slučaju da Vlada Dritana Abazovića ne bude danas smijenjena u parlamentu, moguće je da Demokratski front i njegovi partneri, po nalogu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića povuku sopstvenu inicijativu, o kojoj bi poslanici trebalo da se izjasne 2. septembra, upozorava književnik i kolumnista Andrej Nikolaidis. Iako neuobičajene za crnogorski parlamentarizam, dvije inicijative za izglasavanje nepovjerenja Vladi u 15- ak dana su legitimne, ali svjedoče o dnevnopolitičkim i partijskim igrama podnosioca druge, smatra pravni stručnjak sa kojim su razgovarali iz Gradska TV.

Kako piše Gradski portal, Vlada Dritana Abazovića ostaće zapamćena i po tome što su parlamentu podnijete dvije inicijative za njenu smjenu – o prvoj, iza koje stoje DPS, SDP, SD, Liberalna partija i DUA, poslanici bi trebalo da se izjasne danas. Ukoliko Vlada preživi, naredna provjera zakazana je za drugi septembar i inicijativu koju su podnijeli DF, Demokrate, Demos, Radnička partija, Prava i Ujedinjena Crna Gora.

Ako vlada danas ne bude smijenjena, potpisnici prve inicijative takav zahtjev ne mogu ponoviti u narednih 90 dana, objasnio je pravni stručnjak kojeg je konsultovala Gradska televizija.

 

Dodaje kako je druga inicijativa upućena iz dnevnopolitičkih razloga, odnosno da podnosioci ne žele, zbog birača, da podrže prvu. Sa time je saglasan i pisac Andrej Nikolaidis.

– Oni ne žele da budu optuženi da su glasali za inicijativu DPS-a, i da su zajedno sa DPS-om oborili vladu Dritana Abazovića, nego će, naravno, zajedno sa DPS-om vladu Dritana Abazovića oboriti povodom vlastite inicijative. U pitanju je jedna te ista stvar, ali će se oni pred dijelom svog biračkog tijela pravdati činjenicom da nisu oni glasali za inicijativu DPS-a, nego je DPS glasao za njihovu inicijativu. Ako to nije u pitanju, moram priznati da ne razumijem manevar – kazao je Andrej Nikolaidis.

Nikolaidis smatra i da je moguće da, ukoliko se danas Vlada ne smijeni, DF i njihovi partneri povuku sopstvenu inicijativu. Naglašava da konce vuče neko drugi.

– Ja mislim da je osoba koja dominantno kontroliše političke procese u Crnoj Gori, uključujući i političke procese koji su doveli do izbora Abazovićeve vlade, zapravo Aleksandar Vučić. I posve je jasno da on nije odigrao svoj potez – dodao je Andrej Nikolaidis.

 

 

 

Manevar DF-a, kaže, mogući je uvod u odlučujući potez Vučića.

– Ne može se, dakle, isključiti mogućnost da se povuče prijedlog, da potez Aleksandra Vučića bude konstituisanje nove parlamentarne većine, koja bi bila ujedno i stara parlamentarna većina – okosnica DF-Demokrate-Abazović – i da sastave vladu u kojoj će učestvovati ovog puta i Demokratski front, i da onda frontalno pokušaju da završe sve ono što nijesu završile ni Krivokapićeva ni Abazovićeva vlada – navodi NIkolaidis.

Da DF destabilizuje Crnu Goru po instrukcijama iz Moskve i Beograda, saglasan je i politički analitičar Ljubomir Filipović.

– Demokratski front ovime igra na, jednostavno, motiv koji je poslužio za pokretanje inicijative za izglasavanje nepovjerenja ovoj vladi, a to je potpisivanje Temeljnog ugovora, i onda je napravio neku vrstu posne inicijative za smjenu Vlade, koja u svom temelju nema Temeljni ugovor kao razlog. Iz tog razloga, Demokratski front želi jednostavno da posije zbunjenost u crnogorskoj javnosti – ističe Filipović.

 

(ljudski.ba)

Related Posts

ŽELJKO KOMŠIĆ IMA PORUKU ZA DODIKA: “Da sam na Dodikovom mjestu ne bih se igrao”

Naime, Dodik je, nakon što je jednoglasno reizabran za predsjednika SNSD-a na sedmom Saboru stranke u Doboju, poručio ‘da će SNSD kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

Jasna poruka Bećirovića: ‘Dodik i njegovi saradnici što prije da odustanu od destruktivne politike

BiH se suočava sa najtežom krizom od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas. Već treći mjesec traje brutalni napad na ustavni poredak države BiH i na temeljne…

Trojka i politika kompromisa: Ipak je sve u rukama Čovića i Dodika

Sudbina Bosne i Hercegovine, tačnije njenog puta u Evropsku uniju u rukama je Milorada Dodika, ali i Dragana Čovića. Trojka i njena politika kompromisa nisu urdoili plodom….

Emrić nakon Dodikovih tvrdnji da je s ‘trojkom’ dogovorio izbacivanje stranih sudija: Ne igrajte se sa državom

Državni zastupnik NES-a Jasmin Emrić u reakciji na tvrdnje Milorada Dodika da je ranije s Trojkom dogovorio izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine  pita…

Vučević i Dačić na Dodikovom Saboru: Neke id tema su bile Dejton, Kosovo i velika Srbija

Lider SNS-a, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević obratio se danas na Saboru SNSD-a u Doboju. Sedmi Sabor SNSD se dešava u složenim okolnostima u RS, Bosni i…

Stevandić stao u odbranu Radoičića: Suprostavio se teroru nad Srbima rizikujući svoju glavu

Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić istakao je da se Milan Radoičić “suprotstavio teroru nad Srbima u svojoj zemlji i preuzeo odgovornost za to, te ocijenio da nije dobro osuđivati…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)